Održan koncert „Argentinski tango & samba“ sinoć (24.08.) u „Gvarnerijusu“ 

Lepa saradnja pevačice Ljubice Damčević i gitariste Agustina Lune

0
Reklama

Lepa saradnja pevačice Ljubice Damčević i gitariste Agustina Lune


BEOGRAD, 25. avgusta – Koncert „Argentinski tango & samba“ u izvodjenju pevačice Ljubice Damčević i gitariste i kompozitora Agustina Lune, održan je sinoć (24. avgust) u Ustanovi kulture „Gvarnerijus“.

Nakon rasprodatih uspešnih koncerata sastava „Tango Džez kvartet“ 10. i 18. avgusta (drugi put kao gost im je bio „Beogradski orkestar mladih“), publika je gledala juče novi koncert srpsko – argentinske saradnje. 

Ljubica Damčević je podsetila publiku da je avgust – mesec argentinske muzike i kulture u „Gvarnerijusu“. Ona je unapred najavila da će se ovu noć na repertoaru  naći muzika ove zemlje – argentinska samba i dela tradicionalnog tanga, onda „tango nuevo“ (novi tango) koji je osmislio argentinski kompozitor Astor Pjacola (1921-1992), kao i kompozicije savremenih autora.  

Vokalno instrumentalni koncert sadržao je presek muzičkog nasledja Argentine, gde je nezaobilazan u programu spomenuti Astor Pjacola, ovog puta sa kompozicijom „Jacinto Chiclana“.Agustin Luna je tokom koncerta nekoliko puta pohvalio koleginicu Damčević da je vrhunski vokalni solista, da je uživanje slušati je kako peva argentinski muziku, i da mu je drago što se nalazi u divnoj Srbiji, Beogradu, na mestu gde publika veoma voli umetnost njegove zemlje.

Luna je značajne uspehe postigao na turnejama po Španiji, Italiji, SAD, Brazilu, Urugvaju, a posebno se izdvajaju nastupi na festivalima „Guitars of the world“ i „Baradero festival“. 

Umetnik na akustičnoj gitari zajedno sa bandoneonistom i pevačem Lucianom Tobaldijem nastupa u duo sastavu „Luna – Tobaldi“. Zato je ovo veče delom posvetio i njemu sa kompozicijom „Es la vida“ čiji je Tobaldi autor.

Agustin Luna je izveo i svoje kompozicije – „Zamba de algun dia“ i „Dos metros mas alla“.

Takodje, Ljubica Damčević je isto predstavila svoje delo „En el viento„, što je akustičnom gitaristi Luni bilo posebno drago da ona uspešno i komponuje.

Set lista večerašnjeg koncerta uključila je i druge argentinske autore kao što su Ariel Ramirez („Alfonsina y el mar“), Cesar Iselja („Cancion de las simples cosas“), Pintin Kasteljanos („La punalada“), Virhilio Espozito („Naranjo en flor“, „Absurdo“), Horasio Salgan („Don Agustin Bardi“), Hugo Gutjerez („Fruta Amarga“), Anibal Troilo („La ultima curda“), Karlos Gardel („Volver“) i Violeta Para na čijem delu „Gracias a la vida“ je prvi put zapevao i Agustin Luna za kraj koncerta.

  Ljubica Damčević se od svoje trinaeste godine bavi tango muzikom i plesom prvo u orkestru „Tango Juventud“ pod vođstvom Aleksandra Nikolića (Beltango kvintet), a od 2013. u kvintetu „Tanguango“ u kojem deluje kao prava svestrana umetnica – violinistkinja, pevačica, kompozitorka, aranžerka i tekstopisac.  

Godine 2021. ostvarila je glavnu ulogu u tango opereti „Maria de Buenos Aires“ Astora Pjacole.

 Sarađivala je sa mnogim violinistima i pedagozima među kojima se izdvaja Stefan Milenković.


Ivan Makragić

 Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here