Obrazovanje i muzika: Kako su Bouvi, Bitlsi, Madona i Severina počeli da predaju u hrvatskoj školi

0
Reklama

Profesori Gimnazije Josipa Slavenskog u hrvatskom Čakovcu napravili su niz fotografija preobučeni u slavne muzičke zvezde, a sve kako bi iznenadili učenike.

Kada su se učenici jedne hrvatske gimnazije posle novogodišnjih praznika vratili u školu, tamo su umesto nastavnika i nastavnica zatekli – muzičke zvezde.

Za školskih zidova su ih, između ostalog, gledali slavni Bitlsi, Nirvana, Madona, Lejdi Gaga, ali i hrvatski pevač i pevačica Mišo Kovač i Severina i to sve u izdanjima sa omota poznatih albuma.

Zapravo je reč o profesorima Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, gradu na severu Hrvatske, koji su se potpuno transformisali u njih kako bi iznenadili učenike.

Profesori su u „nova izdanja uskočili kako bi najdražim gimnazijalkama i gimnazijalcima poželeli što uspešniju, veseliju i raspevaniju Novu godinu“, naveli su iz škole na Fejsbuku.

Njihove fotografije kasnije su objavljene i na društvenim mrežama, što je izazvalo mnogo pozitivnih reakcija širom regiona.

Ideja je „više godinama tinjala u glavama kolega u zbornici“, a sve sa ciljem „približavanja učenicima“, kaže direktorka gimnazije Sandra Breka-Ovčar za BBC na srpskom.

Petar Pavlic/Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

Treba premostiti distancu između učenika i nastavnika, pokazati da smo i mi nastavnici ljudi od krvi i mesa, sa svim ljudskim slabostima i strastima – učenici nas ne percipiraju tako“, navodi Breka-Ovčar.

Učenicima su se tako na zidovima predstavili i Dejvid Bouvi, Robert Palmer, grupe Kvin, ABA, Kis i Spajs grls, kao i hrvatski reper Hiljson Mandela.

Petar Pavlic, profesor engleskog jezika i autor fotografija, kaže da bi njegovi đaci na spisku albuma mogli i da nađu neku novu muziku u kojoj će uživati.

Neke od kultnih naslovnica im možda uopšte nisu poznate, pa im je bilo izazovno da i sami istraže nešto od te klasične muzike osamdesetih i sedamdesetih“, navodi Pavlic za BBC.

Sve je ovo za njih, da im se približimo i da nas dožive kao ljude koje nešto zabavlja, koji vole da se našale.“

Ceo poduhvat trajao je otprilike dva meseca.

Petar Pavlic/Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

Svako je mogao sam da izabere muzičara i grupu i to na osnovu fizičke sličnosti sa originalom, najbolje mogućnosti transformacije, posedovanja rekvizita i slično“, navodi direktorka Breka-Ovčar.

Jedna od najupečatljivijih fotografija je replika čuvenog albuma Nirvane Neverminda na kojoj je upravo Pavlic.

To je neki moj srednjoškolski muzički izbor“, kaže 41-godišnji profesor engleskog uz osmeh.

Slavni omot albuma – oko kog je poslednjih godina bilo i sudskih procesa – prikazuje bebu koja roni u bazenu u potrazi za novčanicom.

Međutim, to u praksi nije tako lako ponoviti.

Sa tehničke strane je bilo zahtevno da se poklopi da bude prazan bazen, pa da se poklope uglovi i bude donekle slično kao na omotu“, navodi Pavlic.

Petar Pavlic/Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

Bilo je potrebno oko 40 zarona da fotografija ispadne onako kako je zamišljeno“, dodaje Breka-Ovčar.

U realizaciji čitave akcije učestvovalo je više od 30 od ukupno 60 profesora u školi, koju pohađa i 631 učenik.

Većina fotografija je nastala baš u školi, kolege su se potrudile, pripremile rekvizite da fotografije bude što bliže originalnoj“, kaže Pavlic.

Jedna koleginica je bila na operaciji kuka, pa smo išli kod nje kući, nosili platno i tamo sve fotografisali, ali smo mahom sve završili u školi“.

Dodaje da su neki muzičkog pandana birali po ukusu, a neki po omotu koji su želeli da ponove.

Jedno je sigurno – ima raznih varijanti i žanrova.

Jedan kolega ima ćerku srednjoškolku pa se maskirao u Hiljsona Mandelu (poznatog hrvatskog repera), što je možda najbliže našim učenicima i njihovoj generaciji.“

Posebno je bilo upečatljivo fotografisanje profesora u ulozi Fredija Merkjurija, koji je na omotu albuma nosi žensku odeću.

Hteli smo to da uradimo subotom, kada nema učenika u školi, ali ih je ipak bilo zbog neke akcije“, navodi Pavlic.

Toliko im je bilo neobično da nisu ni shvatili da je to on – mislili su da je neko treći“.

Treba ih pohvaliti sve koji su bili spremni da se izlože, izađe iz zone konfora i pokažu se u novom svetlu pred učenicima i javnosti“, kaže Breka-Ovčar.

Breka-Ovčar navodi i da replike čuvenih omota albuma nisu prva takva akcija u njihovoj školi.

Tradicija je da se u predbožićno vreme nastavnici učenicima predstave u drugačijem svetlu i izađu iz uobičajene uloge profesora“, navodi ona.

Zbog toga su do sada nekoliko puta organizovali i njihove verzije poznatih televizijskih emisija, poput Plesa sa zvezdama, Zvezde pevaju i Tvoje lice zvuči poznato.

Petar Pavlic/Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

Njihove verzije imale su prilagođena imena – Ples sa profesorima i Profesori pevaju.

Te tačke redovno su izazivale oduševljenje učenika i profesora, te smo prošle godine, u sklopu obeležavanja 60. godišnjice postojanja, odlučili da napravimo i stolne kalendare u kojima smo rekreirali poznate scene iz filmova i serija“.

Reakcije su, ističe, bile odlične i u javnosti, a stigli su „čak i do televizije“

Ideja o nastavku priče i ove godine došla je kao jednostavan logički sled, tako da smo se ove godine odlučili uhvatiti muzike.

Reakcije su ponovo jako dobre – i učenika i roditelja i javnosti“.

Breka-Ovčar zapravo čitav poduhvat naziva „svojevrsnim timbildingom“, tokom kog su se profesori bolje upoznali i povezali.

„Sada smo spremni da brže i kvalitetnije sarađujemo i u drugim područjima u vezi sa našim dragim, primernim poslom – podučavanjem.“

Pavlic takođe da mu je posebno drago zbog pozitivnih reakcija.

Petar Pavlic/Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

„To smo sve uradili zbog njih“, kaže kratko.

„Trudimo se da se u školi osećaju što bolje i da atmosfera bude što ugodnija – učenici imaju dosta provera, ispita i koječega, pa su pod stresom, ali na druge stvari možemo da utičemo da im bude lepše i zabavnije.“

A možda neko i otkrije neku dobru muziku.

To sigurno, da“, kaže uz osmeh.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here