Održan koncert 16-godišnje argentinske violinistkinje Pilar Polikano sinoć (27.05.) na Kolarcu 

Premijerno gostovanje u Srbiji pravog čuda od deteta

0
Reklama

 Premijerno gostovanje u Srbiji pravog čuda od deteta

 
BEOGRAD, 28. maja:  Mlada argentinska violinistinja Pilar Polikano u pratnji Simfonijskog orkestra RTS i dirigenta Luisa Gorelika, sinoć (subota, 27. maj) je prvi put nastupila u Srbiji na sceni Kolarčeve zadužbine u Beogradu. 

Muzički program je izveden u okviru manifestacije „Dani Argentine na Kolarcu“ koja je počela 25. maja na Nacionalni dan Argentine i trajaće pet dana koliko i u ovoj zemlji, u vidu koncerata, književnih susreta i jedne izložbe.  

Ambasador Argentine u Srbiji Osvaldo Marsiko je nedavno u susretu sa medijima najavio izložbu sa Svetskog kupa argentinskog fudbalaFIFA 2022“, koja je sada premijerno predstavljena van Argentine, upravo u Beogradu. U pitanju je izbor fotografija Državne argentinske agencije Telam, koja je otvorena u holu Kolarca pre početka koncerta.  

Uvertira za operu „Moć sudbine“ Đuzepea Verdija, otvorila je sinoć koncert, u organizaciji Muzičke produkcije RTS. Navedenu Verdijevu operu mnogi nazivaju „sudbinskim delom“ u opusu stvaraoca, ali govore i o „prokletstvu priče“ koja je nekima donosila neobjašnjiv strah, a drugima bila neodoljiv izazov.  

„Moć sudbine“ (La Forza del Destino, 1862) je opera u četiri čina Đuzepea Verdija (1813-1901), čiji je libreto napisao Frančesko Marija Pjave prema drami „Don Alvaro“ ili „Moć greha“ Angela de Saavedre sa ubačenom scenom iz komada „Valenštajnski kamp“ Fridriha Šilera. 

 Praizvedba ili svetska premijera prve verzije odigrana je 10. novembra 1862. u Sankt Peterburgu u Velikom Carskom Teatru. Prerađena verzija uz dodatni tekst Antonija Gislanconija izvedena je 27. februara 1869. u Milanu, na sceni pozorišta „Teatro alla Scala“. 

Dobitnica prvih nagrada na mnogim internacionalnim violinskim konkursima, 16-godišnja umetnica koncertnih scena Pilar Polikano je izvela na Kolarcu „Koncert za violinu i orkestar“ (1844) nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona (1808-1847), remek-delo svetske violinske literature.


Turbulentni prvi stav ovog dela, po kojem se ono i prepoznaje, kako kazzu svetski muzikolozi, pravi je izazov za izvođače – od Ferdinanda Davida, kome je koncert i posvećen, do mnogih svetskih umetnika ssirom sveta, koji ga danas imaju na svom repertoaru.  

Delo sadrži četiri stava kao posebna poglavlja – „Allegro molto appassionato“, „Andante“, „Allegretto non troppo“ i „Allegro molto vivace“. 

Kompozicija „Koncert za violinu u e molu, Op. 64″ je poslednje veliko orkestarsko delo Mendelsona, smatra se najpoznatijim i najčešće izvođenim koncertom za violinu svih vremena.Fotograf Nebojša Babić i malena Pilar Polikano


 
Istorija kaže da je Mendelson prvo predložio ideju o koncertu Ferdinandu Davidu, bliskom prijatelju, i koncert majstoru. Narednih šest godina je usavršavao delo, i premijera je bila 1845, a koncert je veoma brzo prihvaćen i uskoro je postao jedan od najvećih za violinu svih vremena. 


Pilar Polikano, rodjena 2007. godine u Buenos Ajresu, počela je da svira violinu sa samo šest godina. 

Osvojila je prva mesta na Medjunarodnom takmičenju violinista u Sankt-Peterburgu (Rusija) i u Parizu, a laureat je i mnogih nagrada u Argentini, SAD, Francuskoj, Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Meksiku, Estoniji. Nastupala je već kao solista sa mnogim filharmonijama i orkestrima Rumunije, Francuske, Buenos Ajresa, Argentine, a iako toliko mlada, Polikano se bavi i pedagoškim radom sa decom. 

Ove noći je uspešno „savladala“ Mendelsona, virtuozno, precizno, nadahnuto, sa puno energije i prepuštanju zahtevnoj kompoziciji, tako da je i na bisu pokazala svoje umeće svirajući kompozicije vezane za tango.

Drugi čin koncerta realizovan je bez učešća mlade argentinske violinistkinje, tako da je Simfonijski orkestar RTS, uz dirigenta Luisa Gorelika, predstavio odlomke iz prve i druge svite iz baleta „Romeo i Julija“ (1938) Sergeja Prokofjeva (1891-1953), koji je inspirisan jednom od najčitanijih drama svetske baštine Vilijama Šekspira, sigurno najvećeg dramskog pisca u istoriji književnosti i teatra.


Sa snimanja Podcasta na Kolarcu

Sa probe na KolarcuLepota muzike navela je kompozitora da od baletske muzike napravi tri svite koje su danas deo standardnog koncertnog repertoara mnogih simfonijskih orkestara.  

Prva i druga svita baleta sinoć pratile su čitavu radnju antologijske tragedije kao scenosled i razvoj priče u sedam segmenata – „Narodna igra“, „Madrigal“, „Scena na balkonu“, „Tibaldova smrt“, „Monteki i Kapuleti“, „Rastanak Romea i Julije“ i „Romeo na Julijinom grobu“. 

Muzičko delo „Romeo i Julija“ je balet u tri čina i devet slika sa prologom i epilogom čuvenog Igora Stravinskog (opus 64).
Autori libreta su bili Leonid Lavrovski, Adrijan Pjotrovski, Sergej Prokofjev i Sergej Radlov, po motivima istoimene romantične tragedije Šekspira. 

Balet je u skraćenoj verziji imao premijeru u 1938. u Brnu (Češka republika), dok je u integralnoj verziji  prvi put izveden 1940. u Teatru Kirov u Lenjingradu i postao je jedan od najpopularnijih 20. veka.

Prokofjev je 1936. napisao dve orkestarske svite koje su predstavljale muziku za ovaj balet, a treću je napisao 1946. godine.  Ove svite, takođe pod imenom „Romeo i Julija“, svakako da su neka od najpopularnijih dela ovog kompozitora. Dirigent Luis Gorelik od 2006. godine dolazi u Srbiju, tako da je gostovao na Kolarcu i u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu nekoliko puta. 
Rodjen u gradu La Plata (Argentina), već sa 22 godine je imao tu čast da bude muzički direktor Filharmonije Mendoza. Od 2012. je na funkciji profesora dirigovanja na Nacionalnom umetničkom Univerzitetu u Buenos Ajresu.

Podsetimo, pokrenut je specijalan Podkast kanal Kolarca, emitovan na platformama kao YouTube, i do sada su snimili 10 epizoda, gde su sagovornici bili – značajni umetnici.  

Tako će svoj deo snimiti i argentinska nada Pilar Polikano, i time se pridružiti ostalim umetnicima u tom Podkastu (Nemanja Radulović, Aleksandar Sedlar, Gabriel Prokofjev, Stefan Milenković, sastav „Queen’s Six“). 

Simfonijski orkestar RTS i Muzička produkcija RTS već su imali uspešnu saradnju sa još jednom umetnicom iz Argentine – pijanistkinjom Martom Argerič, na koncertu u julu 2022, na zatvaranju festivala BELEF.

A upravo Pilar Polikano nazivaju – „Marta Argerič na violini„, veoma opravdano i zasluženo!


Na manifestaciji „Dani Argentine na Kolarcu“ u ponedeljak, 29. maja, od 19.30h, biće organizovan književni susret sa Luisom Valensuelom, kako je nazivaju „čarobnicom latinoameričkog književnog postbuma“.
Srpska izdavačka kuća „Agora“ iz Novog Sada objavila prevode njenih dela, tako da će susret biti organizovan i u tom gradu 1. juna

Osim navedenih programa, u utorak, 30. maja, publiku očekuje premijerno izvođenje u Srbiji kompozicije „Misa tango“ autora Martina Palmera  pod dirigentskom palicom Predraga Kostovića, uz Kragujevački akademski orkestar akordeonista.

 Omaž horovima u Misi Tango, dočaraće Gradski kamerni hor Liceum koji je za izvođenje ovog dela pripremila profesorka dr Katarina Stanković, dok će celim ansamblom dirigovati profesor Predrag Kostović, a solisti su – Petar Mirkov, bandoneon i Nevena Milošević, sopran.


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here