Nikola Đuričko 6. avgusta gost Srpskog kulturnog centra u Los Anđelesu na projekciji filma “Pijavice”

Naš, a svetski glumac niže uspehe u SAD

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Naš, a svetski glumac niže uspehe u SAD


LOS ANĐELES, 4. avgusta (Tanjug) – Slavni srpski glumac Nikola Đuričko koji već nekoliko godina živi u Americi, biće specijalan gost 6. avgusta na projekciji domaćeg filma “Pijavice” u režiji Dragana Marinkovića, u Srpskom kulturnom centru u Los Anđelesu.

Osim Đurička, koji tumači glavnu ulogu u ovom ostvarenju iz 2019. godine prema istoimenom romanu Davida Albaharija, igraju i – Lazar Ristovski (ujedno i producent filma), Tihomir Stanić, Iva Mihalić, Toni Mihajlovski, Marijana Janković.

Nakon projekcije “Pijavica”, Nikola Đuričko će ostati da se druži sa medijima i publikom na uobičajenom segmentu “Q&A” – pitanja i odgovori kao razgovor o karijeri u Srbiji i sada u Americi.

Drama “Pijavice” predstavlja glavnog junaka – pisca Petra Mirića (Đuričko), koji se nalazi u veoma osetljivom trenutku socijalne i političke krize u Srbiji.
Mirić iskazuje lične stavove koji su u sukobu sa principima političkog režima i bliski susret sa autoritetima Državne bezbednosti protagonistu odvode u tešku paranoju i u potragu za istinom.

IVA MIHALIĆ

Nikola Djuričko je trenutno u SAD postao istaknut zahvaljujući efektnoj ulozi otkačenog Rusa – Jurija u 4. sezoni popularne TV serije „Stranger Things“ na platformi “Netflix”, gde je oduševio partnerku, slavnu Vinonu Rajder, kao i horor književnika Stivena Kinga, koji mu je udelio kompliment da bi taj njegov lik morao da dobije posebnu seriju.

Naravno, Đuričku nije ovo prva uloga u svetskim ostvarenjima, mada se o tome manje zna i mediji u Srbiji nisu toliko pisali ni isticali.

Junak domaćih filmova “Do koske”, “Munje!” ili TV serija “Otvorena vrata” i “Vratiće se rode”, karijeru je uveliko počeo u inostranstvu i pre 2019. godine kada se definitivno preselio u SAD.

Tako je odigrao epizodne role u antiratnoj drami “U zemlji krvi i meda” (2011) u režiji glumice Anđeline Džoli, i kod Breda Pita kao producenta i glavnog junaka u hororu o zombijima “Svetski rat Z” (2013). Kasnije je Đuričko dobijao sve veće i zapaženije uloge kao što je medjunarodna produkcija – mini serija “Poslednji Panteri” (The Last Panthers 2015) Džeka Torna, uz Samantu Morton i Džona Harta i nekoliko domaćih i regionalnih kolega (Goran Bogdan, Igor Benčina, Nikola Rakočević, Ljubomir Bandović).

Nikola Đuričko kao komični Jurij u seriji STRANGER THINGSOnda su usledile američke i britanske TV serije “Legende” (2015) sa Šonom Binom, “Genije” (Genious 2017), gde je Alberta Ajnštajna igrao Oskarovac – Džefri Raš, “Informer” (2018), “For All Mankind” (2019), kao i holandska serija “Hollands Hoop” (2014–2020).

Osim toga, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) pre odlaska u Ameriku, snimio je i dramu “Ne zaboravi da dišeš” (2019), koprodukcija Italije, Slovenije i Hrvatske, a takodje je angažovan za hrvatski film “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić, čija se premijera očekuje do kraja ove ili početkom naredne godine.

Naredni američki film u kome ćemo gledati Nikolu jeste – „Halo of Stars“ reditelja Entonija Lucera, gde su mu partneri – Lili Kolins, Lukas Has, Žan Mark Bar.

Poslednjih godina u Srbiji, Đurička je publika mogla da prati u domaćim serijama “Pet” (2019) Balša Đoge, “Senke nad Balkanom” (2017/2019) Dragana Bjelogrlića, “Ujka – novi horizonti” (2019) od 44 epizode, filmu „Taksi Bluz“ (2019), gostovao je i u serijalu “Mama i tata se igraju rata” (2020) i bio je reditelj nekih epizoda sapunice “Žigosani u reketu” (2018), gde je i davao glas radio voditelja.

Foto: Nebojša Babić
Poslednja glavna uloga mu je bila u filmu “Živ čovek” (2021) reditelja Olega Novkovića, zahvaljujući kome je dobio nagradu na 49. izdanju FEST-a.

Projekciju filma “Pijavice” 7. avgusta organizuje filmska kompanija “GM Films”, ujedno i distributer za SAD, sa sedištem u gradu Santa Monika (Kalifornija), čiji je osnivač, direktor – istaknuti glumac Goran Milev, ovde i producent i režiser.
Poznati dramski umetnik, nekada član Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), već 10 godina realizuje razne zanimljive filmske i TV projekte preko svoje producentske kuće u SAD i na medjunarodnom nivou.

Osnovao je i zanimljivu platformu “Cinesomnia” nezavisno od “GM Films” i tokom jula Milev je organizovao i prikazivanje domaćih filmova u takodje Srpskom kulturnom centru u Los Anđelesu.

U ciklusu “Leto Filmskih noći” (Summer Movie Nights) emitovani su fimovi – dokumentarci “Sedam hiljada duša” reditelja Sanjina Mirića, “Linija života” Darka Bajića, igrani – “Prolećna pesma” debitantkinje Natalije Avramović, a nedavno je prikazan upravo i “Pijavice” (30. jula).

Uskoro će biti projekcija kratkog ostvarenja “Little Milo” Draga Lazetića, kao i dugometražnog “Dnevnik mašinovođe” (2016) reditelja Miloša Radovića, sa Lazarom Ristovskim u naslovnoj roli.Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket

GORAN MILEV
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Reklama

Aktuelno

Anica Dobra i Cane gosti na velikom koncertu Električnog orgazma u Beogradu 15. decembra

Antologijski rok bend „Električni orgazam” proslaviće 40 godina od objavljivanja svog trećeg albuma „Les chansones populaires” velikim prednovogodišnjim koncertom...
Reklama
musicpocket