Odigrana monodrama „ONA“ Tijane Janković u Manakovoj kući u okviru “Manakovog kulturnog leta” (30.08.)

Intimna, potresna, lična drama i ispovedanje

0
Reklama


Intimna, potresna, lična drama i ispovedanje

BEOGRAD, 31. avgusta –  Neobična monodrama “ONA” – autorski projekat glumice Tijane Janković, izvedena je u sredu veče (30.08.) u ustanovi kulture Manakova kuća u okviru poznate manifestacije “Manakovo kulturno leto”.


Pozorišni komad glumica Tijana Janković potpisuje kao kompletan tvorac – reditelj i dramski pisac – autor teksta.  

Naslov „ONA“ je skraćenica i označava pun naziv – „Obećanja, Nadanja, Ambicija“.

Glumica Janković u predstavi i igra glumicu, gotovo da prezentuje sebe, preispituje se gde je i kako došla, a šta je želela i čemu se nadala na profesionalnom planu. 

Priča prati njen put od jednog kafića u kome radi da bi preživela, što joj je redovan posao, ali ona ne želi na tome da ostane, do upornih i napornih pokušaja da se ostvari kao dramska umetnica.

Paralelno sa tim, glumica u ovoj gorkoj monodrami odlazi često na kastinge za razne filmove i TV serije, koji se ne završavaju povoljno po nju, jer uloge na kraju ipak ne uspeva da dobije.

Tada pada u očaj, povremeno u depresiju, ume da odjednom povisi glas u tom beznadju i vapaju ka ostvarenju snova. Te amplitude, gore-dole raspoloženja, krik i bes glumica uspeva savršeno da dočara, da i sami gledaoci osete njenu patnju i bol usled neostvarenosti.

Autorka naizmenično predstavlja svoju junakinju, na neki način alter ego, kroz više životnih faza ili tih poslova. Najveća želja joj je da se ostvari kao glumica.


Redovno odlazi na grob svoje majke i priča sa njom, odnosno sobom, tražeći od nje snagu i podršku, mada ne shvata da ona sama sebi može i mora biti najveća podrška.  

Priča prati njene napore da dobije neku važnu ulogu na malom i velikom ekranu koja će je proslaviti i učiniti srećnom, dok u nekoliko upečatljivih scena ilustruje svoj posao u kafiću gde peva gostima, od narodne do zabavne muzike.

Na sve to bavi se i poslom animatora na dečjim rodjendanima, što je takodje ne ispunjava.

Hrabra junakinja se bori, moli, trudi se, odustaje i ustaje ne bi li pronašla sebe i svoj mir i sreću, što nije uvek izvodljivo.

Predstava je režirana u veoma dinamičnom ritmu, sa kratkim scenama, gotovo kao film koji teče u jednom dahu.

 Dramska umetnica Tijana Janković je poznata iz pozorišta za decu “Pan teatar” u Beogradu, na Zvezdari, gde nosi većinu repertoara za najmladje.

Pažnju na sebe je skrenula sa ulogama u ozbiljnom omnibus komadu “Sama je tražila” o nasilju nad ženama, i romantičnim komedijama “Šta muškarci i žene žele” i “Brak za ručak, ručak za seks”.

Ovom monodramom Tijana je svakako uspela da dokaže da joj lako idu komadi sa jednim licem gde nema nikoga na sceni osim sebe same, što je najteže za glumca da bez partnera ili partnerke pruži publici sat vremena svoje lične drame, intimne priče koja tišti mnoge umetnike danas.


IVAN MAKRAGIĆ
  

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here