Nikola Pejaković Kolja i „Grobovlasnici“ otvorili su poslednje veče na Arsenal Festu (01. jul) u Kragujevcu

Veoma svestrani umetnik obeležio start finala festivala

0
Reklama


Veoma svestrani umetnik obeležio start finala festivala


KRAGUJEVAC, 2. jula  – Bluz muzičar Nikola Pejaković Kolja i njegov prateći bend „Grobovlasnicisinoć (01.07.) su otvorili četvrto i ujedno poslednje veče ovogodišnjeg Arsenal Festa u Kragujevcu.

Koncert od punih sat vremena na Glavnoj bini (Main Stage) bio je presek muzičkog stvaralaštva neobičnog i svestranog umetnika, gde je nizao svoje hitove kao što je razigrana „Svaku noć je isti mrak“ sa pozitivnim rečima „i još se nadam, nadam se svaki dan, da će da mi jave da je đavo bolestan“.

Sa najnovijeg albuma „Sreća i druge brige„, Kolja je predstavio dve pesme „Svetozar i Dragan„, kao i duhovitu „Jesi tu?“, uz veliku radost publike i na kraju njegov komentar „eto to je bio taj pesmičuljak“.

Uigrana ekipa muzičara je sve vreme bila raspoložena za veoma dinamičnu i brzu bluz i rokenrol svirku – žurku.
„Mi smo drugi put na ovoj sceni kod vas. Hvala vam, hvala i Bogu„, podsetio je Kolja na svoje drugo gostovanje u Kragujevcu na Arsenal Festu.

Veoma plodan i svestrani umetnik, pevač, gitarista, tekstopisac -muzičar, filmski i televizijski scenarista, glumac, inače diplomirani pozorišni reditelj, Kolja je često kao pojava omiljen medju publikom, što dokazuju njegovi redovno rasprodati nastupi svuda po Srbiji (Novi Sad) i Beogradu (Dom omladine, klub Fest, Mts Dvorana).  

Singl „Meksikanac“ nastao u prvom naletu pandemije korona virusa 2020. godine, razveselio je publiku ove noći.


Multitalentovani Kolja je pre 20-ak godina skrenuo pažnju na sebe kao autor albuma „Mama, nemoj plakati“ (2002), a ranije je muzičku afirmaciju stekao pod formacijom „Kolja i smak bijelog dugmeta“ (1999), uz muziku iz domaćeg filma „Normalni ljudi“ (2001) Olega Novkovića.

Naravno, muzičar pravu renesansu doživeo je sa albumima „Kolja“ (2009), „Grobovlasnici“ (2013), „Četiri prsta“ (2018).

U veselom maniru sve vreme, rešio je Kolja sinoć da postane i „Mladoženja“, pitao se malo kasnije „Da li venem ili zatim?“.

Poznat i kao ko- scenarista  filmova „Lepa sela lepo gore“ Srdjana Dragojević, „Rat uživo“ Darka Bajića, „Ledina“ Ljubiše Samardžića,  TV serije „Vratiće se rode“ Gorana Gajića, poslednjih godina publika malog ekrana ga poznaje po scenarijama serija „Advokado“, „Meso“, „Kosti“, uskoro i završetak te trilogije „Koža“.
Takodje je kao glumac bio primećen u novijem filmu „Ala je lep ovaj svet“ i obe sezone serije „Složna braća – The Next Đeneration“ (2022-2023).

Od samog početka Kolja sarađuje sa producentom i gitaristom Vojislavom Vojom Aralicom,  inače ovogodišnji dobitnik nagrade Arsenal festa – „Mikica Zdravković„, tu su sinoć bili i klavijaturista Ivan Aleksijević Pančevac, bubnjar Sebastijan Kerekeš (ranije poznat kao deo benda “Neverne bebe”), bas gitarista Nikola Usanović.


„Lepše je kad se svira danju, em ja vas vidim, em vi možete mene. Mada, vi mene i ne morate, šta ću vam ja? Ali važno je da ja vas mogu videti, što je lepo„, duhovito je istakao Kolja tokom koncerta u suptilnoj, sasvim nenametljivoj komunikaciji sa publikom.


Škakljive teme pesama „Pedofilija“, „Užički heroin“ ostavljene su skoro pred kraj, a onda je snažno Kolja udario finiš sa velikim hitom „Može malo sutra“, na ogromno oduševljenje publike.

Nakon Kolje, čeka se pop zvezda iz Hrvatske – Gibonni, kao i austrijski muzičar Parov Stelar na Glavnoj bini.

Na Garden Stage stižu alternativni sastavi “Sharks, Snakes & Planes”, “Proto tip”, pank bend “KBO!”, negovanje irske muzike “Irish Stew”, rege bend “Zoster” iz BiH (nedavno imali solo koncert u beogradskom Domu omladine i na Beer festu), Pobednici BUNT Rok festivala, kao i pank rok atrakcija “Atheist Rap”.  

Od inostranih imena, Garden binu će poslednje veće Arsenal festa obeležiti američki indie (nezavisni) rok bend “Built to Spill”, koji je osnovan pre više od 30 godina (1992) u gradu Bojs, države Ajdaho (SAD). Jedini originalni član je pevač i gitarista Doug Martsch, a do sada je bend objavio devet studijskih albuma. 

Takodje, osim Amerikanaca, Garden je obogatio grčki rok bend “Koza Mostra” koji je 2011. osnovao pevač, električni i akustični gitarista Ilias Kozas, i objavili su dva studijska albuma – “Keep up the Rhythm” (2013) i “Corrida” (2017). Osim lidera Iliasa Kozasa, u bendu su i – Stelios Tsompanidis (bubanj, prateći vokal), Tasos Korkovelos (klavijature, prateći vokal), Dimitris Christonis (bas gitara), Tasos Gentzis (saksofon) i Petros Lagontzos (električna gitara, prateći vokal). 

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here