Održan koncert „Holivudski blokbasteri“ u subotu veče (09.09.) u okviru manifestacije „Opere na vodi“

Muzičko putovanje kroz istoriju svetske kinematografije

0
Reklama

Muzičko putovanje kroz istoriju svetske kinematografije


BEOGRAD, 10. septembra – Gala koncert filmske muzikeHolivudski blokbasteri“ održan je u subotu veče (09.09.) u okviru petog izdanja manifestacije „Opera na vodi“ u kompleksu Beograd na vodi na platou ispred Geozavoda.

Druge večeri ovog mini festivala, Muzička produkcija RTS je priredila putovanje kroz istoriju svetske kinematografije uz Simfonijski orkestar, Hor Radio-televizije Srbije i maestra dirigenta Srboljuba Srbu Dinića.

Jedinstveni koncert instrumentalne i vokalne filmske muzike publika je u atraktivnom ambijentu na otvorenom pratila kroz izvođenje numera iz najpopularnijih hitova najviše iz Holivuda, i Evrope, sa velikog i malog ekrana.

Koncert je počeo čuvenom muzikom Montija Normana iz serijala filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu 007, koji decenijama puni bioskopske sale sa više od 20 ostvarenja.

Domaćin koncerta kompozicija iz holivudskih filmova bila je glumica Jelena Gavrilović, istaknuta u raznim mjuziklima i muzičko poetskim predstavama.

Dramska umetnica je bila u ulozi naratora, pripovedača, vodiča kroz celokupan repertoar primenjene muzike.


Usledila je muzika iz filmskog serijala „Pink Panter“ (1963) na muziku Henrija Manćinija, koji je proslavio Pitera Selersa u ulozi trapavog inspektora Kluzoa. Naravno, bio je popularan i crtani serijal „Pink Panter“ sa tom prepoznatljivom muzikom. 
Zanimljiv kolaž američkog kompozitora Džona Vilijamsa obradovao je publiku gde su u kratkim segmentima bile prepoznate melodije iz kultnih filmova –  “Ratovi zvezda”, serijal „Roki“, „Kazablanka“, „Ajkula“,  „E. T.“, „Titanik“, „Psiho“, „Most na reci Kvaj“, „Kum“.

Simfonijski orkestar RTS je predstavio kompletnu temu iz dečijeg SF ostvarenja „E.T. vanzemaljac“ (1982) i fantazije „Kuka“ (The Hook, 1991) spomenutog kompozitora Džona Vilijamsa, oba prema režiji Stivena Spilberga.

Na sledećoj numeri uključio se i Hor RTS-a da bi dočarao vokalne deonice iz mjuzikl bajke za decu „Čarobnjak iz Oza“ (The Wizard of Oz, 1939) Viktora Fleminga, po knjizi (1900) Frenka Bauma, na muziku Herberta Stotharta.

Italijanski film „Cinema Paradiso“ (1988) upamćen je i po muzici jednog od najznačajnijeg kompozitora Enia Morikona, u režiji Đuzepea Tornatorea, što se publika podsetila ove večeri u blizini vode.

Osim klasike, dirigent Srboljub Dinić sa Simfonijskim orkestrom je priredio i savremenu scenu, kao što je muzika iz romantičnog mjuzikla „La La Land“ (2016) Damijena Šazela, i kompozitora Džastina Hurvitca. 

​Manifestacija “Opera na vodi” i produkcija “Belgrade Waterfront” na kraju leta organizuju peto jubilarno izdanje kao dvodnevni spektakl program za nekoliko hiljada posetilaca.


Antologijski serijal naučne fantastike „Ratovi zvezda“ (Star Wars, 1977) Džordža Lukasa, ponovo na temu kompozitora Džona Vilijamsa, označio je kraj prvog čina koncerta.

Foto: Nikola Anđić

Foto: Nikola Anđić
Foto: Nikola Anđić


Petogodišnji jubijel Gala događaja „Opera na vodi“ proslavio se u trendu sa koncertima na otvorenom koji su prava ekskluziva u mnogim svetskim metropolama.

Drugi čin krenuo je sa muzikom iz veoma brutalne američke TV serije „Igra prestola“ (The Game of Thrones, 2011/2019) kanala HBO, po književnom serijalu Džordža R. R. Martina, na muziku rumunskog kompozitora Ramina Đavadija, što su izveli Hor i orkestar.

Mnogi su voleli i klasik „Konan varvarin“ (Conan the Barbarian, 1982)  u režiji Džona Milijusa, prema istoimenom stripu, koji je proslavio Arnolda Švarcenegera, i ove noći je predstavljen triptih pregled numera Bazila Poledurisa.

Holivud je osvojio čitav svet sa avanturističkim akcionim serijalom „Pirati sa Kariba“ (2003) Gora Verbinskog, sa Džonijem Depom, čiji je kompozitor slavni Hans Cimer, u šta se podsetila publika u bogato subotnje veče. Specijalno za ovu priliku muški deo Hora RTS- a je bio maskiran u gusare, sa tim kapama ili povezima preko jednog oka, u skladu sa tim hit filmovima.


Foto: Nikola Anđić

Foto: Nikola Anđić

Manje uspešan film „1492: Osvajanje raja“ (1492: Conquest of Paradise, 1992) Ridlija Skota iznedrio je vrhunsku muziku čuvenog grčkog umetnika Vangelisa.

Ovim Gala koncertom  Beograd i Srbija predstavljaju prestonicu kulture i umetnosti, u šta se auditorijum uverio u daljim kompozicijama. 

Američki oskarovac Džon Vilijams ove večeri je na repertoaru bio dalje „prisutan“ sa kompozicijama remek dela „Šindlerova lista“ (The Schindler’s List, 1993) i serijala „Indijana Džons“ (Indiana Jones, delo „Raiders March“) Stivena Spilberga, kao i ponovo sa Lukasovim „Ratovima zvezda“ (numera „Imperial March“).


Virtuoz​ Enio Morione i njegova uzvišena kompozicija za istorijski spektakl „Misija“ (The Mission, 1986) Rolanda Džofea (igrali su oskarovci Robert De Niro i Džeremi Ajrons) bili su prava poslastica pred kraj ovog spektakl koncerta.

Na finalu set liste bila je i tema novog hit filma „Top Gan: Maverik“ (Top Gun: Maverick, 2022) Džozefa Kosinskog i kompozitora Harolda Faltermejera, čime je zaokružen koncert od skoro puna dva sata.

Prvi put ove godine bio je postavljen specijalan amfiteatar koji do sada nije viđen u Srbiji, što je Plato Geozavoda pretvorio u opersku scenu. 

Prvog dana “Opere na vodi” na programu je bila čuvena opera “Boemi” (1895) italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija (1858-1924), priča o strasti, ljubavi i pohlepi, u do sada neviđenom operskom ambijentu na otvorenom, sa primadonom Aidom Garifulinom u ulozi Mimi, uz tenora Matea Roma, našeg i svetskog baritona Željka Lučića, u pratnji hora, solista i baleta Nacionalne opere iz Temišvara (Rumunija) i dirigenta Dejana Savića.

Ivan Makragić

TANJUG * Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here