Održan prvi novogodišnji koncert matine na Kolarcu – duet Vasila Hadžimanova i Matije Dedića, Bisera Veletanlić osvojila nagradu

Divan način da se na vrhunski umetnički način zaokruži 2022. godina

0
Reklama


Divan način da se na vrhunski umetnički način zaokruži 2022. godinaBEOGRAD, 1. januara 2023: Prvi novogodišnji muzički matine na Kolarcu održan je juče, 31. decembra, u vidu dva koncerta na kome su nastupili britanski vokalni sastav “The Queen’s Six”, i nakon toga klavirski duo Vasil Hadžimanov i Matija Dedić.

Specijalna gošća gala koncerta na samom kraju koncerta bila je džez i šlager diva Bisera Veletanlić koja je laureat specijalne nagrade Zadužbine Iiije Milosavljevića Kolarca za „trajni doprinos muzičkom životu Beograda“.

Nagradu joj je uručio aktuelni novi direktor Kolarca – Aleksandar Peković, rečima da je Bisera izuzetna umetnica sa izvanrednom i dugom karijerom koja je svojom muzikom učinila mnogo za ovaj grad i našu zemlju, posebno za hram muzike i umetnosti kakav je Kolarac.

Muzičarka je bila veoma emotivna, uzbudjena, jedva je dolazila k sebi, a onda se obratila publici.

„Veoma mi je velika čast, ali zaista, zaista izuzetno velika. Šta će ovo značiti, za tako kratko vreme, još jedna važna nagrada za mene iz Srbije“, izjavila je Veletanlić, misleći na nagradu za životno delo GODUM od reprezentativnog Udruženjamuzičaradžez, rok i zabavne muzike Srbije, koja joj je svečano dodeljena pre dva meseca u Teatru Vuk u Beogradu.

„Posebno mi je drago što se ovo dešava na Kolarcu, jer Kolarčeva zadužbina je oduvek bila kao da sam u svom domu. Najlepše vam hvala do neba“, gotovo kroz suze je istakla uvek romantična Bisera Veletanlić.
Beograd je juče bio pun raznih muzičkih dogadjaja, tako je i Dečija filharmonija takodje skoro u isto vreme održala koncert u krcatoj Mts Dvorani, o čemu će biti reči kasnije.

Dva koncerta sinoć na Kolarcu imali su ukupno trajanje od skoro dva i po sata i bili su podeljeni kao vokalni i instrumentalni. Bilo je to bogato i višeslojno muzičko putovanje za sva čula.

The Queen’s Six (Kraljičina šestorka) je vokalni sekstet osnovan 2008. godine, na 450. godišnjicu krunisanja kraljice Elizabete Prve, odatle i takav njihov naziv.

Ove večeri na repertoaru su bile popularne pesme koje pevaju Maraja Keri i Stivi Vonder.

Oni su započeli nastup sa numerom „Once in Royal David’s City“, tradicionalna engleska poslanica, u aranžmanu Damijana Elija, nastavili sa naslovom „The Lamb“ (Jagnje) Džona Tavenera, da bi se vratili ubrzo na još jednu poslanicu – „Somerset Wassail“ (aranžer – Brajan Kej).

Svi članovi „a capella“ sastava “The Queen’s Six” (samo glasovi, bez instrumenata) su zvanični pevači Kapele Svetog Đorđa pri kraljičinom dvoru u Vindzoru i svi žive unutar zidina zamka, kako su ispričali vokali sinoć.

Scena Kolarca je inače kreirana veoma svečano, tako su izložene replike stonih dugačkih sveća, ovde zapravo sijalica, koje prezentuju atmosferu kako bi izgledao svečani novogodišnji koncert u Velikoj Britaniji.


Hor Kapele, koji se sastoji od glasova dečaka i 12 profesionalnih muških pevača, nastupa na osam službi nedeljno, kao i na privatnim i državnim događajima, veoma ccesto pred kraljevskom porodicom.

Naravno, prilagodjeno prazniku koji nam dolazi – Božiću, set lista je uključila „The Christmas Song“ Mela Tormea, sa aranžmanima Pitera Najta, ali i nadaleko poznatu pesmu „Silent Night“ Franca Grubera i aranžera Kita Robertsa, koja ima prizvuke uspavanke (ako je gledalac dossao umoran na koncert juče, moguće da se borio da ne zaspi na toj numeri).

Članovi su predstavili gotovo svaku kompoziciju pojedinačno, kao vrsta pripovedanja i upoznavanje sa savremenim i klasičnim repertoarom idealnim za njihov vokalni sastav.

Takodje, jedan od njih je i progovorio srpski jezik, doduše sa jakim akcentom, čitajući tekst sa tableta i veoma dobro se snašao, to je bio jedan od zanimljivijih trenutaka ove večeri.
Na srpskom su iskazali želju da nakon koncerta publika dodje u hol Kolarca i tamo pazari njihove diskove, kao promociju diskografskih izdanja.


FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Foto: Zoran Žestić
Inače, oni su već gostovali u Beogradu, na 51. izdanju festivala BEMUS – Beogradske muzičke savečanosti, baš na velikoj sceni Kolarca.


Nizali su pesme „Sleight Ride“ Leroja Andersona, sa novim aranžmanom Stivena Karlstona,I’m Gonna Be (500 Miles)“ Krega i Čarlsa Rejda i aranžera Toma Liburna.

Publika se razgalila kada su izveli svoju verziju čuvenog pop dens hita „Heaven is a Place on Earth“ (1987) američke pevačice Belinde Karlajl, a takodje je uživala i uz nekad voljenu pesmu „The Power of Love“ (1984) britanske pop grupe „Frenky Goes to Hollywood“.

Kako su objasnili svo šestoro članova (pet momaka i jedna devojka), njihov repertoar proteže se daleko van horskih okvira: od ranih napeva, razvijene renesansne polifonije, madrigala i emotivnih narodnih pesama, do modernih aranžmana džez i pop numera.

Obradovali su publiku izgleda najviše sa hitom američke pop zvezde Maraje Keri – „All I Want For Christmas Is You“, koji je snimila 2009, a Kraljičina šestorka je izvela u aranžmanu Miguela Estebana.
Tradicional američke pop kulture uoči božićnih praznika „Jingle Bells“ Džemsa Lorda Pjerponta, sa adaptiranim aranžmanom Kita Robertsa, bio je neizbežan deo ovog repertoara sinoć, a cela sala Kolarca pevušila je sa njima u visokom prazničnom raspoloženju.


Nakon tih 11 pesama zvaničnog dela programa, na sceni su im se pridružili džez pijanisti Vasil Hadžimanov i Matija Dedić, na opošte oduševljenje publike, koji su svirali „Santa Baby“ Džoane Dževits i Filipa Springera, i zaista veliki hit „Isn’t She Lovely“ čuvenog američkog slepog muzičara Stivija Vondera.


Drugi segment bez pauze bio je posvećen virtuoznosti Vasila i Mateje koji su kroz duže od sat vremena sproveli publiku kroz svoje veoma autentično i zanimljivo stvaralaštvo.

Drago mi je da ste danas ovde na prvom matine koncertu Kolarčeve zadužbine koja svakako kao ustanova kulture zaslužuje da ima svoj program uoči docceka Nove godine. Nadam se iskreno da će ovo postati tradicija i da ćemo uvek imati 31. decembra matine koncerte. Hvala Kolarcu na ovako lepoj ideji i pozivu. Pored mene je moj prijatelj, moj „brat“ – Matija Dedić“, istakao je nadahnuto Vasil Hadžimanov i najavio da će njihov koncert naziva „Naš svet“ predstaviti autorske kompozicije obojice maestra za klavirom.
Beograd, 31. decembra 2022. – Novogodišnji matine na Kolarcu je održan u vidu koncerta, kada je nastupio britanski vokalni sastav “The Queen’s Six”, i nakon toga klavirski duo Vasil Hadžimanov i Matija Dedic, dok je specijalna gošca Bisera Veletanlic. FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIC/ bgPrema konceptu koncerta, Vasil i Matija su većim delom muzicirali zajedno, u duetu, kako često čine, ali su onda osmislili da na sceni prvo bude samo Matija sa svojim delom, a za njim je usledio i Vasil solo sa sopstvenom kompozicijom. Tako ih je publika gledala i slušala pojedinačno u svojim numerama, da eto malo promene.


Na kraju su se ponovo združili sa dve instrumentalne numere u kojima sviraju kao jedna duša, posvećeno, strastveno, predano celim bićem.

Etno džez pijanista Vasil Hadžimanov je sin čuvenog muzičara i glumca Zafira Hadžimanova, nažalost nedavno preminulog, i ovaj virtuoz na klaviru klasično muzičko obrazovanje počeo je već sa pet godina.

Tokom studija na prestižnom Berkliju u Bostonu (SAD), nastupao je sa grupom “Sveti”, kasnije “Trio Sveti”. 
Inače u Njujorku je sarađivao sa poznatim muzičarima kao što je slavni Dejvid Gilmor (jedan od osnivača revolucionarne britanske simfonik rock grupe “Pink Floyd”).

Po povratku u Srbiju 1997. godine, osnovao je Vasil Hadžimanov bend i aprvi album snimio 2001.Imao je rasprodate koncerte u Mts Dvorani i u SNP-u (Novi Sad) kao kvartet sa Matijom Dedićem, Biserom Veletanlić i Gabi Novak. Takodje je sa Matijom nastupao u duetu više puta, i u Beogradu, Zagrebu, skoro i u Novom Sadu, a snima muziku za filmove i TV serije (poslednji projekti su najgledaniji domaći film 2022. godine – “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića i serija “Dug moru” iz tri sezone).

Veoma je tražen na sve strane, tako je ovog leta imao koncerte u Botaničkoj bašti više puta, i ranijih godina tamo, ali i sa Biserom Veletanlić na Letnjoj sceni Kapetan Mišinog zdanja kao ciklus “Atrium sessions”. Publika ga redovno može slušati na nastupima u lancu klubova BitefArtCafe – Letnja scena (Kalemegdan) i Zimski Novi Bitef (Palilula).

Džez pijanista Matija Dedić, sin Gabi Novak i nažalost pokojnog Arsena Dedića, jedan je od najpoznatijih hrvatskih džez muzičara mlađe generacije, koji je klavir počeo da uči sa pet godina. Kako je odrastao u muzičkoj porodici, uz majku pevačicu i oca kantautora, od malena je bio izložen uticajima različitih muzičkih žanrova. Ipak, veoma rano je otkrio džez, te je diplomirao na džez odseku Muzičke akademije u Gracu (Austrija).

Osim sa vodećim džez muzičarima povremeno je svirao i sa najpoznatijim hrvatskim autorima drugih žanrova poput nažalost nedavno preminulog Massima, ili Olivera Dragojevića, Gibbonija, i naravno sa svojim roditeljima.Vratimo se na početak naše muzičke priče – za sam kraj koncerta, laureat nagrade Kolarčeve zadužbine – Bisera Veletanlić izvela je svoj najveći hit „Zlatni dan“ (1976) u klavirskoj pratnji Matije i Vasila, prema kompoziciji takodje nedavno pokojnog Kornelija Bate Kovača po tekstu njegove supruge Spomenke, koji pevačica smatra da je istinsko remek delo, himna ljubavi i života.


Nakon produžene koncertne verzije antologijske pesme, koju je pevala sa publikom uz puno emocija, Bisera se obratila publici.

„Srećna vam Nova godina, prijatelji. Hvala na svemu. I, volite se, čuvajte se, i opet samo se volite. To je jedino važno. Samo tako ćemo sačuvati ovu našu malenu zemljicu. Hajde da više ne pravimo sr…a”. Volim vas“, zakjučila je Bisera Veletanlić i otišla sa pozornice u pratnji Vasila i Mateje.Koncert “San novogodišnje noći” Dečije filharmonije održan 31.12. u Mts DvoraniBEOGRAD, 01. januar 2023. – Tradicionalni gala koncert naziva “San novogodišnje noći” Dečije filharmonije izveden je juče, 31. decembra u Mts Dvorani uoči proslave ulaska u novu 2023. godinu.

Publika je tako imala priliku da sluša čuvena dela klasične muzike u izvođenju talentovanih, mladih solista uz pratnju orkestra i dirigenta – profesora Ljubiše Jovanovića.


Na repertoaru su bili i popularni savremeni hitovi, kao i etno i džez program, što je zanimljivo za široke narodne mase, a velika sala bivšeg Doma sindikata je zaista bila krcata.

Koncert je krenuo sa numerom “Januarske zvezde” prema božićnoj pesmi “Jingle Bells”, srpskog autora Miroslava Ilića Belog (1921-1971), koji je predstavio Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd (DKCB), inače gosti Dečije filharmonije, uz dirigenta Nevenu Ivanović.

Voditelj programa je bila naša istaknuta glumica, ali i pevačica –Ana Sofrenović, koja se nakon duže pauze ovim angažmanom vratila na scenu.

Više od 80 mladih umetnika je sviralo pred punom salom, i tako su svi flautisti Dečije filharmonije izveli delo “Badinerie” iz “Svite Br. 2 za flaute i gudače” Johana Sebastijana Baha (1685-1750), a onda će ovaj nemački kompozitor biti “prisutan” i sa sledechom kompozicijom – “Koncert za klavir f-moll, I stav”, gde je solista bio Teodor Vujanić za klavirom.

Taj maleni dečak ima samo sedam godina, i pravo je čudo od deteta, jer je prve muzičke korake napravio sa pet godina na violini, a kasnije se odlučio za klavir i u prvoj godini nastupa osvojio čak šest prvih nagrada.


Od mladih dama predstavila se flautistkinja Tara Ljujić od 12 godina, koja već može da se pohvali brojnim domaćim, ali i internacionalnim nagradama.


Ona je bila solista na flauti za kompoziciju “Andante C-Dur KV 315 za flautu i orkestar” Volfganga Amadeusa Mocarta (1756-1791).

Među solistima je i ostavio jak utisak i specijalni gost –Miloš Stosiek, od 17 leta, austrijski violončelista i dobitnik prestižnih nagrada sa iskustvom sviranja u vodećim orkestrima širom Evrope. Dolazak Stosieka iz Beča pomogao je Austrijski kulturni forum.
Mladi evropski umetnik je nadahnuto odsvirao “Allegro Apassionato za violončelo i orkestar” francuskog kompozitora, romantičara Kamija Sen-Sansa (1835-1921).


Dečija filharmonija, foto Dalibor Danilović
Koncert sinoć je bio već tradicionalno prava prilika za sve generacije da se zaokruži stara godina i na najbolji način proslavi dolazak Nove godine.

Neki od članova Dečje filharmonije su dugogodišnji korisnici instrumenata fondacije “Deca deci”, koja tako pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje.


Takođe, u cilju stvaranja šire platforme za kulturnu razmenu i povezivanje najmlađih, fondacija je od 2015. godine proširila aktivnosti i oformljen je Regionalni dečji orkestar koji čine deca iz pet regionalnih gloavnih gradova: Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva i Skoplja.

Program je nastavljen uz kompoziciju “Habanera” Žorža Bizea (1838-1875), gde je nastupila solistkinja – sopran Sofija Petrović i Farandola za orkestar.


Izgleda da je argentinski kompozitor Astor Pjacola (1921-1992) autor novog tanga neizbežan na koncertima domaćih muzičara kod nas, jer je i juče upriličena njegova dela – “Oblivion za violinu i gudače”, gde je solista Staša Petraš i “Libertango za orkestar”, u aranžmanu Aleksandra Kojića.

Dečija filharmonija, foto Dalibor Danilović
Voditelj programa ovog puta je bila i solista, tako da je Ana Sofrenović otpevala numeru “Chim Chim Cher-ee” iz slavnog filma za decu “Meri Popins” (1964), a to nije bio jedini muzički izlet naše glumice.

Članovi Dečije filharmonije su inače talentovani učenici nižih i srednjih muzičkih škola iz Beograda, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Splet narodnih pesama izvela je solista Neda Nikolić na fruli, dok je na repertoaru predstavljena i “Vranjanska svita” Konstantina Blagojevića – deo srpske kulturne basstine i nasledja, sa uvodom “Čočečka igra”.

Za sam kraj jednočasovnog spektakla u Velikoj sali Mts Dvorane, himnu Dečje filharmonije “Ovo je zemlja za nas” od rok grupe “EKV” (Ekatarina Velika) izveli su apsolutno svi učesnici, ali se istakla specijalna gošća – ponovo Ana Sofrenović, veoma efektno i dirljivo, uz soprana Sofiju Petrović.

Koncert je organizovao Centar beogradskih festivala – CEBEF pod pokroviteljstvom grada Beograda i fondacije „Deca deci“.

Ipak, tu se angažman Dečije filharmonije nije završio, vech su sa kratkom pauzom oni nastavili dalje: ovogodišnji doček Nove godine na Kolarcu sadržao je koncert pod nazivom “Otmeno” gde su mladi umetnici nastupati ponovo uz dirigenta Ljubišu Jovanovića sa delima Mocarta, Baha, Astora Pjacole.


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket


Dečija filharmonija, foto Dalibor Danilović


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here