Nobelovac Peter Handke nagrađen u Banjaluci

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik, Peter Handke doputovao je u Republiku Srpsku, gde mu je uručena Velika nagrada "Ivo Andrić".

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Handkea, su u Banjaluci ugostili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, srpski reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Predsednica Republike Srpske uručila je Handkeu, intelektualcu, književniku, humanisti, nosiocu kulture mira i saradnje, dobitniku “Nobelove nagrade za književnost”, “Orden Republike Srpske” na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke je zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetio Andrićgrad gde mu je u Andrićevom institutu u 14.00 časova uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Nakon uručenja nagrade, upriličen je okrugli sto na kojem je o književnom stvaralaštvu i značaju dela Petera Handkea govorio reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić” Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine “Drugi mač – Majska istorija”.

Ova nagrade se inače uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine odložena zbog epidemiološke situacije.

Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

IzvorRTRS.TV
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket