Nova mladost kultnog srpskog benda Smak

0
Reklama

Kad je na plakatima za ovogodišnji Arsenal fest osvanuo naziv Smak plus, svi koji vole čuvenu kragujevačku grupu zapitali su se o čemu je reč.

Posle svirke na Glavoj bini, pred nekoliko hiljada ljudi, svima je bilo jasno – ovi klinci su legitmni naslednici grupe Smak.

I to ne samo zato što kidaju kako sviraju, već i zato što su legendarnim stvarima Smaka dali novu, mladalačku energiju i približili ih svojoj generaciji. Koja je na Arsenalu reagovala na bezvremenske hitove baš kao da ih sviraju Točak i ekipa. A sve to, naravno, ne bi moglo da se desi bez „blagoslova“ jednog od najvećih gitarista s ovih prostora – Radomira Mihailovića Točka, osnivača Smaka, koji je na neki način i idejni tvorac ovog projekta, koji je ovako objasnio:
– Značenje imena Smak plus podrazumeva dve stvari:
1) Nastavak rada grupe, ali sa mlađim članovima;
2) Ponešto od standardnog repertoara biće zamenjeno numerama koje Smak nije izvodio uopšte ili na svojim nastupima pre više decenija;

Konačno, ko su zapravo momci koji sada ponosno nose slavno ime Smaka?
Smak plus trenutno čine (od najstarijeg ka najmlađem): Dejan Stojanović Kepa Jr. (bubnjevi), Miki Mihailović (gitara), Filip Milanović (bas), Dejan Zdravevski (klacijature), Jovan Mitrović (gitara), Jovan Pantić (vokal) i Marko Stojanović Kepa Jr. Jr. (bubnjevi).

Dejan Stojanović Kepa, sin originalnog bubnjara Smaka, već je skoro 30 godina standardni član benda, tačnije od albuma „Bioskop Fox“ koji bio u pripremi još 1994. godine.

Zoran Lazarević Laki

Miki Mihailović dolazi iz Čikaga i sin je Točkovog brata Slobodana koji tamo živi. Svirao je gitaru u grupi Somewhwere In Between, a zanimljivo je da na desnoj tuci, kao i njegov idol, ima istetoviran točak.

Filip Milanović je sin Zorana Milanoviča, koji je u Smaku na basu zamenio Miloša Petrovića 2015. Pre toga bio je član grupe Thimble iz Kragujevca. 

Dejan Zdravevski je klavijaturista u Smaku od 2012. godine, a Jovan Mitrović je bio gitarista u grupi Lates iz Beograda i uz redovnu muzičku školu koju je završio, jedan je od najboljih polaznika śkole gitare R.M. Točka.

Pevač Jovan Pantić, za koga muzički znalci kažu da glasom neverovatno podseća na Borisa Aranđelovića, dolazi iz Valjeva i u Smaku je debitovao na Đurđevdanskom koncertu u Kragujevcu 2022, a pre toga je bio u Smak tribute bendu Mračni mol iz Beograda. 

Gitarista Marko Stojanović je takođe debitovao na istom koncertu, u pesmi „Cigansko srce“.
Pored svima dobro poznatih numera iz repertoara Smaka, 

Smak plus namerava da na narednim nastupima na set listu uvrsti i neke nove kompoziciju koje Smak još nije snimio, ali i sasvim nove pesme za album koji če nosio naziv „Smak plus“.

Kako momci zvuče uživo, posle moćnog festivalskog debija na Arsenal festu, publika u regionu imaće priliku da proveri tokom ovog leta, a ovo su zakazani datumi:

14. jul, Vrnjačka banja, u okviru Karnevala na centralnim gradskom Trgu

28. jul, Beograd, Botanička bašta, Garden Sessions

4. avgust, Nikšić, Lake Fest

25. avgust, Gitarijada Zaječar

23. septembar, Čačak, Rock festival Priča

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here