OBJAVLJENA KNJIGA „KRALJEVAČKA PUNK HRONIKA“

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

VooDoo piano duo 16. januara i opersko veče 17. januara na Kolarcu

Talentovani muzičari u novoj godini dve večeri zaredom Dva nova koncerta biće izvedena u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu...

Ambiciozni planovi pozorišta u Srbiji tokom 2021. godine (Vol. 2): sve van Beograda

Smrt gospodina Goluže, Tramvaj zvani želja, Ana Karenjina, Ispovest porno diveOsim ambicioznih planova u beogradskim pozorištima koja uveliko spremaju...

Film “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice onlajn širom sveta od 18. januara

SARAJEVO, 15. januara – Filmsko ostvarenje “Koncentriši se, baba” scenariste i reditelja Pjera Žalice iz Sarajeva, od 18. januarabiće dostupno za publiku širom sveta na onlajn OnDemand platformi kućnog bioskopaMeeting Point - Ondemand.kinomeetingpoint.ba.Prošlogodišnji 26....

 Knjiga predstavlja svedočanstvo o razvoju jedne od najzanimljivijih lokalnih punk scena na prostoru Srbije, ali i bivše Jugoslavije, koja je ostavila trag među brojnim generacijama širom nekadašnje države. Govori ne samo o bendovima i njihovim pesmama, već i o društveno-političkom angažmanu pojedinih aktera scene.

Na više od 250 stranica i podeljena na 15 poglavlja, „Kraljevačka punk hronika“ pruža insajderski uvid u razvoj lokalne scene, (pra)početke i vrhunce, ali i uticaje koje imala na mnoge bendove i pojedince/ke na ovim prostorima. Sve je propraćeno velikim brojem autentičnih, do sada neviđenih fotografija, kao i izjavama onih koji su ovu scenu stvarali.

Bilo je tu svega: anti-Mekdonalds kampanje kada niko nije doživljavao „Mekdonalds“ kao pretnju, antirasističkih aktivnosti kada je mržnja prema sunarodnicima drugačije boje kože bila opšte mesto, antimilitarističkih akcija kada su ratne strahote bile svakodnevnica.

Ali, izvan ovih teških tema, knjiga se bavi i odrastanjem u Kraljevu u periodu od nekoliko decenija na prelazu između 20. i 21. veka. Govori o jednoj mladosti i jednom uzbudljivom vremenu.

Vojkan Trifunović, autor

Jedan deo kraljevačkih pankera iz 90-ih godina prošlog veka prihvatio je izvesne radikalne ideje, poput anarhizma, i sa tih pozicija su delovali i na političko-društvenom planu. Oni su izgleda vrlo ozbiljno shvatili onu krilaticu da je pank nešto više od muzike. U vezi sa tim je i formiranje raznih neformalnih grupa, poput ‘Grupe neodgovornih građana’ preko koje su delovali izvan pank krugova. Radili su nekoliko akcija, kao na primer antiizbornu kampanju Glasaj za Nikog u vreme prvih demokratskih izbora. Dakle, dok se sa svih strana poziva na izlazak na glasanje jer nakon, gotovo, pedeset godina jednoumlja konačno se može glasati na demokratskim izborima, ekipa klinaca lepi plakate po Kraljevu i poziva ljude da ne glasaju ni za koga, već da se samoorganizuju i preuzmu svoj život u svoje ruke”, kaže autor knjige Vojkan Trifunović, i dodaje:

Kasnije su usledile i druge kampanje: protiv rata na Kosovu, Mekdonaldsa, fašističkih grupa i tako dalje. Ove akcije su imale izvesnog odjeka, uglavnom na nivou pankerske scene jer su ih stotine klinaca na prostoru bivše Jugoslavije prihvatile i učestvovale u nekim od njih.

Vojkan Trifunović, istoričar iz Kraljeva, prisutan je na eks-jugoslovenskoj pank sceni nekoliko decenija kroz razne aktivnosti, od sviranja u bendovima, rada na fanzinima do organizacije koncerata itd. Autor je više tekstova na regionalnim portalima (Vice, Krug, Akuzativ, Mašina) i u različitim publikacijama (omladinski časopisi, lokalne novine, fanzini).

Bavi se fenomenima kao što su omladinske subkulture, (nepoznata) istorija Kraljeva, istorija levičarskog/radničkog pokreta u Srbiji. Radio je kao nastavnik istorije u nekoliko osnovnih i srednjih škola, aktivista je nekolicine omladinskih NVO-a, borac protiv neprosvećenosti i nepravde.

Knjigu „Kraljevačka pank hronika“ moguće je poručiti/kupiti putem Facebook stranice „Kraljevačka punk hronika“, na kojoj je dostupno i više informacija o knjizi.

IzvorPress
FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

ZAYN OBJAVIO TREĆI ALBUM “NOBODY IS LISTENING”

IZDVOJILI SE SINGLOVI “BETTER” I “VIBEZ”Pop zvezda Zayn Malik objavio je u petak, 15. januara novi, treći studijski album...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!