No Borders Orchestra, ansambl muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, poklanja koncert Novom Sadu!

0
Reklama

Orkestar će u nedelju, 17. septembra u Sinagogi održati koncert u okviru turneje Embracing Vulnerability

17. septembra u Novosadskoj Sinagogi održaće se sasvim poseban koncert u izvođenju No Borders Orchestra, ansambla u kome sviraju vrhunski muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. NBO će novosadskoj publici pokloniti uzbudljivi koncert koji kombinuje klasičnu i savremenu muziku sa performativnim elementima.

NBO smatra da koncert ne mora da bude muzej muzike već da klasična muzika ima snagu da bude relevantna i za mlade ljude u 21. veku. Kroz pažljivo odabran program, dramaturgiju i teatarske elemente, izvođenje ovog koncerta se otvara za publiku različitih starosnih grupa, čak i onu koja uobičajeno ne posećuje koncerte klasične muzike. Prošlogodišnja regionalna turneja Embracing Vulnerability izazvala je ekstremno jaku reakciju publike uz standing ovations i vrhunske kritike u štampi.

“Dok se činilo da se svet oporavlja i izvlači iz krize nakon pandemije, dogodio se još jedan razoran događaj – rat u Ukrajini. Stoga je veoma bitno da smognemo hrabrosti da se suočimo sa svim našim trenutnim društvenim, fizičkim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima i ovu krizu iskoristimo kao priliku za promenu”, objašnjava Premil Petrović, dirigent i umetnički direktor orkestra.

Program sa delima Bacha, Isidore Žebeljan, Arvo Pärta, Mahlera, Schuberta, Elgara, Recha upotpunjuje porudžbina NBO-a koju je napisao jedan od najznačajnijih mlađih hrvatskih kompozitora Davor Branimir Vincze, novi selektor zagrebačkog Bijenala. Njegovo delo The Wound is the Place where the Lights Enters You inspirisano je istoimenom pesmom sufi učitelja i filozofa Rumija.

Koncert je deo regionalne turneje sa koncertima u Mostaru, Novom Sadu i Mariboru.

Projekat se održava uz podršku Sigrid Rausing Trust iz Londona i Slovenačke ambasade u Beogradu.

Ulaz na koncert je slobodan sa početkom u 20h.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here