Nirvana objavila spot za “Dumb” kojim najavljuju reizdanje “In Utera”

0
Reklama

Nirvana ove godine slavi 30 godina od izdanja svojeg trećeg i poslednjeg studijskog albuma, “In Utero”. Povodom 30. godišnjice albuma, izaći će novo “Super Deluxe” izdanje, koje će imati i 53 dosad neobjavljenih pesama Nirvane.

U super deluxe verziji u celosti će se naći i dva koncerata. Tako će između ostalog reizdanje imati i snimku poslednjeg Nirvaninog koncerta, kojeg su održali samo tri meseca pre smrti Kurta Cobaina 1994. Drugi koncert koji će se naći na reizdanju je Nirvana održala godinu dana pre u Los Anđeles.

Osim Anđelesa i Sijetla, na reizdanju će se naći i šest dosad neobjavljenih uživo. Za potrebe pripremanja reizdanja bend je angažovao i nekadašnje desne ruke Nirvane. Tako je u pripremu reizdanja uskočio producent Jack Endino, producent Nirvaninog prvenca, “Bleach”. Kod pripremanja reizdanja sudelovali su i Steve Albini (producent “In Utero”) te Bob Weston (Albinijev asistent kod produkcije albuma). U sklopu promocije reizdanja, ovih je dana izašao i videospot za “Dumb”.

Spot, opisan od strane benda kao “kvazipsihodeličan”, potpisuje ruffmercy. Engleski umetnik u svojem opusu potpisuje spotove za Thoma Yorkea, Maca Millera, Paula Wellera i druge. Za potrebe “Dumb”, ruffmercy je ručno oslikao 8-milimetarski film.

Nirvana se je slično isprsila i pretprošle godine, kada je bend slavio 30 godina od kultnog albuma “Nevermind”. Tada je na bogatom reizdanju izašlo 70 pre neizdanih live snimci benda. Osim toga, bend je u sklopu obeležavanja za BBC izdao i dokumentarac “When Nirvana Came to Britain”. U dokumentarcu su sarađivali, Novoselić i Grohl, koji su govorili o Nirvaninim turnejama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tamo je bend prvi put nastupio 1989. godine, a najzapamćeniji je nastup na Reading Festivalu 1992. Tamo je Cobain, nakon šuškanja o njegovom zdravstvenom stanju, na pozornicu došao u invalidskim kolicima. Nakon toga je otpevao stih iz “The Rose” Bette Middler te se srušio. Sve ostalo je postalo istorija.

Spot za “Dumb” možete pogledati u nastavku.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here