Novi ciklus „Filmski klasici – 55 godina praške škole“ širom Srbije od 20. do 22. maja

Na programu: „Varljivo leto ’68“, „Nešto između“ i „Nacionalna klasa“

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Ciklus filmova „Filmski klasici – 55 godina praške škole“ biće organizovan od 20. do 22. maja u bioskopima širom Srbije kada će  na repertoaru biti tri antologijska ostvarenja – „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića, „Nešto između“ Srđana Karanovića i „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića. 

   Tokom tri dana biće prikazane digitalno restaurisane verzije navedenih filmskih klasika, u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije


     Cilj ovog mini ciklusa je da se skrene pažnja na značajnu godišnjicu Praške škole i reditelje koji su sredinom sedamdesetih širom sveta, proslavili domaću kinematografiju.  

   Pre 55 godina Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj filmskoj akademiji FAMU u Pragu, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i na žalost nedavno preminuli – Goran Paskaljević.  

    Izbor je sastavljen od filmova koji su izabrani na listi 100 najboljih srpskih igranih filmova u 20. veku, a koji su sada digitalno obnovljeni.  

  Program „Filmski klasici – 55 godina praške škole“ realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije, a ovim ciklusom obeležava se i 55 godina Centar Filma, koji je stvoren željom članova Udruženja filmskih radnika i umetnika SR Srbije 1966. godine u Beogradu.  

   Originalno je oformljen kao Servis filmskih radnih zajednica koji okuplja stvaraoce, podstiče inicijative i stvara uslove za ostvarenje zajedničkih težnji kreativnog duha filmske proizvodnje.  

  Početkom 70-tih dobija naziv Centar filmskih radnih zajednica, da bi konačno 1978. godine prerastao u ime – Centar Film.  

  Ova producentska kuća je je tokom 55 godina postojanja bila centar susreta više od 500 autora i filmskih radnika, koji su svojim radom i stvaralaštvom proizveli više od 140 dugometražnih i 120 kratkih filmova najrazličitijih tema, žanrova i stilova. 


   Ostvarili su preko 370 učešća na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima i osvojili su preko 260 značajnih nagrada. 


  Za filmove “Nešto između” (koji je bio snimljen i kao TV serija) i “Nacionalna klasa” scenarija su pisali sami reditelji, dok je “Varljivo leto ‘68” scenario potpisao nedavno pokojni Gordan Mihić, jedan od najboljih i najplodnijih srpskih pisaca za film i TV serije ikada.  

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket