Novi singl Bitlsa – i jedno magično putovanje u Liverpul

0
Reklama

Bitlsi su i danas, kada izlazi njihova „poslednja pesma“, voljeno kulturno dobro u njihovom u rodnom Liverpulu.

Bitlsi su 4. novembra 1963. već bili superzvezde, a tog dana su konačno dosegli i sam vrh britanskog društva. Pred uglednim gostima, u smokingu i večernjim odelima, Džon, Pol, Džordž i Ringo, četiri dečaka iz srednje klase, iz ozloglašenog lučkog grada Liverpula, nastupili su u teatru „Princ od Velsa“ (Prince of Wales) u Londonu – toliko je bend postao popularan za samo nekoliko meseci. A i kraljičina majka je iz lože mogla da čuje uzvike obožavateljki koje su bile ispred teatra.

Džon Lenon, svestan svog imidža ljutitog mladog predstavnika radničke klase, pogledao je članove kraljevske porodice pravo u oči i rekao: „U sledećoj pesmi vas molimo za pomoć: oni koji sede na jeftinim mestima mogu da aplaudiraju, a oni na skupim, jednostavno neka zveckaju svojim draguljima.“ Uprkos toj maloj drskosti, nastup je bio veliki uspeh.

Nisu samo Bitlsi te večeri zabavljali višu klasu u Londonu, tamo je bila i Marlen Ditrih. Sami Bitlsi kasnije su više puta rekli da je to veče bio definitivan dokaz da su stigli do samog vrha.

I tu su još uvek, na vrhu. Iako je Džon Lenon ubijen pre skoro 43 godine, a Džordž Harison umro 2001. Bitlsi su kolektivno i omiljeno kulturno dobro svoje zemlje, a taj ponos se posebno oseća na jednom mestu u svetu: u Liverpulu.

U hotelu: Bitlsi na sve strane

Do Liverpula, grada Bitlsa, iz Mančestera se može stići vozom za nešto manje od sat vremena, do stanice „Lime Street“. Oni koji se odluče za avion, sleteće (naravno!) na aerodrom „Džon Lenon“

Na petnaest minuta hoda od stanice „Lime Street“ je hotel „Hard Days Night“. Hotel sa četiri zvezdice smešten je u impozantnoj zgradi iz 1884. godine i pruža neku vrstu neprekidnog akustičnog i vizuelnog doživljaja Bitlsa.

„Let it be“ umesto „Ne uznemiravaj “ u holu se nalaze slike iz svih faza karijere Bitlsa. U pozadini se diskretno čuje pesma „Can’t Buy Me Love“.

Na ekranima se neprestano vrte snimci s koncerata Bitlsa.Svaki, pa i najmanji detalj ima neku vezu s njima. U baru možete naručiti piće „Strawberry Fields with Pepper“, a ako želite mir i tišinu u nekoj od stotinak soba, na spoljna vrata ne stavljate natpis „Ne uznemiravaj“, već „Let it be“.

Noću se nad krevetom nadvija Džonov lik koji peva, kako bi se pobrinuo da Bitlsi ni tada ne budu zaboravljeni.

Osoblje je ljubazno i zna zašto ste došli ovde: „A splendid time is guaranteed for all“ (sjajan provod je zagarantovan svima), kaže s osmehom dobrodošlice simpatični gospodin na recepciji. To je deo teksta pesme „Being For The Benefit Of Mr. Kite“ sa albuma „Sgt. Pepper’s“. Ovde se zaista možete radovati predivnim trenucima.

Sklonost ka bronzanim statuama

Iza ugla je „Mathew Street“ s brojnim rok barovima. Odmah na početku ulice, Džon Lenon u prirodnoj veličini u bronzi zamišljeno gleda u brojne posetioce. Generalno, što se tiče bronzanih statua, na svakom koraku možete pronaći poznate sinove ovog grada sačuvane u 3D-obliku.

Nekoliko stotina metara dalje, pored reke Mersi, nalazi se grupa figura. Sva četvorica Bitlsa idu ka svojim obožavaocima. To je jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti. Posetioci se tu rado slikaju.

Obožavateljke Bitlsa danas penzionerke

Drugog dana boravka, u sali za doručak (naravno, s mnogo fotografija Bitlsa na zidovima) četiri starije, dobro raspoložene dame, koje su očigledno zajedno ovde doputovale, živahno ćaskaju. Lako je zamisliti da su bile tinejdžerke kada je Englesku između 1962. i 1966. godine zahvatila „Bitlmanija“. I dalje su oduševljene, kao i mnoge mlađe generacije.

Nova pesma

Za obožavaoce Bitlsa u svetu, ponovo su dostupna neka nova izdanja: danas, 2. novembra 2023. godine biće objavljena pesma pod nazivom „Now And Then“, koja se smatra „poslednjom pesmom Bitlsa“, piše dw.com.

Pored toga, na zvaničnom Jutjubu-kanalu dostupan je i 12-minutni dokumentarac o nastanku pesme, a diskografska kuća predstavlja novi miks albuma „Red“ i „Blue“. Liste pesama su proširene za 21 dodatnu pesmu. Obe kompilacije su dostupne kao CD i vinil.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here