Odlučeno kada ćemo na poznate festivale !

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić i Bokana Stankovića: Online jedinstveno iskustvo

Online koncert dvoje eminentnih srpskih muzičara, Svetlane Spajić i Bokana Stankovića, na lokalitetu Đavolje Varoši biće emitovan u četvrtak, 17....

Objavljena lista nominacija za nagradu Gremi

Ceremonija 63. dodele nagrada Gremi emituje se u nedelju, 31. januara, ali već su dostupne nominacije. Komičar Trevor Noa vodiće...

Donose 200 miliona evra godišnje: Rešena sudbina Exita

Nakon što su mediji u regionu objavili vest da usled krize izazvane pandemijom Exit festival razmatra selidbu iz Srbije,...

Početak Bitefa biće pomeren sa polovine na kraj septembra i početak oktobra, Sajam knjiga ostaje u uobičajnom terminu u poslednjoj nedelji oktobra, Bemus će, umesto u oktobru, biti održan u prvoj nedelji novembra, a Beogradski Džez festival će, umesto u poslednjoj nedelji oktobra, biti održan u decembru, kaže za Tanjug gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Karl je objasnio da je namera gradskih vlasti da svi festivali i manifestacije zakazani za drugu polovinu godine budu i održani, ukoliko epidemija korona virusa u Srbiji i svetu bude pod kontrolom.

Karl je dodao da će odloženi Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, biti održan početkom septembra.

“Važno nam je da manifestacije i festivali budu u dobrom rasporedu, kako jedni drugima ne bi bili konkurencija. Pretpostavljamo da će u tom periodu i pozorište da se vrati u normalu, da će biti više premijera filmova. Pokušali smo da izbegnemo gužvu u kojoj niko ne dobija, kako bi publika bila u prilici da vidi što više iz bogate kulturne ponude Beograda”, kazao je Karl.

Prema njegovim rečima, treba voditi računa o međunarodnom karakteru pobrojanih manifestacija i festivala u Beogradu.

“Kako se budu otvarali Evropa i svet, dolaziće do razmene programa i prisustva važnih umetnika iz inostranstva na šta je beogradska publika navikla”, kazao je Karl.

Prošle nedelje je na inicijativu Sekretarijata za kulturu grada Beograda održan sastanak direktora svih beogradskih pozorišta.

Karl je organizovao taj sastanak i zajedno sa čelnim ljudima beogradskih teatara osmislio bogat pozorišni program tokom leta u Beogradu.

Sa mnogo entuzijazma su direktori pozorišta prihvatili našu ideju da se od kraja juna i u julu igraju predstave na stadionu Tašmajdan. Očekuje nas utvrđivanje repertoara. Pozorišta šalju predloge predstava koje bi ansambli izvodili na Tašmajdanu. Video sam te predloge i verujem da će publika uživati u popularnim i vrednim predstavama beogradskih pozorišta po kojima je naša teatarska scena prepoznatljiva”, kaže Karl i dodaje da je poziv za igranje predstava upućen i privatnim pozorištima i produkcijama.

Kako kaže, cilj akcije je, između ostalog, i susret pozorišnih profesionalaca posle teškog peroda izolacije.

Namera nam je da se ljudi iz različitih pozorišta vide, ponovo počnu da rade…Da se malo vrate u formu. Kada ne bi bilo naše manifestacije na Tašmajdanu pozorišna pauza bi trajala predugo i za profesionalce i za publiku. Potrudili smo se da uz svu borbu sa pandemijom to tako ne bude”, kazao je Karl.

Gradski sekretar za kulturu napominje da se u Beogradu po evropskim standardima dosta ulaže u kulturu.

Namera nam je da tako ostane i nadalje. Naravno, ova godina će biti malo drugačija kao što je to slučaj svuda u svetu, ali programi naših ustanova su ostali netaknuti. Za sve što su naše ustanove planirale i mogu da izvedu u toku ove godine planirali smo sredstva”, kaže Karl i ističe da je bilo negativnih komentara u vezi sa obustavljanjem konkursa Sekretarijata za kulturu.

Upravo su sredstva namenjena za te konkurse otišla na pomoć ljudima koji nemaju stalna zaposlenja a vezani su za naše ustanove kulture. Na taj način smo pokazali određenu odgovornost i solidarnost prema svima u doba pandemije” kazao je Karl i dodao da će konkursa sledeće godine svakako biti, možda i sa većim budžetom.

Moramo da sačekamo razvoj događaja oko pandemije, a pa te onda da donosimo doluke, ali opredeljenja gradskih vlasti da ulažu u kulturu je van svake sumnje” kazao je Karl.

IzvorB92

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Promocija kolekcije svih albuma YU grupe povodom 50. rođendana u petak (4.12.)

Šta je pola veka za čovekaIzuzetan i značajan jubilej od 50 godina postojanja, rok sastav YU grupa (nastali...

Pevač Roni Romero (Rainbow) specijalno za Music Star Production o supergrupi Intelligent Music Project

Omiljeni muzičari su mi Fredi Merkjuri, Dejvid Kaverdejl, Riči BlekmorVeć smo pisali nedavno na stranicama našeg magazina o prvoj stranoj grupi koja je negde...

Martin Mills legenda indie scene gost Runda Digital Day

Drugo izdanje Runda Digital Day-a kreće za dva dana, u sredu 02.12., pa će sve do petka, 04.12. sve biti u fokusu regionalne muzičke industrije....

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!