Novi Sad: Prva galerija na otvorenom posvećena pioniru elektronske muzike

0
Reklama

Novi Sad, kao ovogodišnja Evropska prestonica kulture, dobiće novi umetnički prostor, galeriju na otvorenom i to na prvom platou u Evropi posvećenom pioniru elektronske muzike – Mitru Subotiću Subi. Taj prostor, legatski projekat Evropske prestonice kulture, koji Novom Sadu, a pre svega njegovim umetnicima, ostaje i nakon godine titule, podrazumeva postavljanje 49 jarbola i 49 umetničkih zastava u delu parka koji je od 2012. godine Subin plato, gde se nalazi spomen-ploča sa imenom tog poznatog novosadskog kompozitora i producenta. 

U narednom periodu počeće radovi na uređenju tog novog umetničkog prostora, gde će upravo u toku različitih programskih aktivnosti projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” biti uključeni lokalni, ali i evropski i svetski vizuelni umetnici. Prva programska aktivnost na toj lokaciji planirana je već u drugoj polovini februara, u okviru aktuelnog programskog luka „Seobe”, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru Evropske prestonice kulture. U pitanju je izložba „Migrart”, zamišljena kao saradnja šest gradova koji su već poneli ili će poneti titulu Evropske prestonice kulture u 2022. godini, a koja će preispitati aktuelne ekonomske, socijalne i političke migracije u Evropi, odnosno u zemljama iz kojih umetnici dolaze.  

Projekat je deo aplikacione knjige iz 2016. godine sa kojom se Novi Sad kandidovao za Evropsku prestonicu kulture, a implementira ga galerija „BelArt” koja je umetnički koncept ovog prostora izradila na osnovu arhitektonsko-urbanističke ideje uređenja Limanskog parka, potekle od strane arhitekte Save Forkapića, 2005. godine. 

U znak sećanja na Mitra Subotića Subu (Rex Illusivi), pored postavke galerije na otvorenom, biće realizovan i javni konkurs za idejno rešenje i postavku skulpture u znak sećanja na ovog umetnika, koja će biti postavljena u ovom delu Limanskog parka, kao zajednička inicijativa Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Fondacije „Mitar Subotić Suba”. 

Pored programskog luka „Seobe”, očekuju se još tri izložbene postavke i to u sledećim programskim lukovima: „Budućnost Evrope”, „Tvrđava mira” i „Kaleidoskop kulture”, dok će programski luk „Druga? Evropa”, obuhvatiti i postavku savremene skulpture posvećene Subinom kosmopolitskom duhu, ali i druge sadržaje poput izložbe „Suba soba” i rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom: The Dreambird. 

Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata i pionir elektronske muzike u staroj Jugoslaviji, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESKO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, poput Milana Mladenovića, Marine Perazić, Masima Savića, grupe Haustor, La Strada, Bebel Žilberto, Žoao Donato i drugih. 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here