Novosadski Distrikt mira: Stižu TBF, Helem Nejse, Zoster

0
Reklama

Novi Sad tokom juna i jula postaje grad mira, u okviru programa Evropske prestonice kulture, a kao poseban programski segment izdvaja se Distrikt mira koji će tokom pet dana razgovora o pomirenju, budućnosti Evrope i drugim aktuelnim društvenim i političkim pitanjima, obuhvatiti i nastupe iskatnutih regionalnih bendova, koji svojim aktivističkim pristupom obrađuju aktuelne socijalne i političke teme.

U okviru programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, u Kreativnom distriktu, od 23. do 25. juna, nastupiće hrvatski sastav TBF, bend Helem Nejse iz Sarajeva i bosanskohercegovačka grupa iz Mostara Zoster.

The Beat Fleet ili skraćeno TBF je sastav nastao 1990. godine u Splitu. Grupa je započela kao standardni hip hop/trip hop sastav, da bi daljnjim radom razvila sopstveni muzički izraz. Prepoznatljivi su po društveno angažovanim tekstovima pesama, video spotovima koji su uvek koncipirani kao kratki filmovi i originalnim nastupima. Tekstovi TBF-a imaju izražene socijalne note. Kritikuju političku korumpiranost, i uopšte iskvarene društvene vrednosti. Njihov nastup održaće se u četvrtak, 23. juna.

Nemanja Đorđević

Helem Nejse je bend koji je nastao u Sarajevu. Tekstovi njihovih pesama su ljubavni, socijalno angažovani, inspirisani stvarnim likovima i događajima iz društva i njihove neposredne okoline, a neretko sadrže i pokoju duhovitu doskočicu. Kombinacija muzičkih žanrova u kojoj dominiraju rep, rege, rok i etno čini ovaj bend interesantnim i mlađoj i starijoj publici. Helem Nejse iza sebe ima tri studijska albuma: „Go u Gostima” (2017), „Pola Čovjek Pola Jedan” (2019) i „Gluten Tag” (2020). Helem Nejse nastupiće u petak 24. juna

Grupa Zoster osnovana je 2000. godine. i od tada su snimili 4 studijska albuma. Zoster smatra da je rege muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti, čak i u muzici, previše. Ova grupa, kroz svoju muziku, stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, ljubavi, te ponekad i edukacije. Zoster će svoj koncert u kreativnom distriktu održati u subotu 25. juna.

Sva tri koncerta počeće u 22:30 časova, a ulaz na koncerte u Kreativnom distriktu je besplatan. Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije vezane za događaje nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here