Niški bend EYOT u Novom Sadu

0
Reklama

Izvan svih žanrovskih ograničenja na našoj muzičkoj sceni stoji jedan bend: EYOT.

Ovaj niški bend postigao je ono najteže u muzici: ima svoj zvuk,prepoznatljiv svuda u svetu. Negde između roka i džeza, klasične i ambijentalnemuzike, impresionizma i eksperimenta, oni povezuju različite stilove u jake ikompaktne kompozicije, naglašene emotivnosti.

Njihova karijera već spade u izuzetne. Objavili su ukupno 4 albuma, sve za inostrane izdavačke kuće, i nastupili u više od 20 zemalja širomsveta, što je neverovatno postignuće za bilo koji domaći sastav, a posebno onajkoji svira džez. Sjajno prihvaćeni od publike i muzičke kritike gde god dadođu, stekli su reputaciju jednog od najzanimljivijih evropskih instrumentalnihbendova u poslednjoj deceniji. Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvekispunjeni posebnom energijom koja slušaoca vodi daleko po horizontima naglašeneosećajnosti.

Eyot je pobednik takmičenja Umbria Jazz Balkanic Windows 2009.godine, kao i MIDEM OFF Showcasea (Kan, Francuska), 2012. godine. Učestvovalisu na brojnim značajnim manifestacijama širom sveta, među kojima su Cully JazzFestival (Švajcarska), Garana Jazz Festival (Rumunija), Dubai Jazz Festival (UjedinjeniArapski Emirati), DOK fest Munchen (Nemačka), Hong Kong International JazzFestival (Hong Kong), Vicenza Jazz (Italija), Jarasum International JazzFestival (Južna Koreja), kao i u klubovima u Londonu, Parizu, Cirihu, 

Berlinu, Jokohami, Moskvi, Šangaju…

Uskoro objavljuju, povodom deset godina rada benda, “Koncert zaprirodu” 

Do sad su objavili sledeće albume: „Horizon“ (Ninety and NineRecords/Constantinus, 2010), „Drifters“ (Neuklang, 2013), „Similarity“ (Ninetyand Nine Records, 2014), “Innate”(Ninetyand Nine Records / Metropolis Jazz, 2017). Muziku i aranžmane za„Innate“ potpisuju Dejan Ilijić i Eyot, a snimatelj je bio legendarni StivAlbini, u čikaškom studiju Electrical Audio. Sadrži sedam kompozicija koje nudesavršenu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada, oslanjenu na folklorBalkana, po čemu je Eyot između ostalog postao prepoznatljiv od trenutkastupanja na scenu 2008. godine.

EYOT su:

Dejan Ilijić – klavir

Slađan Milenović – gitara

Marko Stojiljković – bas

Miloš Vojvodić – bubnjevi

https://www.eyotmusic.net/

Izvor: Eyot team

Fotografija: Zoran Kiki Radosavljevic

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here