Nova selekcija filmova na repertoaru Sale Srpskog filma u Kombank Dvorani

Dokumentarni, igrani i animirani filmovi - kratki i dugački

0
Reklama

BEOGRAD:  Četiri domaća filma –  „Slatko od ništa“ Borisa Mitića, „Neposlušni“ Mine Đukić, „Rabbitland“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Jr-a,  „Ako ikada jedne noći bilo kad“ Deana Radovanovića od 9. decembra se nalaze u bioskopu na repertoaru u okviru programa Sale srpskog filma u Kombank dvorani. 

Selekciju „Neočekivani naratori“ priredio je Filip Grujić, član portala filmske kritike i eseja Filmoskopija, a taj izbor filmova se zasniva na filmovima koji se izdvajaju po inovativnosti u umetničkom izrazu, kao i hrabrosti da se ulazi u polje eksperimenta.  To su filmovi veoma specijalne estetike koji na nežan, ali i pronicljiv način pripovedaju priče o mladosti, usamljenosti, strahovima, i na kraju, društvu u celini.
 Ipak, u ovoj selekciji spajaju ih neočekivani naratori izabrani od autora da pričaju njihove priče – od Igija Popa u filmu „Slatko od ništa“ do Minje Subote u filmu „Neposlušni“.

U terminu od 15:30 jeste film „Slatko od Ništa“ reditelja Borisa Mitića, satirična dokumentarna rapsodija u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, dolazi da nam se obrati po prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega zabeležila su 62 snimatelja u 70 zemalja, narator je Iggy Pop, a muziku su komponovali Pascal Comelade i The Tiger Lillies. Mitićev film je imao premijeru u Lokarnu (Švajcarska), nakon čega je prikazan na preko 80 festivala (IDFA, Moskva, Šangaj), 10 art bijenala (Ženeva, Miami, Buenos Aires) i 8 evropskih TV stanica.

Kratkometražni animirani film „Rabbitland“ i kratkometražni igrani naslov „Ako ikada jedne noći bilo kad“ na programu su od 17.30h.
 Animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka „Rabbitland“ je inspirisan životom u Srbiji devedesetih i kroz crnohumornu priču o zečevima bez mozga koji provode dane glasajući na izborima, predstavlja brutalnu sliku savremenog društva i preispituje neke od njegovih centralnih tema – sloboda govora, lični i kolektivni identitet.
 „Rabbitland“ je nagrađen na 63. Filmskom festivalu u Berlinu – Berlinale nagradom „Kristalni medved“, a potom je prikazan na više od 100 festivala širom sveta gde je osvojio mnoge značajne nagrade.

U istom terminu je i projekat kratkog metra „Ako ikada jedne noći bilo kad“ reditelja Deana Radovanovića.
Priča prati slučajni susret troje stranaca na magistralnom putu, tokom jedne noći. Njihove misli naviru između nekoliko reči koje razmene, tačno kada se svako od njih suočava sa odlukom: kako i kuda dalje.

Debitantsko ostvarenje scenaristkinje i rediteljke Mine Đukić „Neposlušni“ svetsku premijeru imalo na takmičarskom programu na Sandens festivalu (Sundance Film Festival) 2014. godine. Ovo ostvarenje prati dvoje mladih ljudi na putu odrastanja u malom vojvođanskom mestu. Leni i Lazar su bliski prijatelji iz detinjstva. Kada se ponovo sretnu, odlučuju da krenu na nasumično putovanje biciklima i to po predelima detinjstva, u pokušaju da otkriju novo značenje njihovog odnosa. Glavne uloge igraju Hana Selimović i Mladen Sovilj. 

Sala srpskog filma, koja je svečano otvorena pre početka pandemije, normalizacijom uslova, ali i dalje pod epidemiološkim merama, od 11. novembra nastavila je rad.
 Ovaj  kulturni  poduhvat je nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, namenjen je celodnevnom prikazivanju filmova srpskih koprodukcija.
 Takođe, publici se otvara mogućnost da pogledaju radnim danima, ali i vikendom i praznicima, srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj život.

Selekcija „Neočekivani naratori“ na repertoaru Kombank dvorane biće do 23. decembra.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here