Novosadski Kaleidoskop kulture sutra predstavlja nesvakidašnju instalaciju i multimedijalnu izložbu

0
Reklama

Kaleidoskop kulture u Novom Sadu sutra, u svojoj drugoj nedelji, posvećenoj primenjenoj umetnosti, predstaviće Novosađanima i Novosađankama, do sada, neviđenu postavku, koja, po prvi put priča priču o kulturnom nasleđu jednog prostora, kao i najveću interaktivnu instalaciju na prostorima Srbije. Svečano otvaranje biće u subotu 23. septembra u 19:30 časova u Distriktu nakon čega će publika moći da pogleda instalaciju i izložbu. 

Interaktivno Srce Distrikta 

Prva toplotna interaktivna skulptura na svetu, ujedno i najveća interaktivna instalacija u Srbiji, visoka čak pet i široka tri metra, kojoj je publika neophodna da bi funkcionisala, biće predstavljena u subotu, 23. septembra.  

Interaktivna skulptura „Srce“, autorke dr Milijane Komad i pionirke na polju digitalnih tehnologija i umetnosti, zbog svojih dimenzija biće vidljiva iz svih delova Distrikta. Kroz interaktivnost skulpture, posetioci će imati priliku da iskuse jedinstveno umetničko iskustvo koje će stimulisati njihova čula i emocije. 

Svojim radom pokušavam da osvestim ono najlepše u nama i da nas povežem kroz jedno veliko toplo i meko srce koje reaguje na dodir na prisustvo na pažnju. Na ono što nam svima ustvari treba i na neki način nedostaje. Ova skulptura je zamišljena da bude refleksija mog srca kroz koje će ljudi kao krvna zrnca da prolaze i intereaguju. Svojim radom želim da vizualizujem ljubav i to je moj osnovni i krajnji cilj” – izjavila je Milijana Komad. 

Duh Distrikta kroz jedan vek 

Istog dana biće otvorena prva izložba o jednom industrijskom nasleđu – Distriktu, koja neće biti klasična dokumentarna postavka, koja prikazuje samo hronološki istorijske događaje, već takođe ostvaruje interakciju sa publikom, predstavljajući i lične priče i arhivu Novosađana i Novosađanki. 

Multimedijalna izložba i stalna postavka „Duh mesta – prvi vek Distrikta“ dramatizuje i tematizuje prostor Distrikta kroz vreme. Podeljena u šest faza, od osnivanja fabrike, preko drugog svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture, izložba nastoji preslikati turbulentnost, progres, promene, tragične sudbine, haos, nadu i kakofoniju jednog vremena. 

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Nakon nedelje primenjene umetnosti očekuje nas nedelja vizuelne umetnosti. 

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. 

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here