Održan spektakl koncert “Lords of the Sound – Muzika Hansa Cimera” u Beogradu (30. januar 2023.)

Veliki holivudski hitovi za sve ljubitelje sedme umetnosti

0
Reklama

Veliki holivudski hitovi za sve ljubitelje sedme umetnosti

BEOGRAD, 30. januara – Medjunarodni koncertni spektakl “Lords of the Sound – Muzika Hansa Cimera” premijerno je izveden u Beogradu večeras (30.01.) u dva termina od 17h i 20:30 sati na sceni Mts Dvorane, kao posveta čuvenim filmskim hitovima slavnog nemačkog kompozitora.

Solisti su bili Margarita Meleško i Jaroslav Radionenko, dok je dirigent – Šahrok Fatah Aiminzade, uz Ukrajinski simfonijski orkestar.

Koncert je premijerno izveden u Srbiji sinoć (nedelja, 29. januar) u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Publika je tako slušala svoje omiljene filmske numere iz mnogih antologijskih ostvarenja – “Gladijator“, “Početak“, “Pirati sa Kariba“, “Dina“, “Spajdermen 2“, “Dark Knight“, “Interstellar“, “’Šerlok Holms“, “Perl Harbor“, “Spirit“, “Wonder Woman“, “Madagaskar“, “Kralj lavova”, i druge.


Ogroman uspeh koncerata orkestra “Lords of the Sound” u kombinaciji sa najboljim kompozicijama Hansa Cimera nudi publici veoma zanimljivo multimedijalno iskustvo, jer su sve vreme na velikom platnu emitovani video radovi koji prikazuju animirane ilustracije tih velikih hit filmova Holivuda ili neke prizore umetničke apstrakcije.

Osim toga, skoro pred svaku kompoziciju vokalno-instrumentalnog gala koncerta, gledaoci su mogli da slušaju naraciju Hansa Cimera, sa njegovim fotografijama, koji je uvodio publiku u svoj život i stvaralaštvo.

Tako je nemački kompozitor virtuoz otkrio da kao sasvim mali u svojoj porodici nije imao televizor, ali je zato bilo klavira koji mu je veoma značio, te je sasvim rano krenuo da svira i stvara muziku i uvideo “kakva čuda mogu uz ovaj instrument da nastaju”.

Umetnik je dalje pripovedao da uvek u svim kompozicijama postoji deo njegove ličnosti, ne može tek tako da samo stvara po poružbini kao mašina, i voli da daje sebe u tim delima.Koncert vizualne atraktivnosti pruža atmosferu prave fantazije, bajke, uz simfonijski zvuk poznatih filmskih numera, skoro i energije žestokog rok benda.

Spektakl je priredio živopisne vizuelne efekte, vokalne deonice solista i hora, pozitivnu i snažnu dinamiku celog orkestra.

Publika je aplauzom nagradila spomenute soliste – Margaritu Meleško i Jaroslava Radionenka, dok je dirigent Šahrok Fatah Aiminzade u jednom trenutku pred kraj koncerta veoma simpatično animirao publiku većim delom putem pantomime, odnosno davao im je uputstva i edukaciju znakovnim putem kako da tapšu uz ritmove pojedinih melodija.

Kad je nezadovoljan tim aplauzima jer se ne poklapaju sa kompozicijom, duhovito je negodovao, teatralno vrteo glavom i vraćao auditorijum da ponove kako treba.
Ciklus filmskih numera mogao se podeliti u nekoliko celina kroz skoro puna dva sata programa, tako da je Cimer prezentovao triptih animiranih hitova – „Madagaskar“, “Kralj lavova”, “Spirit“, kao i serijale o super herojima – “Spajdermen 2“ Sema Rejmija, film o Betmenu „Mračni vitez“ (Dark Knight) Kristofera Nolana, ‘“Čudesna žena“ (Wonder Woman) rediteljke Peti Dženkins, ili novija verzija o Supermenu – „Čovek od čelika“ (Man of Steel) Zeka Snajdera.

„Nikada u životu nisam imao pravi posao. Uvek je tu bila samo muzika. Imate pred sobom beli papir i na njemu nešto treba da stvorite, što je podjednako uzbudljivo i zastrašujuće. I tako vi završite jednu kompoziciju, i ubrzo nakon toga krenete da stvarate nešto novo, i tako stalno ukrug“, govorio je Cimer sa ekrana putem snimljenog glasa.


On je rekao da voli kada se meša i poklapa ukus publike sa pop kulturom, misleći na devetu umetnost – strip i ekranizaciju silnih blokbastera upravo sa junacima superherojima.

Publika se prepustila i žanru naučne fantastike vizionara Kristofera Nolana – „Početak“ (Inception), “Medjuzvezdani” (Interstellar), kao i novi budući serijal „Dina“ (Dune, 2021) prema istoimenom romanu Frenka Herberta, reditelja Denisa Viljeneva (uskoro izlazi drugi deo).

Iako najavljeni na koncertnim turnejama, Cimerova muzika iz SF drame “Gravitacija“ Alfonsa Kuarona, filmskih adaptacija književnih bestselera Dena Brauna – „Anđeli i demoni“, “Da Vinčijev kod“ Rona Hauarda, kao i akcionog serijala „Nemoguća misija“, ipak nisu predstavljeni ove višeslojne i sadržajne noći.

Zato je orkestar izveo veličanstvenu muziku iz istorijskog spektakla, remek dela „‘Gladijator“ Ridlija Skota, avanturističkog serijala “Pirati sa Kariba“ i „Usamljeni rendžer“ (Lone Ranger), prema stripu i crtaću, u režiji Gora Verbinskog, moderna akciona verzija detektiva ‘‘Šerloka Holmsa“ Gaja Ričija, kao i ratni ep “Perl Harbor“ Majkla Beja.


Hans Cimer je svoju popularnost stekao nakon kultnog filma “Kišni čovek“ (Rain Man 1988) Berija Levinsona i od tada, duže od 30 godina, nezaustavljiv je u filmskoj industriji SAD-a.


“Pišući muziku za “Kišnog čoveka”, stalno sam razmišljao: Ne ulazi u prvi plan. Rejmond, glavni lik, zapravo ne razume gde se nalazi. On svet vidi drugačije od nas…Zašto ne stvoriti “svetsku muziku” za svet koji postoji samo u njegovoj glavi? – prisećao se kompozitor.


Ovo je delo bilo pravi proboj u njegovoj karijeri, dobio je nominaciju za nagradu Oskar.

 Najbolji holivudski reditelji stali su u red i otimali su se da rade sa njim, a Hans je postao toliko produktivan da je često stvarao muziku za dva do tri filma istovremeno. 

Njegova je muzika toliko dirnula studio Dizni, da su od Cimera naručili kompoziciju za animirani film “Kralj lavova“ (Lion King, 1994).

Tematska pesma ovog crtanog filma donela je kompozitoru tri najprestižnije nagrade: Oskar, Zlatni globus i Gremi.
„Reditelj uvek smatra da je muzika već 50 posto filma. Divno je da kompozitor može da ima toliku podršku od režisera“, ponovo se oglasio Cimer iz naracije. 

U nastavku karijere Cimer je osvajao brojne nagrade, ostao je u samom vrhu Holivuda i retka je ceremonija dodele bilo kojih nagrada bez nominacije Hansa Cimera.

„Iskreno, ne bih mogao da živim bez muzike. To nije posao, nije ni neki hobi, već smisao zbog kojeg postojim“, završio je Hans Cimer svoje pripovedanje na koncertu, iz ofa.

Samo jedna kompozicija ove čarobne nochi nije odsvirana od velikog nemačko-američkog umetnika i maestra, a to je spoj nekoliko numera iz svetski obožavane brutalne serije „Igra prestola“ (Game of Thrones, 2011-2019) iransko-nemačkog genija Ramina Djavadija, laureata dve „Emi“ nagrade za taj serijal (prema romanima Džordža R. R. Martina), inače velikog Cimerovog prijatelja.

I o njemu bi mogao da se kreira sličan koncert, jer je autor komponovao muziku za filmove mega hitove – “Ironman”, “Blade: Trinity”, “Eternals”, “Clash of the Titans”, “Warcraft”, serije “Westworld” , “Jack Ryan”.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here