Objavljena zvanična selekcija festivala “Slika u pokretu”

U prvom planu rad snimatelja na filmu

0
Reklama

Šesti festival snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“ ove godine održava se u Novom Sadu od 15. do 18. decembra i tokom festivala biće prikazano osam dugometražnih igranih filmova.

Festival „Slika u pokretu“ nastao je u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (SAS), sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije na filmu.

Ove godine održaće se 6. izdanje festivala u Kulturnom centru Novog Sada, dok će prateći program festivala biti održan u Kulturnoj stanici Svilara i Eđšeg.

U takmičarskom delu programa biće prikazano osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije koje je selektor festivala Miodrag Miša Milošević izabrao. Tročlani žiri festivala dodeliće nagradu za najbolje snimljeni film i za inovativnost u pristupu filmskoj slici.

Ove godine po prvi put od kada festival postoji, žiri Srpske asocijacije snimatelja dodeliće i zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za najbolje snimljenu TV seriju.

Film kao umetnost koja okuplja i u sebi sadrži sve druge umetnosti, pogonsko je gorivo i san svih, pa i sadašnjih generacija filmskih autora. Stvarnost pretočenu u snove i snove kao odraz stvarnosti, dočarali su filmovima vrhunskog snimateljskog dostignuća Predrag Bambić SAS, Miladin Čolaković SAS, Miloš Jaćimović SAS, Vladan G. Janković SAS, Miloš Kodemo SAS, Miljan Milovanović, Dalibor Tonković, Goran Volarević SAS… Zato uživajmo u poduhvatima i dostignućima snimatelja, na ovom festivalu na kome vrednujemo njihov rad kao direktora fotografije, vizuelnost njihovih slika u pokretu, njihovo umetničko ucelinjenje i njihov jedinstveni doprinos doživljaju filma kao umetnosti,” rekao je selektor festivala Miodrag Miša Milošević.

Selekcija 6. festivala snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” čine filmovi: “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića, “Jedini izlaz” Darka Nikolića, “Ne igraj na Engleze” Slobodana D. Pešića, “Oaza” reditelja Ivana Ikića, “The Pond” Petra Pašića, “Toma” dvojice režisera – Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca, “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića i “Živ čovek” Olega Novkovića.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Ove godine festival će se održati u skladu sa epidemiološkim merama, što podrazumeva da su posetioci u obavezi da festival isprate uz poštovanje propisane distance i nošenje maske.

Celokupan program festivala uskoro će publika moći da pogleda na zvaničnom sajtu festivala slikaupokretu.rs .

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here