Novi film Srđana Dragojevića – „Nebesa“ imaće svetsku premijeru 5. avgusta na festivalu u Lokarnu, Švajcarska

Od domaćih ostvarenja premijeru će imati i i "Vesti" Luke Popadića i „Rampart“ Marka Grbe Singa

0
Reklama

Filmski festival u Lokarnu, Švajcardska, počinje 4. avgusta i na njegovom 74. izdanju će biti premijerno prikazana i ostvarenja domaćih autora: dugometražni igrani film „Nebesa“ Srđana Dragojevića (u Glavnom takmičarskom programu), dokumantarni film „Rampart“ Marka Grbe Singa (van konkurencije) i kratki švajcarsko-srpski film „Vesti“ Luke Popadića (program „Leopardi budućnosti“). Filmove „Nebesa“, „Rampart“ i „Vesti“ podržao je Filmski centar Srbije.

Glavnom takmičarskom međunarodnom programu („Internazionale Concorso“) biće prikazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se takmičiti za glavnu nagradu festivala – „Zlatnog leoparda“ („Pardo d’oro“) – i druge prestižne nagrade. U ovoj selekciji se nalaze najbolji predstavnici savremene kinematografije, odabrani u skladu sa istorijom i tradicijom Filmskog festivala u Lokarnu. Pored Dragojevićevih „Nebesa“, u Glavnom programu našle su se nove režije Ejbela Ferare („Nule i jedinice“), Aksel Roper („Mala Solanž“), Lorenca Merca („Duša zveri“), Aleksandra Zeldoviča („Medeja“), Pitera Brunera („Lucifer“)…

Novi film Srđana Dragojevića, autora kultnih dela „Mi nismo anđeli“, „Rane“, „Lepa sela lepo gore“, jeste priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.
  Svetska premijera „Nebesa“ je zakazana za 5. avgust, a reprize će biti 6. i 7. avgusta .

U dokumentarnom filmu „Rampart“ Marka Grbe Singa, autor provodi vreme u napuštenom stanu svog detinjstva u Beogradu. Naviru sećanja, idilična i traumatična. Porodična VHS arhiva prikazuje Markov svet tokom 1998. i 1999. godine: porodični skupovi, kućni ljubimci, video igre i trenuci neizvesnosti dočaravaju dečakov život u vrtlogu istorijskih događaja.  Svetska premijera filma „Rampart“ je zakazana za 9. avgust, a reprize u Lokarnu slede 10. (dve projekcije) i 11. (jedna projekcija) avgusta.

U programu „Leopardi budućnosti“ biće prikazan švajcarsko-srpski kratki film „Vesti“ (u originalu: „Real News“, ranije poznat pod naslovom „Smena“) u režiji Luke Popadića. Ovaj 17-minutni igrani film prati mladog američkog TV reportera koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu. Popadićev film biće premijerno prikazan 12. avgusta, dok su reprize planirane za 13. i 14. avgust 2021. godine.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here