Nove prakse arhitekture u okviru Kaleidoskopa kulture

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Nakon četvorodnevnog otvaranja u Kreativnom distriktu, četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu, tokom prve nedelje fokus stavlja na arhitekturu kroz izložbe, tribine, radionice i druge sadržaje, sve do 10. septembra.

Video nedelja arhitekture:

Kaleidoskop kulture, kao celogodišnji projekat, pored spajanja domaće i evropske umetničke scene, prikazujući tako kulturu zajedništva, temelji se i na ideji realizacije programa širom grada, na kultnim lokacijama, ali i novim i obnovljenim prostorima, zbog čega je arhitektura jedna od ključnih umetnosti.

Na prostoru Kreativnog distrikta, u Kulturnoj stanici Liman, koja je i sama predstavljena kao dobar primer savremene arhitekture u Vojvodini na bijenalu u Ljubljani, predstaviće se oko 100 žena arhitektica u okviru izložbe „Višeslojnost“ koja počinje danas, 6. septembra u 19 časova i traje do četvrtka, 9. septembra, u organizaciji Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD) i Arhitektona. Glavni program izložbe posvećen je ostvarenjima članica u arhitekturi, dizajnu enterijera, urbanizmu, zaštiti i komunikaciji, dok tematski program izložbe ilustruje višeslojnost delovanja žena arhitekata u drugim kreativnim disciplinama – grafički dizajn, ilustracija, dizajn tekstila, industrijski dizajn, modni dizajn, kostim, scenografija, šminka, gastronomija, IT, menadžment u kulturi, i mnoge druge. Pored izložbe, biće organizovane i dve tribine, 7. i 8. septembra na temu „Višeslojnost – arhitektura scene (iskustva festivala)“ i „Višeslojnost – arhitektura i izložbe“.

Nova mesta na Kaleidoskopu kulture – jedinstvena slika različitosti Novog Sada Već četiri godine unazad Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ u okviru projekta „Nova mesta“ velike napore ulaže u rekonstrukciju uređenja malih javnih komšijskih prostora u saradnji sa lokalnim zajednicama i stručnjacima iz Društva arhitekata Novog Sada, sa ciljem da se baš tokom Kaleidoskopa kulture kulturni sadržaji dodatno prošire u sve delove grada. Baš zato je tokom jula otvoreno 10 novih mesta, a krajem avgusta, nakon završenog konkursa, određene su dve nove lokacije za realizaciju projekta stručnih lica: vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode i površina na Bulevaru patrijarha Pavla, koje je od brojnih pristiglih prijava odabrao stručni žiri.  Upravo na pet novih mesta, od ukupno 36 koliko ih postoji u Novom Sadu i njegovoj okolini, biće realizovane radionice „Stanice od/do zemlje” arhitektice Dragane Kojičić, nadaleko poznate po njenim dostignućima u zemljanoj arhitekturi, koja je organizovala i Prvu balkansku konferenciju o zemljanoj arhitekturi i tako u Titel dovela čuvene svetske predavače iz 11 zemalja i goste iz 32 zemlje. Baš u okviru radionica „Stanice od/do zemlje” kultura stiže do najrazličitijih delova Novog Sada i njegove okoline, pa će one biti realizovane 6.

i 7. septembra na novim mestima u Kovilju, Stepanovićevu, Ledincima, na Detelinari i Novom naselju.

Srpska Atina u plesnim koracima

Nedelja arhitekture donosi i premijeru kratkometražnog filma „Novi Sad kroz ples“ 8. septembra u Kulturnoj stanici Liman, novosadske koreografkinje Aleksandre Čavić. Taj projekat, koji je jedan od 30 odabranih projekata lokalnih umetnika na konkursu za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, promoviše kulturnu baštinu Novog Sada i savremeni ples, prikazujući brojne lokacije u gradu na potpuno novi način – kroz plesni pokret.

Program, satnice i lokacije u okviru nedelje arhitekture možete pronaći na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture.

Nakon nedelje arhitekture, od 11. do 17. septembra biće realizovana nedelja izvođačke umetnosti koju će otvoriti tradicionalni Korzo. Treća nedelja rezervisana je za književnosti od 18. do 23. septembra, dok nedelja vizuelne umetnosti traje od 24. do 30. septembra, da bi poslednju nedelju obeležila primenjena umetnost od 1. do 8. oktobra.

Sve informacije o učesnicima, programu, satnici i lokacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture.

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Muzikom se moguće zaraziti jednako kao i virusom

Da je moguće zaraziti nekoga muzikom, odavno smo pretpostavljali, a sad je ova tvrdnja dobila svoje mesto. Dora Rosati,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket