“Noć srpskog filma” 4. juna u 40 bioskopa širom zemlje: “Nečista krv”, “Južni vetar 2: Ubrzanje”, “Toma”

Tri hita iz 2021. godine u domaćim bioskopima i po regionu

0
Reklama


Tri hita iz 2021. godine u domaćim bioskopima i po regionu


SRBIJA: Jednodnevna manifestacija “Noć srpskog filma” u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije i Filmskog centra Srbije, biće održana u subotu, 4. juna u više od 40 bioskopa, kulturnih centara i domova kulture širom Srbije.


Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma, sa težištem na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladjoj generaciji ljubitelja domaće sedme umetnosti.


U toku ove večeri biće prikazani domaći bioskopski hitovi “Nečista krv – Greh predaka” reditelja Milutina Petrovića, ”Južni vetar 2: Ubrzanje” Miloša Avramovića i “TomaDragana Bjelogrlića.
Radnja filma „Nečista krv – Greh predaka” se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica.
Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv”.

Nakon filma, prikazana je i TV serija iz 10 epizoda sa dosta novih likova i sadržaja kojih nema u ovom ostvarenju. Uloge tumače: Dragan Bjelogrlić, Marko Grabež, Anđela Jovanović, Feđa Štukan, Nela Mihailović, Vaja Dujović, Milica Gojković, i mnogi drugi.


Akcioni triler “Južni vetar 2: Ubrzanje” scenariste i režisera Miloša Avramovića nastavak je bioskopskog hita i TV serije iz 10 epizoda “Južni vetar “sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi.

Glavnu junak, Petar Maraš ulaže ilegalno stečen novac u legalne poslove, i vrebajući povoljnu priliku, on po zadatku, sa svojim vernim drugarom Baćom (Miodrag Radonjić), odlazi u istočnu Srbiju. Tamo ga zatiče vest koja će ga primorati da momentalno promeni planove.

U ostalim ulogama su sve poznati glumci iz prethodnih nastavaka – Predrag Miki Manojloović, Jovana Stojiljković, Luka Grbić kao mladji brat Maraša, i Aleksandar Berček.
Film “Toma” je biografski portret pevača narodne muzike Tome Zdravkovića koji prikazuje same početke jedne blistave karijere u dva i po sata, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa velikim brojem prijatelja u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Film prati dve linije radnje: prva stavlja u fokus odnos Tome i doktora koji započinje lečenje Tome i kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo 1991. godine.

Druga linija prati Tomin život: od detinjstva u Pečenjevcima, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života.


Film je u doiba pandemije postigao neverovatan uspeh i ostvario je milion i 100 000 gledalaca u bioskopima Srbije, otvorio je filmski festival u Nišu i zatvorio Sarajevski festival 2021, a uskoro, do kraja godine, očekuje se i serija izvedena iz ovog filma.

Tomu Zdravkovića igra Milan Marić, rolu Silvane tumači Tamara Dragičević, a u ogromnoj plejadi glumaca pojavljuju se i – Andreja Kuzmanović, Paulina Manov, Petar Benčina, Denis Murić, i drugi.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here