Održan koncert spektakl „ABBA Symphonic Real Tribute Show“ na Stadionu Tašmajdan posvećen slavnoj pop grupi (subota, 20. maj 2023.)

Atraktivno putovanje u orošlost kroz neprolazne legendarne hitove

0
Reklama


Atraktivno putovanje u prošlost kroz neprolazne legendarne hitoveBEOGRAD, 21. maja  –  Sastav “ABBA Real Tribute Band” i Zrenjaninska filharmonija su sinoć (subota, 20. maj) na beogradskom Stadionu Tašmajdan održali veliki koncert „ABBA Symphonic Real Tribute Show“ posvećen antologijskoj švedskoj pop grupi, u organizaciji agencije Charm Music. 

Publika je sve vreme tokom 22 pesme uživala u ovom specifićnom omažu jednom od najpopularnijih bendova svih vremena, koji nije otišao u istoriju, već se nakon pauze od četiri decenije, nedavno ponovo okupio da oživi svoju „besmrtnu“ karijeru. 

Projekat “ABBA Symphonic Real Tribute Show” se razlikuje od mnogih klasičnih koncerata, jer je na sceni pored sedmočlanog benda nastupila i spomenuta filharmonija sa čak 32 muzičara pod rukovodstvom dirigenta Romana Bugara. 


Koncert su započeli sa velikim hitom „Waterloo“, da bi bez predaha nastavili sa razigranim „Money, Money“, uvek nežnom „S.O.S“, „Knowing Me, Knowing You“,  naročito sa numerom „Fernando“, koja je takodje oduševila publiku. Na antologijskoj baladi „The Winner Takes it All“ pevačice ABBA Tribute Real benda zamolili su fanove da upale mobilne telefone i tako je ceo Stadion Tašmajdan pretvoren u svetleći spektakl. 

Niz velikih hitova se nastavio sa numerama – „Summer Night City“, „Hole in Your Sole“, „On and On and On“, „Super Trouper“. 

Zanimljivo je da švedska atrakcija ABBA kao globalni fenomen ne prestaje da iznenađuje ni nakon pola veka od njihovog nastanka. 

Ovo veče publici je bilo posebno zadovoljstvo da sluša najveće hitove kroz simfonijske aranžmane i da gleda kvartet muzičara koji veoma uspešno oponaša originalne švedske umetnike. 

Vokalne veštine pevačica sun a gotovo istom vrhunskom nivou kao originali, što je zaista fascinanstno i odmah vas ispunjava srećom i zadovoljstvom.
Podsetimo, slavnu ABBA četvorku čine – Agneta Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Beni Anderson i Anni-Frid Lingstad.


Bili su aktivni u karijeri svega 10 godina od 1972. do 1982, ali su ostavili neizbrisiv trag u istoriji svetske muzike, kao da su trajali decenijama neprekidno. 

Sasvim iznenada su se ponovo okupili 2016. godine i odlučili da se vrate na tron. 


Članovi benda ABBA Real Tribute benda su pružili auditorijumu autentičnost izvođenja najvećih hitova benda i sa kostimima uspevaju u potpunosti da prenesu duh tog vremena ranih 80-ih godina. Oni uvek nastupaju u originalnim kostimima i uz plesne koreografije, dok im Zrenjaninska filharmonija na sceni koncert pretvara u – spektakl. 

Ovaj Tribute bend je vredno gostovao po regionu i inostranstvu sa velikim odjekom.

Repertoar koncerta sinoć od 22 kompozicije je pažljivo odabran kroz diskografski bogatu karijeru grupe ABBA i albume – „Ring Ring“ (1973), „Waterloo“ (1974), „ABBA“ (1975), „Arrival“ (1976), „The Album“ (1977), „Voulez-Vous“ (1979), „Super Trouper“ (1980), „The Visitors“ (1981), i tačno 40 godina kasnije snimili su povratnički album „Voyage“ (2021). 

Imali su svetske turneje po Švedskoj, Evropi, Australji, SAD – „Swedish Folkpark Tour“ (1973), European Tour (1974–1975), European i Australian Tour (1977), ABBA: The Tour (1979–1980), a uveliko su aktuelni i sa najnovijom „ABBA Voyage“, koja je počela 2022. i trajaće sve do 2024. godine.  

Dok u originalu švedske zvezde ne dodju na Ušće ili Beogradsku Arenu, publika može i dalje gledati domaći ABBA Tribute bend.

Upravo na Stadionu Tašmajdan, ABBA Tribute bend je nastupao 2021., i u intimnijem formatu u klubu Zappa Baza krajem 2022. godine.  

Srpski muzičari u projektu „ABBA Symphonic Real Tribute Show“ su prethodnih meseci postigli neverovatan uspeh rasprodatim koncertima u halama u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, a u Zagrebu su napunili dva koncerta zaredom. 

Druga polovina koncerta sinoć je bila efektna sa širokim dijapazonom hitova – „Dancing Queen“, „Take a Chance“, „Does Your Mother Know“, da bi otpevali i novu pesmu „Don’t Shut Me Down“, sa povratničkog albuma „Voyager“. 

Set lista je uključila i neprolazne vrhunske naslove – „I Have a Dream“, „When a Kissed the Teacher“, „Honey – Honey“, „Lay All Your Love“,Voulez – Vous“, „Gimme Gimme“ (u specifičnoj, produženoj verziji sa instrumentalima orkestra Zrenjaninske filharmonije), na kojima je publika ponovo palila mobilne telefone i magično osvetlila ceo stadion Tašmajdan. 

Time je bio zavrssen zvaničan deo koncerta, da bi za bis ostavili još dva legendarna hita –  „Chiquitita“, i naravno neminovna, neizbežna „Mamma Mia“. 


Nakon skoro dva sata (110 minuta) i 22 hita, delovalo je da je definitivno spuštena zavesa na ovaj raskošni muzički šou, koji je mnogo više od standardnog tribute benda, jer je ipak poseban spektakl koji nas vodi direktno u tu prošlost od pre 40 ili 50 godina, kada je ABBA vladala svetom.

 Ipak, kako je publika želela, tražila, očekivala još, uz aplauze i povike, oni su se vratili na pozornicu i još jednom otpevali „Dancing Queen“, i time častili verne fanove na punom Stadionu Tašmajdan, od nekoliko hiljada duša.

Domaća publika godinama je vezana za opus benda ABBA, jer uživa u mjuziklu “Mamma Mia!” prema hitovima te grupe u Pozorištu na Terazijama, koji je neprestano rasprodat od 2015. godine kada je bila premijera.


Mjuzikl je radjen prema istoimenom pozorišnom hitu u svetu na West Endu (London) i Brodveju (Njujork), kao i čuvenom americckom hit filmu iz 2008. godine, gde su igrali Meril Strip, Pirs Brosnan, Kolin Firt, Stelan Skasgard, Amanda Sejfrid, i drugi.  


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG – Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here