Nikola Čuturilo Čutura održao uspešan koncert u klubu “Zappa Baza” (11.12. 2022.)

“Ovoliki aplauzi značilo bi da želite bis, zar ne?”, bio je u pravu Čutura i podsetio na uveliko prihvaćenu gorku i osvešćenu numeru kratkog i jasnog naziva - “Ne” sa poslednjeg albuma.

0
Reklama“Ovoliki aplauzi značilo bi da želite bis, zar ne?”, bio je u pravu Čutura i podsetio na uveliko prihvaćenu gorku i osvešćenu numeru kratkog i jasnog naziva – “Ne” sa poslednjeg albuma.BEOGRAD, 12. decembra – Rokenrol muzičar Nikola Čuturilo Čutura sinoć (nedelja, 11.12.) je održao samostalan koncert u novom klubu “Zappa Baza” u Beogradu, pred velikim brojem ljubitelja njegove uspešne i plodne karijere.

Ujedno bila je to nova koncertna promocija sedmog studijskog albuma “Priče iz Depoa”, koji je nazvan prema Čuturinoj umetničkoj školi “Art Depo” u Beogradu, gde se održavaju časovi pretežno iz muzike, ali i slikarstva, dramskih umetnosti – pozorišta.


Prethodno veče, u subotu, 10.12., Nikola je imao koncert na sceni Srpskog paba u Čačku, tako da je bio uigran i evidentno u snažnoj rokerskoj formi zbog svirki dve večeri zaredom.


Čutura je za sam početak svima poželeo „Srećan put”, onda sa novog albuma priznao da je zaista previše umoran od svega u numeri francuskog naziva “Je suis tres fatigue”, da bi zapevao, odnosno pružio pravi vapaj kada urlikne njeno ime – “Glorija”.


Muzičar nije previše duboko išao u promociju novog albuma, dovoljno da barem predstavi one uspešne pesme koje su dobile i svoje ekranizacije u vidu atraktivnih muzičkih spotova – socijalna teška potresna drama – “Lice ulice”, edukativna porodična saga “Slušaj me, sine”, emotivna melodrama “Sanjam te”.
Čutura je pažljivo birao saradnike za vizuelni pečat ovih numera, te su bili angažovani poznati glumci kao Branislav Bane Trifunović, Vaja Dujović, ali i reditelj Milutin Petrović, i sam povremeno muzičar.Sa novog albuma u jednom dahu je protutnjao “Brzi voz”, ali je rok umetnik sa svojom ekipom kolega upozorio da “Nemir putuje” i da nam kao spas od svega danas treba jedan barem mali – “Kišobran” (iz davne 1988. godine).

Osim na disku i svim digitalnim platformama, nedavno je izašao i Čuturin album “Priče iz Depoa” na vinilu . Objavljivanje aktuelnog Čuturinog studijskog materijala u formatu ploče je proizvod saradnje između poznatih izdavačkih – diskografskih kuća “Fidbox” i “Lampshade Media”, što je obeleženo i jednom rokenrol žurkom u Beogradu, gde je bend izveo pretežno pesme sa novog materijala (“Lice ulice”, “Nosi se”, “Slušaj me, sine”, “Brzi voz” i “Ne”).

Čutura je izjavio da se veoima raduje izlasku albuma ”Priče iz Depoa“ na vinilu najmanje iz dva razloga.
Prvo, to će biti moja prva ploča posle 1991. godine i drugo za vinil me vežu jake emocije. Osim što je u mojoj mladosti LP bio san svakog muzičara, to je danas u ovim godinama svakako svojevrsni simbol nekog lepšeg i srećnijeg vremena”, smatra Čuturilo.

Podsetimo, na poslednjem albumu izdatom na CD-u i ploči, sa kraja 2021. godine, koji je promovisan u beogradskom pabu – klubu “Black George”, nalazi se 10 pesama – “Lice ulice”, “More”, “Sanjam te”, “Brzi voz”, “Pakao”, “Slušaj me, sine”, “Je suis tres fatigue”, “Nosi se”, “Ne”, “Ne brini”.Album predstavlja kolekciju pesama: intimnu i iskrenu ličnu projekciju, sa konceptom dobro snimljenog živog benda na zadatku, sirovo, kako je želeo i sam autor Čutura.

Muzičar sa svojom vernom rok ekipom je samouvereno vladao juče na pozornici, te pružao publici i svojim dragim prijateljima i kolegama poznate numere iz višedecenijske karijere gde priznaje kako – “Sanjam da je bolje”, romantično se trudi – “Čekamo jutro”, ima elana za sve – “Daj mi krila”, i daje uvid u ljubavnu nesanicu kroz putovanje – “Duga noć bez sna”


“Sad ide nešto što prvi put sviramo svi zajedno na bini, pa da vidimo kako će to da ispadne”, najavio je Čutura pomalo skromno kompoziciju “Samo ti znaš”,


Za pesmu Dobar dan”, Nikola je objavio da će biti kao live verzija uskoro objavljena na nosaču zvuka prvi put, koliko već u martu.

Nova godina kuca nam na vratima”, nekoliko puta je Čutura ponovio tu rečenicu, kao da se veoma raduje nekim novim poduhvatima, željama, izazovima, ostvarenjima.

Surova i sirova – siva tema, isto takav spot “Neko kao ja” oduševio je publiku i time je bio označen početak kraja koncerta.
Evo jedna skroz nova pesma”, našalio se Nikola i zapevao „Bio sam jako mlad”, i odmah prešao na ogroman hit “Da, kažem ti”, koji je više zagrejao publiku.

Onda je na set listi naišla pesma “Beograde”, koju je Čutura originalno snimio kao duet saradnja sa braćom Žikom i Dragijem Jelićem iz “YU Grupe”. Oba muzičara koja su proslavila više od 50 godina čistog rokenrola nedavno na stadionu Tašmajdan, gde je gostovao Čutura i mnogi drugi, a rokerska braća su bila ove večeri da podrže svog dragog kolegu.

Ipak, propuštena je ta šansa da sada braća Jelić uzvrate posetu i gostovanje na numeri “Beograde”, posebno jer su bili u prvim redovima da isprate kako Nikola praši gitarom i vokalom.

Ova pesma kao oda prestonici Srbije nije bila na repertoaru uspešnog dvočasovnog koncerta Čuture 3. juna u Domu omladine Beograda, tako da je lepo osveženje da se nadje u etru ovog nastupa.

Krenula je koncertna sezona Nikole Čuturila i ovaj beogradski rok kantautor, kompozitor, pevač i gitarista, za decembar mesec dogovorio je još svirke u Vranju (23.12.) i Paraćinu (24.12.), a uskoro će se znati i datumi novih gradova.Na samom kraju zvaničnog dela koncerta, Nikola je oduvao auditorijum veoma višeslojnim hitom “Vrati se” i dobio dugotrajan, glasan, ogroman aplauz, što je on protumačio na duhovit način.

“Ovoliki aplauzi značilo bi da želite bis, zar ne?”, bio je u pravu Čutura i podsetio na uveliko prihvaćenu gorku i osvešćenu numeru kratkog i jasnog naziva – “Ne” sa poslednjeg albuma.

Ipak, i dalje možda Nikolin najveći razigrani rokenrol hit “Voli me” je zaista kao i toliko puta do sada oduševio svoje fanove, ali se ni tu nije zaustavio.

Evo vam jedan poklon, srećna nova godina svima”, oprostio se roker od publike i završio koncert od 100 minuta sa čuvenom pesmom “You Never Can Tell” (1964) američkog heroja Čaka Berija, pionira rokenrola.

Time je Čutura ispoljio još jednom snažnu, kreativnu i umetničku energiju, kako često olako ume da dokaže na svim koncertima do sada u karijeri.

Poslednjih godina Čutura je imao zapažene solo koncerte u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda, na Letnjoj sceni Doma kulture Studentski grad, Centru za kulturu Rakovica, ali i na raznim festivalima i manifestacijama kao Beer fest na Ušću ili koncert podrške za lečenje Dušana Kojića Koje u klubu Subbeerni centar, ili In memoriam večeri posvećeni Miroslavu Miši Aleksiću (stadion Tašmajdan, avgust 2021) i Dragoljubu Đuričiću (Atelje 212, februar 2022).

Nesebičnu podršku na koncertu pružili su u publici: muzičari – Dejan Cukić, mlada grupa “Dram”, Saša Ranđelović Ranđa (gitrarista pop rok benda “Neverne bebe”), Miroslav Cvetković Cvele (basista “Bajage i instruktora”), spomenuta YU Grupa – Dragi i Žika Jelić, gitarista Miodrag Bata Kostić, Dragan Jovanović Krle (“Generacija 5”), kao i muzički publicisti – Ivan Ivačković, Branimir Bane Lokner, Petar Janjatović, književnik, novinar i bivši muzičar Branko Rosić.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket


NAPOMENA: Fotografije u tekstu nisu autentične slike sa koncerta održanog sinoć u Beogradu / Zappa Baza.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here