Novi projekti Narodnog pozorišta u Beogradu: Premijera baleta “Alisa” i komedije “Vlast”, a počele probe drame “Nora”

Hiper produktivnost Nacionalnog teatra u oktobru i novembru

0
ReklamaHiper produktivnost Nacionalnog teatra u oktobru i novembru


Nakon premijere “Vuci i ovce” Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u režiji Egona Savina, Narodno pozorište Beograda nastavlja punom parom sa novim projektima, iako je i dalje aktuelan novi, snažan talas pandemije.

Tako je prva proba buduće predstave “Nora” prema čuvenoj drami “Nora ili Kuća lutaka” Henrika Ibzena, održana u ponedeljak, 11, oktobra, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, a privode se kraju balet “Alisa” Dejana Kolarova i komedija “Vlast” u postavci reditelja Milana Neškovića.

Premijera ove drame „Nora“ iz tri čina je planirana početkom decembra na Velikoj sceni, a glavne uloge igraju – Nada Šargin, Nenad Stojmenović, Hadži Nenad Maričić, Katarina Marković, Goran Jevtić i Jelena Blagojević.

Biće ovo treća postavka poznate građanske drame norveškog pisca Ibzena u Narodnom pozorištu.
Prva premijera održana je 28. januara 1889, a naredna 12. maja 1921. godine.Rediteljka Tatjana Tanja Mandić Rigonat, foto: Dragana Udovičić
Hadži Nenad Maričić

Svetsku premijeru ovaj klasičan komad je imao 21. decembra 1879. godine na sceni Kraljevskog teatra u Kopenhagenu (Danska).

U ponedeljak je održana prva čitaća proba u probnoj sali pozorišta, a osim glumaca i rediteljke, umetnički tim čine: scenograf Branko Hojnik, kostimograf Ivana Vasić, kompozitor Irena Dragović, scenski govor – Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret – Igor Koruga, kao i Jelena Tvrdišić, zadužena za video rad.


Jedan od najvećih dramskih pisaca svetske književnosti Henrik Ibzen, često je prisutan na teatarskim scenama Beograda i Srbije, i tako je proteklih sezona u Narodnom pozorištu igrana “Heda Gabler” rediteljke Snežane Trišić, a još ranije “Neprijatelj naroda” u režiji Bore Draškovića, gde je glavnu ulogu odigrao Mihajlo Miša Janketić.

Beogradsko dramsko pozorište je do skoro igralo njegov komad “Rosmerholm”, a Bitef teatar – “Aveti” i “Gospa od mora”.

Takođe, u ponedeljak je održana premijera Ibzenove poslednje drame “Kad se mi mrtvi probudimo” (1899) u Šabačkom pozorištu, u postavci reditelja Stevana Bodrože.

Pisac je iznedrio još antologijskih drama kao što su – “Divlja patka”, “Per Gint”, “Stubovi društva”.

Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat ostvarila je nekoliko uspešnih predstava u svom matičnom Narodnom pozorištu – “Zli dusi” prema romanu F. M. Dostojevskog, “Ivanov” A. P. Čehova, “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića i druge.

U pozorištu “Boško Buha” napravila je trijumf sa predstavom “Gospođa ministarka” Branislava Nušića, a u Teatru Vuk su joj aktuelne drame – “Iluzije”, “Venera u krznu”, “Šuplji kamen”.


Foto: Vesna Lalić
Proba predstave „NORA“
Komedija “Vlast” kao poslednji komad Branislava Nušića je prvo najavljena da će imati premijeru za sam kraj oktobra.
 Ipak, novo čitanje teksta u adaptaciji i režiji Milana Neškovića će imati premijeru 6. novembra na sceni „Raša Plaović“, a u podeli su Aleksandar Srećković Kubura, Branko Bane Vidaković, Nikola Rakočević, Dimitrije Dinić, Vanja Ejdus i Zorana Bećić Đorđević.
  Nešković će uraditi i izbor muzike, kostimograf je Marina Medenica Vukasović, scenograf Andreja Rondović.

 Biće ovo četvrtka postavka u Narodnom pozorištu te komedije koju je Branislav Nušić počeo da piše 1937. godine, ali je nije završio, jer je u međuvremenu preminuo.
Reditelj je sa uspehom postavio predstave u Narodnom pozorištu – “Bela kafa” i “Nečista krv”.  


Izvedena je 4. oktobra i monodrama Hane Jovčić – “Lečenje duše In Vivo” kao povratak mlade glumice na scenu.
Premijera je bila tokom leta, u avgustu, u novom letnjem pozorištu „Teatrijum“ u dvorištu zgrade Univerziteta u Beogradu,

  Nacionalni teatar će upriličiti gostovanja tokom oktobra: komična opera “Tako čine sve” V. A. Mocarta, Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda, biće odigrana 19. oktobra, dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti 26.10. sa doktorskim umetničkim projektom “Intimnosti” Anđelka Beroša.
Koncert “Drugi vek opera u Beogradu” biće realizovan 20. oktobra povodom Dana oslobođenja Beograda i 101 godine Opere u NP. 

Proba komedije „VLAST“
Baletska premijera “Alisa” 25. oktobra u Narodnom pozorištu


BEOGRAD, 14. oktobra (Tanjug) – Balet “Alisa” u koreografiji Dejana Kolarova biće premijerno izveden 25. oktobra u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u okviru projekta “Mladi koreografi”, saopštila je direkcija ove ustanove kulture.

Inspiracija za novi baletski projekat Kolarovu je bila čuvena bajka “Alisa u zemlji čuda” (1865), najpoznatija knjiga engleskog književnika Luisa Kerola, čuveno delo dečije avanture i fantastike.

“Oduvek mi je bila želja da napravim predstavu o nečemu što povezuje sve nas, a to je da sve potiče iz porodice, jer ona je ta od koje sve kreće i koja treba da nam daje vetar u leđa da idemo dalje, hrabro kroz život”, kaže koreograf i reditelj predstave Dejan Kolarov.

Umetnik smatra da svi danas imaju svoje lične borbe koje vode kroz život i to ljude gradi kao ličnosti.
U radu na predstavi, Kolarov se trudi da umetnici imaju svoju slobodu u stvaranju likova.


ALISA – probe baleta“Naša predstava je provučena kroz boju zabave, dinamičnosti, plesa, muzike i teksta, a sve to se radi po motivima čuvenog dela “Alisa u zemlji čuda”, podseća Kolarov, inače dugogodišnji prvi solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

U matičnom teatru je ostvario veliki broj glavnih i solističkih uloga kao podjednako izvanredan tumač baletskih rola klasičnog, neoklasičnog i savremenog repertoara.

Specifičnost projekta leži u tome što okuplja ekipu igrača i glumaca – Slobodan Beštić, Milica Jević, Aleksandra Kolarov, Olga Olćan, Sanja Ninković, Miloš Kecman i Nikola Bianko.

Takođe, svoje glasove u predstavi pozajmile su kolege iz sektora Drame: Vanja Ejdus, Bojana Stefanović, Miloš Đorđević, Nenad Stojmenović i Nikola Vujović.
Na taj način će se baletski i dramski umetnici ujediniti na sceni.

Projekat “Mladi koreografi” pokrenula je pre nekoliko godina direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

U autorskoj ekipi projekta su još i – Ana Krstajić (muzika), Mina Ćirić (dramaturg), Srđan Perić (kostimograf), Jelena Janković (fotograf), Jasna Saramandić (scenografija) i drugi.

Prva repriza “Alise” biće izvedena 5. novembra.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here