Od neoavangarde do novog eksperimenta – Evropska prestonica kulture u velikom finišu

0
Reklama

Sama kruna Evropske prestonice kulture, programski luk Druga?Evropa, Novosađanima i Novosađankama doneće uvid u svet angažovanih umetnika, konceptualista i avangardista koji su smeli i umeli da gledaju široko i drugačije. Multimedijalna izložba Milky Way biće otvorena 25. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Likovnom salonu KCNS, kao i u Distriktu, u prostoru Biroa i prikazaće uticaje i refleksije nadaleko poznatog novosadskog neoavangardnog pokreta koji je Novi Sad upisao u evropske tokove umetnosti. Izložba donosi radove preko 50 savremenih umetnika i umetnica, umetničkih kolektiva iz zemlje i sveta, poput Bila Viole, jednog od vodećih savremenih umetnika koji je izlagao u njujorškom Momi, Tejtu, Vitni muzeju, potom rad Irritation – There is A criminal Touch to Art konceptulanog nemačkog umetnika, jednog od pionira performansa, body arta-a i polaroid fotografije, Ulaja,koji će biti prikazan u saradnji sa Fondacijom Ulay iz Ljubljane, dok će izložbom kustosirati Sanja Kojić Mladenov. Milky Way obuhvata i projekcije filmova, razgovor sa scenaristom slovenačkog dokumentarnog filma Project Cancer, Tevžom Logarom, koji donosi priču o Ulaju i njegovim sećanjima na život posvećen umetnosti, kao i  audiovizuelni performans SIRENS by NOVI_SAD, koji potpisuje japanski umetnik Ryoichi Kurokawa, dobitnik jedne od najprestižnijih godišnjih nagrada na polju elektronike i interaktivne umetnosti, Prix Ars Electronica.

U samom finalu Druge? Evrope, publika će slušati pank, kao neizostavni deonovosadskog supkulturnog muzičkog nasleđa, ali u jednom drugačijem kulturnom i književnom značenju – kao sajberpank, čiji je najbolji predstavnik kontroverzni umetnik iz Brazila Eđgar (Edgar), koji će u Fabrici u Distriktu nastupiti 27. novembra, i koji svojim angažovanim tekstovima i modernim izrazom, šalje jaku poruku za kraj – samo kroz konstruktivnu kritiku i promišljanje, kulturnu razmenu i menjanje perspektiva možemo biti bolje i pravednije društvo, društvo za sve!

Festival čija je glavna misija snažna podrška LGBT+ zajedinici, detabuizacija zajednice, kao i popravljanje položaja u društvu, pre svega u smislu povećanja njene medijske i društvene vidljivosti – Merlinka, festival LGBT filmova i kulture, biće održan u Novom Sadu od 22. do 24. novembra. Publika će ovom prilikom gledati predstave Strah od leptira i Femkanje – Šta se desilo sa pokondirenom tikvom u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház ,biće priređenoknjiževno veče Srpska queer književnost u Kulturnoj stanici Liman, dok je centralni događaj festivala izložba Queer Europe koja će biti otvorena u Skladištu novosadskog Distrikta i obuhvatiti radove 28 umetnika iz 13 evropskih zemalja sa prikazom LGBT+ zajednice i njene egzistencije u Evropi i fotografijama koje ilustruju realnost  sa kojom se ova zajednica suočava.

Ulay iz dokumentarnog filma Project Cancer (Projekat rak), 2013

Novi Sad, kao evropski centar književnosti, i ovoga puta će ugostiti književnike iz zemlje i regiona, pa će tako publika imati pirliku da učestvuje u razgovorima sa pesnicima i pesnikinjama koji su deo aktuelne književne scene u okviru Zajedničkog čitanja, a koji ovom prilikom dolaze iz Irske, Italije, Austrije i Srbije. Takođe, u okviru projekta Nesaglasnost pesnici i pesnikinje suočavaće svoje stavove o književnosti te pokazati kako je upravo ova vrsta umetnosti polje otvoreno za debatu, sporazum i nesporazum, dinamiku i kreativnost. U samom finalu Druge? Evrope premijerno će biti prikazan hrabar ekspertimentalan dokumentarni film LaBOLatorija 23, u režiji Aleksandre Jelić, 26. novembra u Distriktu. Nastao u okviru projekta Misija Avatar, u filmu su, kroz dugotrajan dramski proces sa devojčicama iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine kojima je izrečena vaspitna mera i mladim glumicama,  rasvetljavani uzroci i duboke posledice rodno zasnovanog nasilja. Fenomen tela u različitim atraktivnim i provokativnim multimedijalnim umetničkim formama proučiće umetnici i umetnice iz Evrope, Japana i Srbije te predstaviti svoje zaključke na izložbi Art body Art koja će biti otvorena u Fabrici u Distriktu, dok će izložba Alternativa u izlogu pokazati kako su izgledali i kako su se oblačili alternativno orijentisani Novosađani i Novosađanke u 20. veku, ali i kako se alternativna i avangardna orijentacija Novog Sada ispoljavala u svim oblastima umetničkog i kulturnog stvaralaštva, u prostoru Francuskog instituta, u Distriktu. Izložbu će pratiti i tribina na temu Način oblačenja kao izraz pripadnosti supkulturnom pokretu / Novi Sad, druga polovina 20. veka. Poslednje nedelje Druge? Evrope biće izvedena predstava Intima Porodice bistrih potoka, pod ideološkim vođstvom Božidara Mandića, a biće prikazan film Oništiti se o kome će Mandić diskutovati sa publikom. Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza. Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here