Novi projekti Narodnog pozorišta u Beogradu: Premijera baleta “Alisa” i komedije “Vlast”, a počele probe drame “Nora”

Hiper produktivnost Nacionalnog teatra u oktobru i novembru

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoHiper produktivnost Nacionalnog teatra u oktobru i novembru


Nakon premijere “Vuci i ovce” Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u režiji Egona Savina, Narodno pozorište Beograda nastavlja punom parom sa novim projektima, iako je i dalje aktuelan novi, snažan talas pandemije.

Tako je prva proba buduće predstave “Nora” prema čuvenoj drami “Nora ili Kuća lutaka” Henrika Ibzena, održana u ponedeljak, 11, oktobra, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, a privode se kraju balet “Alisa” Dejana Kolarova i komedija “Vlast” u postavci reditelja Milana Neškovića.

Premijera ove drame “Nora” iz tri čina je planirana početkom decembra na Velikoj sceni, a glavne uloge igraju – Nada Šargin, Nenad Stojmenović, Hadži Nenad Maričić, Katarina Marković, Goran Jevtić i Jelena Blagojević.

Biće ovo treća postavka poznate građanske drame norveškog pisca Ibzena u Narodnom pozorištu.
Prva premijera održana je 28. januara 1889, a naredna 12. maja 1921. godine.Rediteljka Tatjana Tanja Mandić Rigonat, foto: Dragana Udovičić
Hadži Nenad Maričić

Svetsku premijeru ovaj klasičan komad je imao 21. decembra 1879. godine na sceni Kraljevskog teatra u Kopenhagenu (Danska).

U ponedeljak je održana prva čitaća proba u probnoj sali pozorišta, a osim glumaca i rediteljke, umetnički tim čine: scenograf Branko Hojnik, kostimograf Ivana Vasić, kompozitor Irena Dragović, scenski govor – Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret – Igor Koruga, kao i Jelena Tvrdišić, zadužena za video rad.


Jedan od najvećih dramskih pisaca svetske književnosti Henrik Ibzen, često je prisutan na teatarskim scenama Beograda i Srbije, i tako je proteklih sezona u Narodnom pozorištu igrana “Heda Gabler” rediteljke Snežane Trišić, a još ranije “Neprijatelj naroda” u režiji Bore Draškovića, gde je glavnu ulogu odigrao Mihajlo Miša Janketić.

Beogradsko dramsko pozorište je do skoro igralo njegov komad “Rosmerholm”, a Bitef teatar – “Aveti” i “Gospa od mora”.

Takođe, u ponedeljak je održana premijera Ibzenove poslednje drame “Kad se mi mrtvi probudimo” (1899) u Šabačkom pozorištu, u postavci reditelja Stevana Bodrože.

Pisac je iznedrio još antologijskih drama kao što su – “Divlja patka”, “Per Gint”, “Stubovi društva”.

Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat ostvarila je nekoliko uspešnih predstava u svom matičnom Narodnom pozorištu – “Zli dusi” prema romanu F. M. Dostojevskog, “Ivanov” A. P. Čehova, “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića i druge.

U pozorištu “Boško Buha” napravila je trijumf sa predstavom “Gospođa ministarka” Branislava Nušića, a u Teatru Vuk su joj aktuelne drame – “Iluzije”, “Venera u krznu”, “Šuplji kamen”.


Foto: Vesna Lalić
Proba predstave “NORA”
Komedija “Vlast” kao poslednji komad Branislava Nušića je prvo najavljena da će imati premijeru za sam kraj oktobra.
 Ipak, novo čitanje teksta u adaptaciji i režiji Milana Neškovića će imati premijeru 6. novembra na sceni „Raša Plaović“, a u podeli su Aleksandar Srećković Kubura, Branko Bane Vidaković, Nikola Rakočević, Dimitrije Dinić, Vanja Ejdus i Zorana Bećić Đorđević.
  Nešković će uraditi i izbor muzike, kostimograf je Marina Medenica Vukasović, scenograf Andreja Rondović.

 Biće ovo četvrtka postavka u Narodnom pozorištu te komedije koju je Branislav Nušić počeo da piše 1937. godine, ali je nije završio, jer je u međuvremenu preminuo.
Reditelj je sa uspehom postavio predstave u Narodnom pozorištu – “Bela kafa” i “Nečista krv”.  


Izvedena je 4. oktobra i monodrama Hane Jovčić – “Lečenje duše In Vivo” kao povratak mlade glumice na scenu.
Premijera je bila tokom leta, u avgustu, u novom letnjem pozorištu “Teatrijum” u dvorištu zgrade Univerziteta u Beogradu,

  Nacionalni teatar će upriličiti gostovanja tokom oktobra: komična opera “Tako čine sve” V. A. Mocarta, Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda, biće odigrana 19. oktobra, dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti 26.10. sa doktorskim umetničkim projektom “Intimnosti” Anđelka Beroša.
Koncert “Drugi vek opera u Beogradu” biće realizovan 20. oktobra povodom Dana oslobođenja Beograda i 101 godine Opere u NP. 

Proba komedije “VLAST”
Baletska premijera “Alisa” 25. oktobra u Narodnom pozorištu


BEOGRAD, 14. oktobra (Tanjug) – Balet “Alisa” u koreografiji Dejana Kolarova biće premijerno izveden 25. oktobra u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u okviru projekta “Mladi koreografi”, saopštila je direkcija ove ustanove kulture.

Inspiracija za novi baletski projekat Kolarovu je bila čuvena bajka “Alisa u zemlji čuda” (1865), najpoznatija knjiga engleskog književnika Luisa Kerola, čuveno delo dečije avanture i fantastike.

“Oduvek mi je bila želja da napravim predstavu o nečemu što povezuje sve nas, a to je da sve potiče iz porodice, jer ona je ta od koje sve kreće i koja treba da nam daje vetar u leđa da idemo dalje, hrabro kroz život”, kaže koreograf i reditelj predstave Dejan Kolarov.

Umetnik smatra da svi danas imaju svoje lične borbe koje vode kroz život i to ljude gradi kao ličnosti.
U radu na predstavi, Kolarov se trudi da umetnici imaju svoju slobodu u stvaranju likova.


ALISA – probe baleta“Naša predstava je provučena kroz boju zabave, dinamičnosti, plesa, muzike i teksta, a sve to se radi po motivima čuvenog dela “Alisa u zemlji čuda”, podseća Kolarov, inače dugogodišnji prvi solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

U matičnom teatru je ostvario veliki broj glavnih i solističkih uloga kao podjednako izvanredan tumač baletskih rola klasičnog, neoklasičnog i savremenog repertoara.

Specifičnost projekta leži u tome što okuplja ekipu igrača i glumaca – Slobodan Beštić, Milica Jević, Aleksandra Kolarov, Olga Olćan, Sanja Ninković, Miloš Kecman i Nikola Bianko.

Takođe, svoje glasove u predstavi pozajmile su kolege iz sektora Drame: Vanja Ejdus, Bojana Stefanović, Miloš Đorđević, Nenad Stojmenović i Nikola Vujović.
Na taj način će se baletski i dramski umetnici ujediniti na sceni.

Projekat “Mladi koreografi” pokrenula je pre nekoliko godina direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

U autorskoj ekipi projekta su još i – Ana Krstajić (muzika), Mina Ćirić (dramaturg), Srđan Perić (kostimograf), Jelena Janković (fotograf), Jasna Saramandić (scenografija) i drugi.

Prva repriza “Alise” biće izvedena 5. novembra.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket