Retko neobičan bluz fenomen

Očekivano je bilo da čuveni Kolja rasproda dve večeri zaredom salu “Amerikana” Doma omladine (ponedeljak i utorak, 02.12. i 03.12.), kada mu je već pošlo za rukom da osvoji Kombank Dvoranu, klub Fest iz dva nastavka ili značajne koncertne prostore po gotovo celoj Srbiji. I da se zateknete na sredini koncerta, ili ste došli na sam početak, ili ste uleteli tek pred kraj, nema razlike, atmosfera je identična – euforija, ludnica, igranka bez trunke prestanka, i kao da prisustvujete nekom stranom bluz bendu koji prži od prvih nota i raspamećuje svakom novom pesmom. Time ovaj svestrani umetnik i kreativac postaje jedinstveni fenomen na ovim prostorima, jer kao čistokrvni autor srpskog bluza izaziva oduševljenje gde god da se pojavi. Pre Beograda u njegovom nastupu su uživale i Nišlije, a prestonica je imala čast da dve noći zaredom premijerno svira u Domu omladine sa svojim istreniranim bendom i napravi ponovo žurku za duže pamćenje. Nije važno da li poznajete opus Kolje kroz sve njegove studijske albume, od debi izdanja “Mama, nemoj plakati” (2001), preko“Kolje” (2009) i “Grobovlasnici” (2013), do poslednjeg materijala “4 prsta” (2018). On jednostavno kida.

Reklama


Prošli put u Kombank Dvorani, simpatični i šarmantni bradonja je svoj rok bluz predstavio kao rolerkoster pesama bez daha, ne naročito svestan prisustva publike pred sobom, i kao da je na generalnoj – tonskoj probi u praznoj sali. To i nije previše čudno, i legendarni Bob Dilan je davno govorio kako “ljude ispred sebe u publici zapravo i ne vidi kao ljude, već kao neke ogromne kartonske kutije”. Da li ih je Kolja tada video tako, nije ni važno, ovaj scenarista, reditelj, glumac a sada i izvrstan muzičar, sinoć je ipak imao sadržajniju komunikaciju i pošalice sa publikom. Možda mu je Kombank bio šok da ga svi toliko vole i obožavaju, te nije umeo da reaguje na adekvatan način, ali dve večeri u prebukiranoj “Amerikani” gde se ne vidi svetlost od gužve, Kolja je bio toliko presrećan, nadahnut, raspričan za druženje sa svojim fanovima, da je malo po malo nešto dobacio, anegdotu ili doskočicu.


Na muzičkoj sceni je postao afirmisan kao Kolja i Smak Belog dugmeta, uvek nepresušne kreativne energije, publici je pružao pesme koje vole, posebno oduševljenje izaziva ”Može malo sutra” ili “Svaku noć je isti mrak” sa aktuelnog CD-a, ali i kontroverzno delo “Užički heroin”, naročito sa stihom “Jebo mater svoju” koju su svi horski pevali sa svojim favoritom. Neprestano je muzičar “isporučivao” kompozicije koje redom ispunjavaju duše i emocije svoje ciljne grupe, i bluz žurka je sve vreme tokom punih sat i po bila na vrhuncu. Pozvao je svoje ljubitelje Kolja da zajedno prošetaju ulicom “Maršala Birjuzova 8”, opomenuo na veliki problem “Pedofilije”, i podsetio na čika Jovu Zmaja – “Kad sam na ovaj svet pao”. Ostavio je prostora i za “Mladoženju” koji je sve oborio, a ništa “bolje” nisu prošli ni “Udade se ti za konja”, “Zulu uštipci” ili “Rajka”. Za kraj blues putovanja jedan bis, i svi zadovoljni: ceo bend i hipnotisana gomila iskrenih fanova. Ove godine nas je veoma aktivni Kolja rastužio i sa spotom “Previše”, gde nam se pojavio nikada prežaljeni Nebojša Glogovac, a ovaj umetnik već u petak, 06.12. ima i unapred rasprodati koncert u Domu kulture Novog Sada. Hiper produktivan kao scenarista i reditelj, dok ga ne gledamo ponovo na sceni kako oduševljava sve prisutne, čekamo njegov dramaturški i glumački rukopis u seriji “Kosti”, kao nastavak “Mesa”, a dve njegove rediteljske predstave možete gledati u Teatru na Brdu. Umetnička pokretna traka!

Izvor: Ivan Makragić – Redakcija

Fotografije: Nemanja Đorđević

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here