Novi domaći film “Kelti” premijerno na Berlinskom festivalu u martu

Debitantsko ostvarenje rediteljke Milice Tomović sa odličnom glumačkom ekipom

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Novi koncert Beogradske filharmonije 4, 5. i 6. marta: program za ligu šampiona

Beogradska filharmonija i šef dirigent Gabrijel Felc su pred velikim izazovom u pripremi ekskluzivnog programa koji sviraju 4. 5 i 6. marta od...

Objavljena nova Femikseta 9

Autorke, kantautorke i bendovi sa prisutnim ženskim autorstvom još jednom su potvrdili da je prethodna godina, iako izazovna za...

Nastavljeno snimanje diplomskog filma “Metamorfoze” dvojice reditelja u produkciji RTS-a

Omnibus triptih kao egzistencijalna drama sa elementima fantazije i nadrealnog  Dugometražni igrani film „Metamorfoze“ dvojice reditelja Matije Gluščevića i Dušana Zorića nastavio je sa snimanjem nedavno...

Novi domaći film “Kelti” Milice Tomović premijerno će biti prikazan u zvaničnom programu Panorama na 71. Berlinskom festivalu koji se održava od 1. do 5. marta, saopštio je Filmski centar Srbije, koji je podržao to ostvarenje.  


Srpski film je prvenac rediteljke Tomović na planu dugometražnog igranog filma, koja je i autor scenarija, dok uloge timače: Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović. 

 Kratak sadržaj je sledeći – usred raspada zemlje, tri generacije, svi podjednako urnebesni i poremećeni, prisustvuju dečjoj kostimiranoj rođendnskoj zabavi. 

O ovom svom filmu Milica Tomović je u rediteljskoj eksplikaciji zapisala reči:
Kelti su porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi”.

Autorka ističe da su “Kelti” film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta, prikazani kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu ćerku.

Zamisao je bila da se se istovremeno pozabavim i svojim detinjstvom i životom odrasle osobe i da, pružajući tačku gledišta osmogodišnjakinje na taj period, sebi obezbedim priliku da, sada kada sam u tim njihovim godinama, u potpunosti razumem ono kroz šta su moji roditelji prolazili tada“, zaključuje se u rediteljskoj eksplikaciji.

Ostvarenje je nastalo u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća “Film Danas”.

U autorskoj ekipi su i direktor fotografije Dalibor Tonković, montažer Jelena Maksimović, scenograf Marija Mitrić, kostimograf Maja Mirković.  

 Milica Tomović je režirala segment “Diplomiranje” u sklopu zapaženog omnibusa “Oktobar” (2011), kao i neke od epizoda TV serije “Jutro će promeniti sve” (2018).
 Na međunarodnom planu imala je zapažen kratki igrani film “Tranzicija” (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru.

Kratkometražni film je osvajao glavne nagrade u svojoj kategoriji na Festivalu kratkog metra u Beogradu i na Sarajevskom filmskom festivalu (nagrada “Srce Sarajeva”), i na festivalu NDU u Libanu.

Prethodnih godina u istom programu “Panorama” Berlinskog festivala prikazani su i drugi srpski filmovi – “Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića, “Šavovi” Miroslava Terzića i “Otac” Srdana Golubovića.

  Na Berlinalu 2016. u takođe zvaničnom programu “Forum” bila su odabrana ostvarenja “Dubina dva” Ognjena Glavonića i “Vlažnost” Nikole Ljuce, svi nastali zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije. 

Od glumačke ekipe, trenutno je najtraženija Nada Šargin, koja je viđena u dosta TV serija u poslednjem periodu – “Delirijum tremens” (film i mini serija), “Kalup”,“Močvara”, “Dug moru” (snima se i druga sezona).

Slaven Došlo trenutno radi “Švindleri 2” – nastavak serije, Nikola Rakočević posle uloge negativaca u serijama “Državni sluđžbenik” – sezona 2 i “Kosti”, biće prisutan i u filmskoj horor priči “Mrak” Dušana Milića.

Dubravka Kovjanić je bila zapažena u “Tajkunu” “Močvari”aJelena Đokić u serijama “Jutro će promeniti sve”, “Pet”, “Žigosani u reketu” i drugim.

FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Učesnici ILMC panela „Budućnost festivala“ optimistični oko festivalskog leta 2021

Optimizam i pozitivne vibracije preovladavale su panelom “Budućnost festivala: Srž prioriteta” održanog u okviru 33. izdanja ILMC-a, jedne od najvećih globalnih...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket