Nova premijera u JDP: “PUČINA” 10. aprila 2021.

Građanska drama gde se problemi guraju pod tepih

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Građanska drama gde se problemi guraju pod tepih

Jedno od najboljih teatarskih kuća ne samo u Srbiji, već i čitavom regionu – Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) konačno posle godinu dana pauze kreće sa novim predstavama i premijerama koje se odigravaju pod tim krovom.

Tako je nakon martovske premijere drame “Kaspar” Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića, uspešnog dramskog umetnika na scenama Evrope, pre svega Nemačke i Austrije, stižemo i do novog projekta – “Pučina” Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, koji je bio spreman još u novembru 2020, ali je usled pandemije odlagan i tek je sada bio spreman da izađe pred publiku.

Reditelj je na sceni JDP-a već postavljao relativno sličnu građansku dramu slavnog komedioigrafa – “Tako je moralo biti”, gde su bračni par igrali Anita Mančić i Nebojša Dugalić, a uz njih su briljirali na žalost pokojni izvanredni glumci – Predrag Ejdus, Mihailo Miša Janketić i Miodrag Radovanović Mrgud.

Sada u ovoj postavci par tumače Sloboda Mićalović i Nenad Jezdić (oboje nedavno primljeni u stalni radni odnos u JDP, nakon što su prešli iz Narodnog pozorišta, odnosn o Ateljea 212), u teškoj i tragičnoj priči “Pučina”, koju je davne 1977. godine na ovu scenu postavio legendarni reditelj Dejan Mijač.

Premijera se održala večeras, 10. aprila, na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” – JDP.
Repriza je odmah sutradan – nedelja, 11. april, a igraće se takođe 24. i 25. aprila.

Evo šta je reditelj izjavio o samoj drami, a o utiscima, prikazu predstave ćemo nekom drugom prilikom, kada nam dođe na red za gledanje.


Branislav Nušić

P U Č I N A

Režija, Adaptacija drame, scenografija, izbor muzike: Egon Savin

Kostimografija: Lana Cvijanović

Scenski govor: Ljilјana Mrkić Popović

Igraju:

Vladimir Nedelјković NENAD JEZDIĆ

Jovanka SLOBODA MIĆALOVIĆ

Jovan Nedelјković LJUBOMIR BANDOVIĆ

Marija VESNA STANKOVIĆ

Doktor Ružić BOJAN LAZAROV

Gospođa Živkovićka CVIJETA MESIĆ

Gospođa Nikolićka JOVANA BELOVIĆ

Stanković BOJAN DIMITRIJEVIĆ

Marko Urošević NEBOJŠA MILOVANOVIĆ / GORAN ŠUŠLJIK

Katica MAJA KOLUNDŽIJA ZOROE

Ministar MARKO BAĆOVIĆ

Olgica BOGDANA OBRADOVIĆ

Asistent reditelјa: Janko Cekić
Asistent kostimografa: Marina Maričić

Premijera, subota 10. april 2021. u 19.00, Scena Ljuba Tadić
EGON SAVIN O “PUČINI

Pučina je žanrovski složen komad: tragičan, apsurdan i satiričan.
To je priča o lјubavnoj aferi jedne lepe, srećno udate žene sa ministrom u vladi.
U ovoj drami svi su ucenjeni i korumpirani, jer je reč o lјudima iz vlasti ili iz neposredne blizine vlasti. Iza porodičnih, prijatelјskih i lјubavničkih odnosa isklјučivo je goli interes.
Svi imaju korist od ove afere. Muž koji je službenik u istom ministarstvu, dobija unapređenja, kao i ostali službenici i prijatelјi porodice koji ćute.

Nušić nikada ne bi pisao komad o mladoj udatoj ženi koja ima lјubavnika, ali kad je taj lјubavnik ministar u vladi, onda je to i političko i državno pitanje.
Akterka ove afere je Jovanka, slobodoumna i prepredena mlada žena i majka koja uspeva da usreći sve oko sebe, izuzev svoga muža. Ona je odlučila da uz pomoć svoje lepote, šarma i odsustva stida dođe do vrha u društvenoj hijerarhiji.

U ovoj drami, baš kao i u životu, istina procuri pre ili kasnije i to tamo gde se najmanje očekuje, u samom ministarstvu.

Tako Nušić otpočinje Pučinu, britku satiru o političkom i porodičnom licemerstvu i neograničenoj potkuplјivosti čoveka kao i neumerenom strahu od istine i odmazde vlasti.


BRANISLAV NUŠIĆ (1864 – 1938)

Branislav Nušić je omiljeni i vodeći srpski i jugoslovenski dramski pisac u prvoj polovini 20. veka, a ubrzo njegova dela postaju domaća klasika koja se bavi ključnim društvenim temama i po tome je ostao neprevaziđen.
Iako su najčešće izvođene njegove komedije vodviljskih tokova, okarakterisane kao komedije naravi kao što su “Narodni poslanik” (1883), “Sumnjivo lice” (1887), “Protekcija” (1889), “Gospođa ministarka” (1929), “Mister Dolar” (1932), Nušić nije ništa slabiji ni u drugim žanrovima.
Među prvima u Srbiji je pisao građanske drame, koje su možda ličile na dela Henrika Ibzena, ali su bile utemeljene u beogradski milje i srpsko društvo na početku 20. veka: “Tako je moralo biti” (1900), “Pučina” (1901), “Svet” (1906), “Iza Božjih leđa” (1909), “Jesenja kiša” (1909).
Pisao je i tragedije, poeziju, romane, pripovetke, anegdote iz života, koje je objavljivao kao kolumnista “Politikei po drugim listovima.
Značajan doprinos istoriji književnosti dali su njegova istoriografska proza, Autobiografija, Retorika i putopisi.

Osim kao pisac, Nušić je zadužio srpsku i jugoslovensku kulturu i kao pozorišni stvaralac i upravnik. Osnovao je i vodio Narodni teatar u Skoplju, bio je dramaturg i u dva navrata upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Sarajevu.
Bio je član Srpske kraljevske akademije.

EGON SAVIN

Reditelj Egon Savin je redovni profesor na Katedri za pozorišnurežiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Iza sebe ima mnogo režija raznovrsnog dramskog repertoara, od savremenih domaćih autora koje je režirao u neformalnim trupama do svetskih klasika u najvećim nacionalnim teatrima. Radio je širom bivše Jugoslavije i u inostranstvu: Budimpešta, Trst, Gorica, Beograd, Zagreb, Novi Sad, Skoplјe, Sarajevo, Podgorica, Rijeka, Sombor, Kruševac i Zrenjanin.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu režirao je predstave: “Muke po Živojinu” Radoslava Pavlovića (1985), “Na letovanju” Maksima Gorkog (1990), “Mletački trgovac” Vilijama Šekspira (2004), “Šuma” A. N. Ostovskog (2005), spomenuta drama “Tako je moralo biti” Branislava Nušića (2007), “Tartif” od Molijera(2008), “U močvari” Marine Kar (2009), “Unosno mesto”A. N. Ostrovskog (2014), “Pod žrvnjem” Dragoslava Nenadića (2016) i “Ujka Vanja”A. P. Čehova (2018).
Višestruki je dobitnik najznačajnijih nagrada za režiju u zemlјi i inostranstvu.
Od vodećih glumaca nastupa snažan trio koji je veoma aktuelan u filmovima i TV serijama.

Dama Sloboda Mićalović je tokom pandemije postala još popularnija zbog dve serije koje su joj donele ogroman broj epizoda – “Urgentni centar” – sezona 3 (čak 50 epizoda u kojima igra, od 70 snimljenih) i telenovela “Tajne vinove loze” (36 epizoda) gde je glumila sa svojim suprugom Vojinom Ćetkovićem.

Osim toga, publika će je gledati u 5. sezoni “Ubice mog oca”, iako je njen lik i u 4. sezoni bio prilično prateći i ne toliko zanimljiv da bi se smišljao nastavak sudbine tog karaktera.

Bila je dosta vredna, tako da je snimala i filmove – “The Game” Ane Lazarević, “Bilo jednom u Srbiji” Petra Ristovskog, koji će se pretvoriti u mini seriju. U tom ostvarenju igraju i Predrag Miki Manojlović, Viktor Savić, Nemanja Oliverić …

Sloboda Mićalović je i deo tima filmske biografije o Bošku Tokinu, pioniru filmske kritike u istoriji naše zemlje, kojeg će tumačiti Miloš Biković. Režiser je Slobodan Šijan (“Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”).

Nenad Jezdić je izuzetno tražen i angažovan u TV serijama pre svega, tako ga je publika malih ekrana moga videti u naslovima “Koreni”, “Mamini sinovi”, “Psi laju, vetar nosi” – 2. sezona, “Senke nad Balkanom” sezone 1-2, “Državni službenik” – sezone 1-2, “Junaci našeg doba”, “Kamiondžije”.
U bioskopima tokom pandemije pojavio se film “Vikend sa ćaletom” koji je dostigao ogromnu cifru od 70 000 gledalaca, gde je Jezdić imao glavnu ulogu. Kasnije se pojavila i mini serija od 7 epizoda.

Ljubomir Bandović bio je prisutan u krimi serijalima “Južni vetar” i “Kosti”, ali i kao Svetozar Miletić u bioskopskom biografskom filmu “Ime naroda” Darka Bajića, koji je obišao sve domaće festivale. Sada se taj projekat prikazuje i kao mini serija iz 5 epizoda.

Osim toga, gledali smo ga i u mini serijalu “Porodica”, a trenutno snima i komediju “Advokado” Nikole Pejakovića Kolje, gde su mu partnerke uglavnom koleginice – Branka Katić, Mirjana Karanović, Mira Banjac i Jasna Đuričić.

Biće viđen i u TV seriji epohe “Nečista krv” Milutina Petrovića, sa jakom ekipom: Dragan Bjelogrlić, Dragan Mićanović, Nela Mihailović, Nikola Šurbanović ...


Foto: NEBOJŠA BABIĆ- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket