Novi album Zone B – songmakeri s beogradskim blues šarmom

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

KULTURA–MUZIKA NA ČEKANJU (VOL. 7): ODLOŽEN FESTIVAL “GRDELIČKO LETO” I KONCERT KALIOPI VEČERAS (10.07.)

SERIJA NEZAUSTAVLJIVIH OTKAZIVANJA Samo što smo najavili manifestaciju “Grdeličko leto” na Trgu u Grdelici u okolini Leskovca,...

Je Veux otkrila i treći singl s nadolazećeg albuma prvenca

“Dance to Forget” treći je singl Je Veux, novog solo projekta Željke Veverec iz grupe Mangroove kojim...

Čekaju se novi datumi za koncerte Massima Savića u BitefArtCafe-u na Kalemegdanu

Viša sila odlaže i otkazuje muziku kod nas Kako se ne nazire kraj situacije sa Covid 19...

Zona B se na beogradskoj klupskoj sceni pojavila krajem 1980-ih godina, a diskografski debi objavili su 1991. pod nazivom ”Bestseller”, snimivši obrade rock i blues klasika kao ”Oh Well” (Fleetwood Mac), ”Cocaine” (J.J. Cale), ”As Tears Go By” (The Rolling Stones) i dr.

I na sledećim izdanjima bavili su se uglavnom standardima, da bi na prvom potpuno autorskom albumu ”Devil Blues” iz 2007. (zapravo, sa samo jednom obradom), 11 pesama komponovali sa gitaristima Dušan Duda Bezuha i Dragan Dadi Stojanović.

Od prve do današnje postave, okosnicu benda čine osnivači Zdenko Kolar (bas), Dušan Ristić (bubnjevi) i Duda Bezuha (gitara), a s njima su još dugogodišnji pjevač Petar Zarija i usnoharmonikaš Petar Miladinović alias Pera Joe, sada kao stalni član, iako je još od prvog albuma snimao sve albume sa Zonom B kao gost.

Početkom ovog meseca objavili su novi album ”Songmaker“ na kojem je kompozitor svih numera Duda Bezuha, a tekstove na engleskom su napisali Miomir Mušički (stalni autorski partner benda), Sergej Papain i Aleksandra Janošević. Prvi put Zona B je propevala i na maternejm jeziku, u pesmi ”Stani bre” za koju je tekst napisao Nikola Čuturilo, a koja ima ipak i englesku verziju ”Sunny Day”.

Beogradska blues scena inače slovi kao raskošna, bez obzira što je taj žanr marginaliziran i ograničen na klupske okvire, najčešće one koji su specijalizovani za blues. Ali, žilavo je to ‘pleme’, sa odanom publikom i muzičarima koji češće od svih ostalih kolega priređuju spontane jam-session svirke, što je iskaz posebne posvećenosti.

Premda je twelve-bar blues standardan izraz u svetu, naizgled najmanje podložan promenama, u različitim regijama specifični kolorit daju mu lokalni muzičari, pa tako i beogradske blues bendove prepoznajemo po opuštenom šarmu i nepretencioznosti, što i jeste jedna od karakteristika generalno cele urbane scene u srpskoj metropoli.

Zona B je jedan od lidera tog beogradskog šmeka i ”Songmaker” sa svojih 12 brojeva nudi vam 45 minuta čistog užitka, kojem se možete prepustiti na linku.

Dodajmo da su dodatni senzibilitet i zanos celom ostvarenju dali i gostujući muzičari Rade Radivojević (Hemond orgulje i klavijature), Zoran Žikić – Tunga (udaraljke), Dragan Ružić (lap steel guitar), Mirko Tomić (pedal steel guitar i cigar box guitar), Dušan Duca Ivanišević (bubnjevi) i gospel hor KST pod vodstvom Nataše Lazić, koji se sjajno uklopio u naslovnoj numeri ”A songmaker”.

FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Vlada u Velikoj Britaniji ponovo dozvoljava održavanje koncerata

Nakon što je prošle nedelje spremila paket mera pomoći za muzičku industriju i sektor manifestacija od čak...

OTKAZAN TAM – TAM MUZIČKI FESTIVAL U HRVATSKOJ

“Dragi TAM TAM-ovci, nažalost nemamo dobre vijesti. Kao organizatori TAM TAM-a i u dogovoru sa lokalnim vlastima, a obzirom na situaciju smo...

Pevač i gitarista Divljih jagoda, Livio Berak, objavio prvi samostalni singl “Hoću novi život”

Livio Berak, muzičar koji već dugi niz godina sarađuje u raznim muzičkim formacijama, a već izvesno vreme i kao član legendarnog rock benda Divlje...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!