Novi singl Radeta Sklopića aka RAID -W.I.T.F.P.

0
Reklama

Multimedijalni projekat i singl Radeta Sklopića Raid-a, pod naslovom „What is This Fucking Place?, sinergija je stripa i muzike. Snagom svoje muzike pojačane ilustracijama talentovane Anđele Janković, Raid je distopijsku realnost – a zapravo našu svakodnevnicu – skockao u 12 kompozicija iz kojih se sastoji „12 Rooms„, njegov novi, drugi po redu album koji će biti objavljen u mart.

What is This Fucking Place?!“ je prvi singl s dolazećeg albuma „12 Rooms“, drugog po redu samostalnog instrumentalnog dela Radeta Sklopića Raid-a, jedinstvenog eksperimentalnog kompozitora i DJ-a, koji osim komponovanja  za pozorište i film, kao turntablist  sarađivao sa nekim od najvećih imena međunarodne i balkanske hip hop scene (Dj Revolution, Q-Bert, Premier, Jazzy Jeff – Marčelo, Frenkie, Smoke Mardeljano).


  Kroz sirove bubnjeve i agresivan zvuk sintisajzera, autor pokušava da načas zarobi i kroz muziku prenese osećaj besa i razočaranosti pravilima našeg postojanja. Kao i sve ostale numere s albuma, ovu prati ilustracija mlade umetnice Anđele Janković, koja podvlači značenje i poruku – iako i slika i muzika isprva mogu biti shvaćeni kao puka društvena kritika, Raid i Anđela zapravo postavljaju neuporedivo dublje pitanje, sasvim nevezano za prostorno ovde i vremensko sada: „Kako naći duševni spokoj ili sreću na planeti gde je više nego teško čak i sačuvati razum?“

Ana Danilović

12 Rooms“ („12 soba“) drugi je Raid-ov album, kojim nastavlja svoje istraživanje muzike tamo gde je prošli put stao – novom energijom i vizijom putuje kroz klavirske melodije kombinuje ih s neobičnim, a lepim sintisajzerskim teksturama, ciljano lutajući kroz žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambijent i futuristički džez.

–  Prvi album je već šarao žanrovski, to se nastavlja i na novom izdanju, samo što mnogo više istražujem zvučne mogućnosti kroz sound design sa analognim sintovima, efektima i svemu što doprinosi tome da se dobije neki autentičan/neobičan zvuk. Zato kažem često za moju muziku da je „beautifully weird“ – kaže Rade Sklopić Rejd o novom albumu.

Njegova muzika je uvek izrazito „filmična“. I ovoga puta pred publiku dolazi kombinovana s vizuelnom umetnošću: svaka kompozicija verno je ispraćena pomenutim  ilustracijama i stripovima, uz Rejdove tekstualne, jezgrovito sročene crtice iz života koje će slušaocu približiti inspiraciju za numere. To im, međutim, neće oduzeti zadovoljstvo da u svaki ton utkaju sopstveni doživljaj i tumačenje: „Little Box“ („Mala kutija“), Rejdov prvenac, bio je metafora za našu dušu, za mesto gde žive sva naša osećanja, iskustva, očekivanja, snovi, ali i strepnje i strahovi;
12 Rooms“ predstavlja svojevrsno stavljanje iste te metafore pod lupu – svaka kompozicija je priča, a svaka priča soba unutar male kutije koju svi nosimo u sebi.

– Suštinski ne ulažem neku veliku nadu u to da je tržište ovde spremno za moju muziku. Ovde je alternativna muzika u drugom, da ne kažem trećem planu. No svakako mislim da je treba ponuditi, zarad šarenolikosti scene, a i u nadi da ipak neko ko tako nešto želi da čuje, može to da nađe i na domaćem terenu. – kaže za svoju muziku Raid.

Album je planiran za mart 2022. godine, a slušaoci će do tada moći da uživaju u Raid-ovim kompozicijama na Marčelovom albumu „Nojeva varka“ (muzika za sedam pesama) i u Šekspirovoj „Buri“ u režiji Kokana Mladenovića (gde svu muziku potpisuje upravo Rade Sklopić Raid).

Biografija
 
Rade Sklopić Raid je didžej i kompozitor prepoznatljiv po svom jedinstvenom stilu koji kombinuje klavir, eksperimentalan pristup sintizajzerima i korišćenje gramofona kao instrumenta ravnopravnog ostalima. Raid-ove kompozicije našle su se u brojnim pozorišnim i filmskim ostvarenjima, a iza sebe ima i instrumentalni album „Mala kutija“, konceptualno delo koje susreće muziku s fotografijom. Kao deo promocije „Kutije“, izložba „Slušaj slike, gledaj muziku“ postavljena je u nekoliko gradova, među kojima su Beograd i Cirih. Na svom novom albumu „12 Rooms“ Sklopić nastavlja da spaja muzičku i vizuelnu umetnost, kombinujući svoj rad s kratkim stripovima i ilustracijama. Kao „turntablist“ pojavljuje se na izdanjima nekih od najvećih imena međunarodne i balkanske hip hop scene (Dj Revolution, K-Bert, Premier, Jazzi Jeff; Marčelo, Frenkie, Smoke Mardeljano), a radio je i s velikim brendovima poput Native Instruments, Pioneer i Reloop. Duže od decenije drži radionicu kroz koju polaznike podučava tehnikama didžejinga i produkcije. Živi i radi u Beogradu, a kroz svoj rad nastavlja da istražuje muzičke i zvučne mogućnosti gramofona, sintisajzera i klavira kroz žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambijent i futuristički džez.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here