Održan koncert spektakl “Indexi i prijatelji” čime je emotivno obeležena 60. godišnjica grupe “Indexi” (27.10.2022.)

Puna dva sata neprolaznih antologijskih hitova tokom 40 godina karijere

0
Reklama


Puna dva sata neprolaznih antologijskih hitova tokom 40 godina karijere

BEOGRAD, 28. oktobra (Tanjug) – Koncertni spektakl „Indeksi i Prijatelji“ kao omaž kultnom sarajevskom bendu “Indexi” povodom 60. godišnjice od osnivanja grupe, održan je sinoć (četvrtak, 27. oktobar 2022.) u Velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu.

Vokalni solisti ove noći su dočarali hitove čuvene grupe: Dado Topić, Hari Varešanović (Hari Mata Hari), Branko Đurić-Đuro, Dino Jelusić, Nermin Puškar, Bojana Stamenov, Amel Čurić, Dejan Cukić i drugi.

Koncert je započeo mladi pevač iz Hrvatske Dino Jelusić (poznat u svetu kao novi član hard rok benda “Whitesnake”) sa pesmom “Plima” na veliko oduševljenje publike koja je ispunila celu Mts Dvoranu.


Indexi slika iz 1970.
INDEXI 1 Foto Željka Dimić – DINO JELUSIĆ
Željka Katavić-Pilj, koja je svojevremeno pevala prateće vokale “Indexima”, dočarala je numeru “Pozdravi Sonju”, dok je Saša Dragaš za izvodjenje imao “U jednim plavim očima”, a Aida Mušanović-Arsić u dva navrata je pevala “Pružam ruke” i “Budi kao more”.


Producentska kuća “Music Time” organizuje pet regionalnih koncerata u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Skoplju, kao posveta neprikosnovenom pevaču “Indexa” – Davorinu Popoviću (1946-2001).

Naravno, osim njega, kako je podsetio Dejan Cukić izmedju pesama na istorijat grupe, zauvek su otišli i drugi članovi benda – gitarista Slobodan Bodo Kovačević je umro 2004. godine, bubnjar Đorđe Kisić je otišao 2005., nema uveliko ni Đorđa Novkovića, a nedavno nas je napustio i legendarni kompozitor Kornelije Bata Kovač.

Poslednji koncert „Indexa“ održan je u Banja Luci, u dvorani Borik 5. maja 2001. godine.

Nakon što je nenadmašni pevač Davorin Popović umro 2001. grupa prestaje da postoji.


INDEXI 1 Foto Željka Dimić
INDEXI 1 Foto Željka DimićNeverovatan aplauz je dobio hrvatski muzičar i vrhunski pevač Dado Topić koji je vrhunski izveo “Snijeg pade na behar na voće” sa primesama balkanskog i etno zvuka.

Publika se jedva “oporavila” od tog moćnog izvođenja, i onda je na sceni Amel Čurić u odvojenim segmentima tokom večeri pevao “Ispili smo zlatni pehar” i legendarnu “Da sam ja netko” .

Pop soul dama Bojana Stamenov imala je pravi biser u svojim rukama – “Žute dunje”, a ništa man je legendarne “Negdje na kraju u zatišju” i “Jutro će promjeniti sve” pripale su Nerminu Puškaru.

Na koncertima po regionu sviraju originalni članovi benda “Indexi”: Fadil Redžić, Neno Jurin, Miroslav Šaranović, Peco Petej, Vlado Pravdić – klavijaturista “Bijelog dugmeta” koji je muzičku karijeru počeo u “Indexima”. Na sceni su bili i gitaristi Muris Varajić i Ivan Kukić.

Idejni tvorac ovog koncerta je producent Tomislav Kašljević koji je u periodu od 15 godina organizovao 25 puta koncert na prostorima bivše Jugoslavije, a pre pandemije publika u Beogradu redovno je ovaj spektakl gledala na sceni Sava centra.

„Sve je počelo iz ljubavi prema muzici grupe Indexi. Na jednoj večeri sa prijateljem Tarikom Filipovićem došli smo na ideju da napravimo omaž legendarnim Indexima. Nazvao sam Fadila Redžića u Ameriku i odmah mu se ideja svidela. Obratio sam se i Zrinku Tutiću i Nikši Bratošu, koji su me podržali i uključili se u projekt. Prvi koncert održan u Lisinskom bio je sjajan i toliko je emotivno odjeknuo da su nas zvali iz svih gradova bivše Jugoslavije“ , prisećao se Kašljević ranije za medije, veoma ponosan na projekat.

Takodje je govorio da mu je to sigurno jedan od najdražih projekata u životu, iako je težak i mazohistički posaon jer okuplja muzičare iz celog sveta, komplikovana je organizacija, ali svaki put kad se završi koncert on znam da je sve vredelo.

“Uvek sam se vodio rečima pokojnog Kornelija Kovača, koji je bio član “Indexa”, i koji je takođe podržavao i učestvovao u ovim koncertima i naglašavo mi da pazim na nivo, na kvalitet. I uvek sam se trudio da tako i bude“, rekao je Kašljević.

Spektakl se održavao bijenalno, svake druge godine, a u Sava centru pre ove večeri je bilo poslednji put 2018. godine.


“Indexi” su sami odsvirali “Ostrvo”, a onda je Dejan Cukić u svom maniru dočarao nežnu “Baladu”.

Pripovedalo se naširoko o “Indexima”, tako se publika podsetila istorije i činjenice da su najznačajnija bosanskohercegovačka pop rok grupa i jedan od najboljih ex-YU sastava koja je neprekidno bila na vrhuncu slave 40 godina, od 1962. do 2001., sa velikom količinom hitova.

Objavili su dva studijska albuma, 27 singlova, 12 kompilacijskih albuma, a poznato je i to da više njihovih pesama do sada nije objavljeno.

Ćerka pevača Mladena Vojičića Tife (“Bijelo dugme”, “Divlje jagode”), koji je redovno pevao na ovim emotivnim večerima u znaku “Indexa” – Sara Vojičić Puškar je pevala apsolutno remek delo “Sanjam” sa Bojanom Stamenov, a kasnije i “Krivac si ti”.

Željka Katavić-Pilj je ponovo bila u centru pažnje, ali ovoga puta sa Dadom Topićem u duetu sa jakim emocijama – “Pjesma o Davoru” celu salu je razgalila sa dugotrajnim aplauzom.Istorija dalje kaže da je početkom 1973. godine došlo do čudne muzičke fuzije sa sastavom „Pro arte“: u to veme „Indexi“ su opet ostali bez orguljaša, pa su sa Đorđem Novkovićem, čiji je sastav Pro arte takođe bio u personalnoj krizi, smislili neobično rešenje – spajanje dve grupe.
Uz Novkovića, grupi je pristupio i pevač Vladimir Savčić Čobi, pa su nastupali pod imenom „Pro arte – Indexi“.


Prvi nastup Indexi su imali u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije.
U početku su svirali instrumentalnu muziku i obrade svetskih hitova svojih uzora The Shadows, The Kinks i Cliffa Richarda, a kasnije su počeli da snimati i svoje autorske pesme.

Hari Varešanović iz pop grupe “Hari Mata Hari” dočarao je kultnu tešku baladu “Bacila je sve niz rijeku” (poznata i u obradi sarajevskog pop rok benda “Crvena jabuka”) i naravno ogroman hit “Predaj se srce” i fanovi kultne grupe su uveliko zaplesali, tako da je cela sala bila na nogama.
Prvi nastup „Indexi“ su imali u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije.
Kako predanje kaže, u početku su svirali instrumentalnu muziku i obrade svetskih hitova svojih uzora – svetskih bendova i muzičara “The Shadows“, „The Kinks“ i Klifa Ričarda, a kasnije su počeli da snimaju i svoje pesme.

Popularni sarajevski glumac i muzičar Branko Đurić Đuro (frontmen benda “Bombaj štampa”) otpevao je nadahnuto neprolaznu baladu “Ti si mi bila u svemu naj, naj” i time se konceert od puna dva sata približio kraju.


Ponovo je publika pozdravila pripovedača o bendu Dejana Cukića sa pesmom “Sve ove godine” i koncert spektakl je zatvorio prvi pevač ove večeri – Dino Jelusić sa hitom “Indexa” – “Svijet u kojem živim”.

Indexi i prijatelji Beograd 2018
Indexi i prijatelji Vinkuran
Indexi i prijatelji Zagreb 2018Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here