Niš ostaje bez Nišvila

0
Reklama
Od sledeće godine Niš može ostati bez jedne od najznačajnijih muzičkih manifestacija „Nišvil džez festivala“. Odluku da „Nišvil“ izmesti iz Tvrđave , direktor Ivan Blagojević doneo je jer „Nišvil“ nije više ekonomski isplativ. U pregovorima oko izmeštanja je sa dve evropske i dve vanevropske zemlje.

Posle skoro trideset godina Niš može izgubiti mafisteciju  koja je  početkom avgusta dovodila u grad i do sto hiljada turista. Razlog o premeštanju Nišvila u drugi grad i državu je nerazumevanje, pre svega gradskih vlasti, a onda i Ministarstva turizma Srbije i ržave.

Ministarstvo kulture je ove godine  za „Nišvil“ dalo osam odsto novca više, ali je to nedovoljno jer je za organizaciju festivala koji je Gardijan svrstao u  evropskih TOP 10 potrebno oko milion evra, tvrdi direktor Ivan Blagojević.

Po njegovim rečima, objašnjavanje i razgovori sa gradskim rukovodstvom trajali su šest meseci, bez rezultata. Ovogodišnji Festival održava se pod sloganom “ još ovaj put“.

„Rano je još da pričamo o tome gde će se „Nišvil“ premestiti, u pregovorima smo sa dve evropske i dve vanevropske zemlje. Oni shvataju koliki je benefit imati festival koji u grad može dovesti sto hiljada turista.

Dobili smo trećinu para manje nego što smo očekivali. Grad  Niš je umesto 36 miliona dinara, ove godine dao 24. Očekivali smo 39,6 miliona. Sa ovim sredstvima koje imamo, „Nišvil“ je ekonomski neisplativ“, kazao je Blagojević.

Da li će Nišvil, kada ga sledeće godine ne bude u Tvrđavi, nedostajati?

„Mislim da neće. Osim par hiljada hodočasnika u Srbiji i Nišu,  ostali će samo promeniti kanal na televiziji“, dodao je Blagojević.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here