Norveški sastav „Wardruna“ premijerno sinoć (11.07.) održao koncert u Beogradu na Stadionu Tašmajdan

"Puno vam hvala za ovako toplu dobrodošlicu. Nismo očekivali ovako, budući da prvi put dolazimo kod vas".

0
Reklama


„Puno vam hvala za ovako toplu dobrodošlicu. Nismo očekivali ovako, budući da prvi put dolazimo kod vas“
.


BEOGRAD, 12. jula (Tanjug) – Svetska koncertna atrakcija, norveški bend “Wardruna” održao je sinoć (11.07.) svoj prvi koncert u Srbiji, na Stadionu Tašmajdan u Beogradu.


Poznati sastav, popularan po komponovanju muzike za kanadsko-irsku igranu TV seriju „Vikinzi“ (Vikings 2013),bio je planiran da gostuje kod nas 2020. godine.
Onda je odloženo za 2021. zbog pandemije korona virusa, da bi treća sreća urodila plodom, te je njihova koncertna turneja u toku gde su posetili i Beograd.

Nastup su započeli sa kompozicijom „Kvitravn“ sa istoimenog poslednjeg albuma i ukupno predstavili 16 numera tokom 90 minuta nastupa.

Veoma sam uzbuđen što ćemo nastupiti u Beogradu. Tokom proteklih nekoliko godina dobili smo mnogo poruka iz ovog regiona. Dobar je osećaj što ćemo konačno posetiti Srbiju. Uvek je zanimljivo posetiti nova mesta, izvoditi pesme i povezati se sa ljudima“, rekao je frontmen benda Einar Selvik nedavno povodom ovog nastupa.

Nismo mašinerija i naši nastupi nisu statični. Svaki koncert je drugačiji, zato što nastupi nisu monolozi, vech dijalozi. Povežete se sa prostorom i ljudima i podelite trenutak, tako da se stvarno radujem susretu“, rekao je osnivač grupe.


Wardruna, photo Ole Johs. Brye
Na koncertu publika je utonula u magiju njihove diskografije koju čini trilogija “Runaljod” i to  albumi – “Gap Var Ginnunga” (2009), “Yggdrasil” (2013) i “Ragnarok” (2016), ali i “Skald” (2018) i poslednji materijal “Kvitravn” (2021), objavljen za čuvenu američku kuću “Columbia Records”.

Koncert je bio poseban audio-vizualni doživljaj, jer nastupaju na sceni koja je cela obložena neobičnim platnom na kome se emituju video radovi kao astralne projekcije.
Platno oko njih po pravilu menja boje i postaje višestruko atraktivno, posebno kada nastaje veoma zanosna igra senki poput onih u drevnim pećinama.

Žanrovski je gotovo nemoguće definisati Wardrunu, koja je od osnivanja 2003. imala obrise hevi metala: njihova drevna muzika je na granici gotik i dark tonova, poput gospela, (rok) opere u specifičnom ruhu, a ima delimično elemente horskog intimnog spektakla.

Muzika sa njihovom scenografijom i kostimografijom podsecha na drevne rituale, padanje u trans, poigravanje – eksperimentisanje sa razliccitim stilovima i senzibilitetima.


Foto: Metalhead & Cipane
Iako je planirano da beogradski koncert bude deo turneje u zatvorenim dvoranama, kada je 2020. zakazano u Sava centru, menadžment benda je odlučio da prestonicu Srbije ubaci na listu gradova kao deo evropske priče „Nordic Night Open Air Tour 2022“.

Bend ujedno ima i slavljeničku turneju, jer se naredne 2023. zaokružuje dve decenije postojanja, a misija im je da svojim nastupima širom sveta predstave staru mudrost i tradiciju Skandinavije.


Einar Selvik, osnivač grupe je delimično dominantan na pozornici, premda svi dišu i misle kao jedno, rade i stvaraju u timu, zajedničkim snagama vokala i instrumenata.

Osim numere „Kvitravn“, set listu im uglavnom svuda po svetu čine ove kompozicije – „Skugge“, „Solringen“, „Bjarkan“, „Heimta Thurs“, „Lyfjaberg“, „Tyr“, „Isa“, „Raido“, „UruR“, „Grá“, „Rotlaust tre fell“, „Fehu“, „Odal“, „Helvegen“, i na bis – „Voluspá“.


Foto: Metalhead & CipaneTek pred kraj, lider benda se obratio publici u dva navrata rečima da oni neguju tradiciju pesme, kompozicije, i da veruje da takvu kulturnu baštinu i bogatstvo neguje i Srbija.
Ljubitelji benda su uživali sve vreme – sat i po u koncertu, uglavnom igrajući uz njihove neobične numere.

„Puno vam hvala za ovako toplu dobrodošlicu. Nismo očekivali ovako, budući da prvi put dolazimo kod vas“, uzbudjeno je govorio Selvik.

Bend „Wardruna“ je poznat i po tome što održava ograničeni broj koncerata tokom godine, tako da evropska turneja 2022. obuhvata samo 11 gradova, a Beograd je jedina prestonica sa prostora bivše Jugoslavije gde će nastupiti.

Magiju skandinavskog folka članovi benda prenose publici kroz antičke nordijske instrumente, ali i tradiciju skandinavskih pesnika i pripovedača bez pravih žanrovskih ograničenja.

Smatra se da su im koncerti uvek drugačiji, jer se na poseban način povezuju sa publikom i prostorom u kome nastupaju.

Foto: Metalhead & Cipane
WARDRUNA – foto Igor Stanić
WARDRUNA – foto Igor Stanić
WARDRUNA – foto Igor StanićIstina, iako su najavili da nisu statičan bend, pomalo se osetila ravna nota samog koncerta, više statično nego da su aktivni, jer se uglavnom ne pomeraju na pozornici dok pevaju sve te kompozicije.
Ali, sve to očigledno nije smetalo njihovim ljubiteljima koji su uživalu u velikom broju na Tašmajdanu.

Popularna istorijska ratna serija “Vikinzi” (History Chanell), za koju su Einar Selvik i Wardruna komponovali muziku, doprinela je da njihovo stvaralaštvo dobije krila i da publika širom sveta željno očekuje svaki njihov nastup. Selvik je čak i igrao u seriji kao epizodni glumac.

Wardruna u Srbiji ima vernu publiku, jer mnogi su čuvali ulaznice za njihov koncert još od 2020., prema objavi organizatora, koncertne agencije „Charm Music“.

Oni godinama stvaraju muziku koju izvode na starim, gotovo fosilnim instrumentima i raznim objektima iz prirode, u želji i misiji da publici približe nordijsku tradiciju i mitove.
Oni su i obučeni u antičke kostime – odore, a trude da muzikom prenesu poruke prirode.

Turneja 2022. im obuhvata Ujedinjeno Kraljevstvo (Engleska, Škotska, Irska), Francusku, rodnuNorvešku, Island, Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Madjarsku, Rumuniju, Bugarsku.

„Bila nam je čast i zadovoljstvo da nastupamo pred vama. Iskreno, želeli bismo i ponovo da vam dođemo. Nadam se da se onda vidimo uskoro“, odjavio se Einar Selvik u ime celog benda „Wardruna“ i dobio ogroman aplauz od oduševljene publike na punom stadionu Tašmajdan.

Koncertna agencija Charm Music je veoma vredna ove godine i uglavnom uspeva da dovede sve obe inostrane muzičare koji su morali da odlažu svetske turneje u prethodnim periodu pandemije, tako da smo imali rasprodate koncerte u Štark Areni – 2 Cellos, Iron Maiden, tamo su u intimnoj atmosferi takodje po drugi put gostovali Dead Can Dance, u Belexpo centru – Nick Mason, na stadionu Tašmajdan – hevi metal bend Five Finger Death Punch.

Po regionu agencija je takodje veoma uspešna, tako je 9. jula u Areni Zagreb gostovao legendarni rok hevi metal bend KISS, u maju i sastav „The Smile“ u Hali Zagreb, a očekuje ih i sledeće: Artic Monkeys 16. avgusta u Areni Pula, Tame Impala 17.08. na istom mestu, i onda teškaši – Rage Against the Machine 17. septembra u Areni Zagreb, gde će i nastupiti kultni THE CURE27. oktobra.

Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket

WARDRUNA – foto Igor Stanić
WARDRUNA – foto Igor Stanić
WARDRUNA – foto Igor Stanić
Wardruna Haakonshallen, photo Ester Segarra
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here