NOVA REŠENJA ŽIVOTA U IZOLACIJI: DOMAĆE IGRANE TV SERIJE (VOL.1) – KRIMI PRIČE

SENKE, UBICE I TAJKUNI NA VETRU

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Nedelja se čeka 29. 11. u 21h / Nemesis livestream concert !

Lokalnoj publici već poznate devojke iz sastava Nemesis će vas svojim žestokim zvukom i energijom u onlajn nastupu putem...

Počelo snimanje nastavka popularne TV serije “Besa”

Druga sezona biće još ambicioznija po svim osnovama Ljubitelji kriminalističke TV serije “Besa” imaju razloga za radost, jer je dugo...

RootsInSession objavili novi drum’n’bass remix za Taiwan MC ft. Paloma Pradal – “Colombian Gyal”

Serijal remikseva i autorskog rada iz RootsInSession radionice okrunjen je novim drum ‘n’ bass remixom pariškog izvođača Taiwan MC-a...

SENKE, UBICE I TAJKUNI NA VETRU

TEŠKO je biti gotovo kompletno izbačen iz redovnog koloseka života, i još pokušavati srediti unutrašnji psihički mir, sastavljen u četiri zida svog doma.
Osim muzike i uskoro online filmova na prvom takvom festivalu Moj Off, pokušavamo da vam pronađemo još efektnih rešenja kako da provedete kvalitetno vreme u kući. Eto neka bude ispred magične kutije zvane televizor.

U poslednje vreme krenula je nezaustavljiva poput pandemije hiperprodukcija domaćih TV serija, da postaje malo i nejasno za koga se sve ti projekti snimaju? Ima li osobe koja uspeva da prati većinu tog nepreglednog broja serijala?
Ima sva sreća onda puno posla i zarade za glumce, snima se brzo, timovi scenarista i reditelja moraju hitno i hitro da smišljaju nove zaplete i realizuju sve planirane scene i gomilu epizoda.
Postali smo domaći odgovor na američki internet gigant Netflix ili HBO.

Ovde je naš predlog serija koje bi vam mogle privući pažnju.
Delimo ih po žanrovima i koncepciji.
U poslednje vreme po uzoru na američke serije, i kod nas se primio krimi žanr.


1 Kriminalističke serije

1) SENKE NAD BALKANOM – sezona 2
(Premijerno završena na kablovskom kanalu Superstar TV, a sada ide reprizno nedeljom u 20.00h na PRVA TV) – 10 epizoda

U suštini i dalje jedna od vrhunskih i najmoćnijih serija kod nas ikada, autora Dragana Bjelogrlića, koji potpisuje produkciju, scenario sa timom saradnika i režiju neke od epizoda. Druga sezona nije odmakla mnogo od prve, nema tu mnogo nadgradnje niti poboljšanja, glumački izuzetno dominantna, produkciono apsolutno superiorna na svim nivoima, efektne role ponavljaju Nenad Jezdić, Gordan Kičić, i zanimljivo novo TV lice je Marko Grabež, inače iskusan pozorišni glumac. Šteta je samo što sve više liči na britanske ili američke serije tipa “Peaky Blinders” ili “Boardwalk Empire”. Gledljivo i za preporuku, posebno montažna sekvenca na kraju svakog nastavka je zaista impresivna i odlična.


2) UBICE MOG OCA – Sezona 4
(Premijerno ide na kanalu NOVA S, ponedeljkom u 21.00h, a kasnije verovatno na PRVA TV) – 10 epizoda

Serija Predraga Gage Antonijevića u sezoni pred nama ima čak 5 reditelja, najviše do sada, i na uzorku odgledane 4 epizode, nema tu previše pomaka ni prave dinamike. Kada se pojavila prva sezona 2016, bila je zanimljiva i privlačna. Sada, serija krimi žanra se uveliko pretvorila u krimi telenovelu, jednu sapunicu kojoj se ne nazire kraj, baš zato što i jeste najbliža tom žanru. Glumačka pojačanja u liku Slobode Mićalović, Voje Brajovića ili Borisa Komnenića ne doprinose toliko pozitivnom zaokretu, ali sačekaćemo ostatak priče, od ukupno 10 epizoda. Rutinske interpretacije Tihomira Stanića u pomalo već istrošenom tumačenju inače zahvalnom mističnom liku Marjanovića ili suviše ravnom Vuku Kostiću čine da serija bude korektna, OK, zanatski školska, ali ne mnogo više od toga. Na kraju svega, ne znamo ni da li nam je previše stalo da saznamo ko su ubice junakovog oca? Ali svakako bi prijalo da se ova saga dovede do kraja i saznamo konačan rasplet. Možda u sezoni 5.


3) JUŽNI VETAR
(Nedeljom u 20.00h, RTS 1) – 10 epizoda

Za sve one koji su na prvi pogled zavoleli film, ne možemo mirne duše tvrditi ni preporučiti da će im se svideti i istoimena serija. Ambiciozna produkcija, pretenciozno zamišljeno, žestoka krimi priča nastavlja se godinama kasnije od filma, gde imaju šansu da se razvijaju (anti)junaci koje smo pratili u bioskopskom hitu 2018. sa gotovo milion gledalaca, što je bio pravi redak trijumf danas. Do sada najbolje uloge su ostvarili sigurno Bogdan Diklić kao šlogirani otac protagoniste Maraša, kao i šef narko kartela – Ljubomir Bandović. Svi ostali su već viđeni i ne donose ništa toliko novo (Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Miloš Timotijević, Jovana Stojiljković), a scenario i dijalozi su prepuno psovki, uvreda, vulgarnosti, sa golotinjom dosta često i scenama bezumnog i veoma besmislenog nasilja, gde radnja uporno tapka u mestu. Naravno, dajemo šansu da se završi svih 10 nastavaka. Da li je Predrag Miki Manojlović adekvatan da zameni Bjelogrlića u tumačenju lika Cara? Nismo sigurni ni najmanje.
Preminuli sjajni Nebojša Glogovac je obeležio film JV… ne znamo ko će seriju?


4) TAJKUN
(Superstar nedeljom u 20.00h,
RTS ponedeljkom u 21.00h) – 10 epizoda

Serija pokušava da bude krimić, triler, ali joj od početka ne ide. Za razliku od “Senki nad Balkanom”, Dragan Bjelogrlić u ovoj seriji, kao i svi glumci inače, pristupa svom liku sa znatno manje šarma, šmeka, bez napetosti i života, sočnosti. Atmosfera ove serije je veoma čudna, tempo znatno spor, dramaturški tanko postavljeno po svim osnovama. Nalik nekim stranim serijama, ali sa primetno manjim ambicijama, serija više liči na jednu od vrlo standardnih hrvatskih telenovela. Neverovatno je odsustvo energije u režiji Miroslava Terzića (Šavovi, Ustanička ulica), kao i interpretacije svih glumaca u seriji.

5) KALUP
(Superstar TV svakog radnog dana,
a uskoro jednom nedeljno, subotom u 20.00h na RTS 1)
– mini serija od 4 epizode

Odlična i mučna tema fokus baca na istraživanje nestalih beba kod nas, iz vizure jednog privatnog detektiva koji se suočava sa raznim nemanima u ovom teškom putešestviju. Unajmljen od strane roditelja iščezle dece , detektiv prolazi kroz pakao ne bi li dokazao da je ta afera istinita. Scenario i režiju potpisuje Vuk Ršumović. Produkcija je u rukama kuće Monte Royal Pictures, koja stoji i iza veoma uspešne drame “Dug moru” (Superstar / RTS 1). Ova serija je bila ogroman pomak, pre svega zbog teške i kompleksne priče sa neočekivanim preokretima, patnji, osveti, i dramaturški se oslanjala na odlično napisane i zamišljene filmove Giljerma Arijage i Alesandra Inaritua Gonzalesa – “21 gram” ili “Vavilon”. Posebno je muzika bila vrhunska, od Nikole Čuturila Čuture, preko LP Duo do Vasila Hadžimanova.


Od sezone 2019/2020. nekoliko krimi serija je našlo svoj put do gledalaca, kao što je bila sada već završena “Grupa” nekolicine autora, ali i regionalni TV projekat “Besa” po scenariju britanskog pisca Tonija Džordana. Temelj ovakvih serija scenaristima daje slobodu da razvijaju dalje televizijske sadržaje, kakav je bila i mlaka serija “Pet”, koja je dosta tapkala u mestu, kao i spomenuti “Južni vetar” ili svakako “Tajkun”.

Od tih žanra akcije očekujemo i nastavak serije “Državni službenik” Gage Antonijevića, druga sezona, koja će opet biti prikazana na kanalima Superstar TV i Pink. Milan Marić, Nebojša Dugalić, Žarko Laušević, Radovan Vujović, Nenad Jezdić ponovo uskoro na malim ekranima, kao špijunska priča, pomalo bleda i naivna, ali u ponudi gomilu raznih nekvaliteta, ona je sasvim gledljiva i podnošljiva.


Očekuje se dosta i od psihološkog trilera “Jedini izlaz” koji se snimao celo leto, biće i kao film u bioskopima, a onda nakon toga i TV serija iz 10 epizoda. Glumaca ima zaista dosta, dominira Anđelka Prpić, uz nju Ljuba Bandović, Nela Mihailović, Rale Milenković i zaista mnogi drugi. Režija: Darko Nikolić.
Nove krimi serije su još planirane, odnosno snimanje je završeno, samo čekamo početak emitovanja: “Močvara” po scenariju Milene Marković, u režiji Olega Novkovića (detektiv u liku Gorana Bogdana na tragu je serijskom ubici žena) i naslov “Klan” Slobodana Skerlića, o uzdizanju dva sitna kriminalca ka visokim položajima.

– Nastaviće se … –

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Nagrada “Shooting Stars” po 24. put u Berlinu 2021. godine

Deset najboljih glumaca kao podrška mladim talentima BERLIN – Promocija Evropskog filma (European Film Promotion - EFP) u svom 24. izdanju...

Popularni muzičari aukcijama pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć LONDON, 29. novembra - Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, neki su od slavnih...

Muzičari se opraštaju od Miše Aleksića, svi naravno u šoku (Crni dan 29.11.2020.)

Izuzetno tužan i tragičan dan  BEOGRAD, 29. novembra - Kolege umetnici se opraštaju preko društvenih mreža od prerano preminulog muzičara, bas gitariste Miroslava Miše Aleksića...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!