Novi Sad uz svetske metropole: Britanski magazin “Time Out” objavio listu najvećih kulturnih događaja 2022. godine

Srpska Atina u pohodu na Novu godinu kada će zavladati umetničkim sadržajima

0
Reklama


Srpska Atina u pohodu na Novu godinu kada će zavladati umetničkim sadržajima


Jedan od najcenjenijih life style magazina na svetu – britanski “Time Out” odabrao je grad Novi Sad na listu svetskih metropola koje će u 2022. godini ponuditi fantastične i nesvakidašnje kulturne događaje.

Srpska Atina tako se našla među 22 svetska grada kao što su Njujork, Pariz, Barselona, London, Lisabon, Istanbul, Melburn, Los Anđeles, Čikago, Nagoja, Sidnej, Prag i drugi.


Lista koju ovaj prestižni magazin sastavlja svake godine obuhvata otvaranja velikih muzeja, muzičkih događaja, pozorišnih predstava, izložbi koje, kako navode, nikako ne bi trebalo propustiti.

Taj spisak atraktivnih dešavanja predstavio je za 2022. godinu i Novi Sad koji će – nositi krunu Evropske prestonice kulture uz 1500 kulturnih događaja i neverovatnih 4000 umetnika.


Kulturna stanica Mlin foto Novi Sad – EPK V. Veličković
Kako navodi magazin, prelepa arhitektura i jedinstvena istorija Novog Sada odavno su ga učinili glavnom destinacijom koja bi u 2022. godini trebalo da bude nezaobilazna.

Poseban akcenat, autori teksta, stavljaju i na samu ideju mreže kulturnih stanica, kao novih prostora za kulturu, rekonstruisanog industrijskog nasleđa, za šta kao primer navode Kulturnu stanicu Mlin.

Naravno, ovo nije prvi put da upravo svetski mediji navode Novi Sad kao nezaobilaznu turističku destinaciju, pa je tako o budućoj Evropskoj prestonici kulture pisao BBC, Euronews, Lonely planet, Cond, Nast Traveller.

Novi Sad je grad kulturnog uživanja, jer se ovde već 20 godina održava muzički festival EXIT, na Petrovaradinskoj tvrđavi, pozorišni međunarodni festival Sterijino Pozorje, a do nedavno je bio aktulean i filmski festival Cinema City.


Novi Sad foto Novi Sad – EPK Jelena Ivanović
Gradić Petrovaradin – foto: V. Veličković
Prvi veliki spektakl će se održati na programu Дочек 2022 u noći uoči Srpske nove godine 13. januara, kada će na različitim zanimljivim lokacijama Novog Sada nastupati dobro poznati svetski muzičari koji su gostovali više puta u Srbiji – britanska elektronska grupa Morcheeba (Pozorište mladih), francuski sastav Nouvelle Vague (prva Gradska koncertna dvorana), kraljica fada Carminho (Srpsko narodno pozorište), američka pevačica Chrysta Bell, Rudimental, a od regionalnih imena – Josipa Lisac (Sinagoga), Damir Urban (Reformatorska crkva) i pijanista Matija Dedić (Kulturna stanica Eđšeg).


Od domaćih muzičara tu su – Bojana Vunturišević (Kulturna stanica Svilara), Bilja Kristić i Bistrik Orkestar (NIS sala).


Karte su krenule u prodaju od ponedeljka, 20. decembra, a za spektakl Doček za Novu godinu 31. decembra, ulaz je slobodan za sve i tada će od koncerara publika gledati mistični maskirani pop duo “Nipplepeople” iz Hrvatske, alternativni bend “Kanda, Kodža i Nebojša”, kao i grandž roker Đorđe Miljenović, i mnogi drugi.Gradić Petrovaradin – foto: V. Veličković
Novi Sad foto Novi Sad – EPK Jelena Ivanović
Centar Trg slobode noć foto Novi Sad – EPK V. Veličković
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here