Objavljen prvi trejler domaćeg filma “Nečista krv: Greh predaka”

Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u novom filmu Milutina Petrovića baziranom na delima Bore Stankovića

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u novom filmu Milutina Petrovića baziranom na delima Bore Stankovića 


Pojavio se prvi zvanični trejler za novi domaći film “Nečista krv – Greh predaka” Milutina Petrovića, prema delima čuvenog Bore Stankovića, čija se premijera očekuje 26. avgusta, saopštili su producenti.

Film je snimljen na osnovu davno izgubljenog scenarija Vojislava Voje Nanovića, od čega će nastati i TV serija radnog naziva “Hadžijino zvono”, dok glavne uloge u novom ostvarenju igraju Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan i Nela Mihailović. U seriji će zaigrati i Dragan Mićanović.

Milutin Petrović, reditelj filma podsetio je na činjenicu da su poslednjih godina kružile glasine o izgubljenom scenariju koje je 70-ih godina prošlog veka napisao jedan od najvećih scenarista Jugoslavije Vojislav Voja Nanović.


“Sve informacije su bile nepotpune i niko nije mogao da kaže sa sigurnošću da li je priča stvarna ili je samo reč o nekoj urbanoj legendi. Onda 30 godina kasnije, uz pomoć Bojane Andrić, u prašnjavom arhivu odbačenih ugovora i zastarelih radnih knjižica pronalazim poslednji primerak scenarija na požutelom peliru”, otkrio je Petrović, poznat po nezavisnim autorskim filmovima “Zemlja istine, ljubavi i slobode”, “Jug jugoistok”.

Voja Nanović je jedan veliki, u potpunosti zapostavljen genije naše kinematografije, i mnogo sam ponosan što sam u prilici da naslikam tu grandioznu figuraciju na bazi njegovih skica”, nije krio oduševljenje reditelj.  

Film “Nečista krv – Greh predaka” prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, tada važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.  

   Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju moćni turski begovi i sama njegova porodica.   Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv”. 

Za potrebe snimanja izgrađena je impresivna scenografija inspirisana Vranjem iz 19. veka, koju čine nekoliko kuća, vojnih objekata, kafana, džamija, pijaca i trg sa opštinom.  

    Sašiven je veliki deo kostima i uniforme iz tog perioda dok je jedan deo kostima i rekvizite dopremljen iz brojnih evopskih fundusa.

Zanimljivost filma leži u samom kastingu, jer su pored domaćih, angažovani i glumci iz Turske, Albanije i Nemačke.

Produkciju potpisuje kuća “This and That Productions”, na čijem je čelu Snežana van Hauvelingen (potpisali su i TV seriju “Jutro će promeniti sve”, film “Realna priča”).

   Iz ove produkcije ističu da je ovaj projekat za njih bio ogroman izazov, ali pre svega velika odgovornost da na velikom platnu ožive likove koje je pre više od jednog veka napisao Bora Stanković, a pre skoro pola veka u filmske junake oblikovao veliki scenarista Voja Nanović.

  Adaptaciju tog scenarija je napisala Milena Marković (aktuelna sa filmom “Živ čovek” i nedavno sa serijom “Močvara”), dok autorsku ekipu čine i – direktor fotografije Erol Zubčević, kompozior originalne muzike Aleksandar Ranđelović, montažer Đorđe Marković, scenograf Milenko Jeremić, kostimograf Marina Medenica.

 

U istorijskoj drami čuveni lik Tašane tumači Anđela Jovanović, Conu, Trifunovu sestru igra Katarina Radivojević, Kolj je Feđa Štukan, a Kata, žena od Trifuna – Nela Mihailović.

U ostalim ulogama nastupaju – Marko Grabež, Vaja Dujović, Nikola Vujović, Nedim Nezirović, Bojan Žirović, Milica Gojković i drugi.

Dragan Bjelogrlić Bjela je prihvatio veoma zahtevnu i kompleksnu ulogu Hadži Trifuna, dok je paralelno sve vreme snimao film i TV seriju “Toma”, biografsku muzičku dramu o čuvenom Tomi Zdravkoviću. U tom ostvarenju Bjelogrlić nije bio ispred kamere, već za stolom kao ko-scenarista, ali i iza scene kao jedan od producenata sa muzičarem Željkom Joksimovićem, ali i reditelj u tandemu sa Zoranom Lisincem.

U poslednjem periodu karijera Bjele je obeležena istorijskim trilerom “Senke nad Balkanom” – dve sezone, hit filmom “Južni vetar” i nedavno serijom “Tajkun”.

 Film “Nečista krv” je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Media potprogram “Kreativna Evropa”.

Regionalna bioskopska distribucija filma “Nečista krv” krenuće iz Srbije od 26. avgusta. 


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket