Neverne bebe otvorile odabranima vrata svog novog albuma

0
Reklama

Sedam veličanstvenih teških i lakih komada

NEPREKIDNO su imali koncerte svuda po zemlji, prestonici, regionu, njihov umetnički život i jeste avantura i ljubav na točkovima, a onda su samo iznenada utihnuli sa tolikim aktivnostima i povukli se od javnosti. Pop rock grupa “Neverne bebe” intenzivno poslednjih meseci stvara pesme za novi album dok su u koncertnoj apstinenciji i medijskoj izolaciji, u miru, tišini, posvećeni i predani projektu najnovijeg materijala, kao i uvek. Ali, ovaj put, “Bebe” – braća Milan i Vlajko Đurđević, Tijana Sretković i PR grupe Marijana Rajić, odškrinule su vrata svog studija u blokovima na Novom Beogradu i pružile svojim vernim fanovima i pojedinim predstavnicima medija da ekskluzivno poslušaju pesme sa albuma u nastajanju!
    Zaista retko izvanredan potez, jer kod nas muzički sastavi tu praksu nemaju, barem nisu otvoreni za javnost kada žele da puste tek snimljeni materijal, već se to odigrava u strogom krugu prijatelja, saradnika i drugih bliskih ljudi. Ali, Neverne bebe su oduvek bile vrhunski profesionalne u stvaralačkom procesu, a onda se ta veština odrazila i preselila u odnos sa svojom publikom i stručnom javnošću koju poštuju.

   Radost domaćina te subote popodne (28.12.) nije bila samo zbog rada na novom albumu, već se njihova dama, pevačica Jelena Pudar baš na taj dan porodila i donela na svet jednu malenu devojčicu! Sreća nikad veća zbog nove bebe u Nevernim bebama, i simpatično je bilo videti ih sve u tom iskrenom osmehu, oduševljenju, suzama radosti i snažnim emocijama. Jelena će zbog svoje najlepše životne uloge odsustvovati neki period iz aktivnosti benda, a dobila je zamenu u novoj osobi u tandemu sa Tijanom.

  Kada su se strasti tek malo stišale, usledilo je preslušavanje albuma, ali sa zadatkom. Naime, svako od prisutnih dobio je papir i olovku, da zabeleži svoje misli tokom putovanja u svet novog studijskog projekta. Iako je delovalo da kreće neki ispit i propitivanje, kako je uz smeh primetio frontmen benda Milan Đurđević, zapravo su “Bebe” želele da osete puls svojih ljubitelja – smernice, komentare, utiske, možda i kritike, zamerke, otvoreni su za sve. Nema mesta sujeti, taštini, oseljivim momentima.


   “Samo da znate pre slušanja, ovo nije gotov materijal. Više je kao neka unapređena demo verzija albuma. Još nas tu čeka dobrih nekoliko meseci rada, da se još dosnimavaju gitare, pojačaju vokali. Recimo da je tu oko 80 posto skoro pri kraju” – objasnio je na početku Đurđević i prepustio sve okupljene magiji premijernih pesama koje se razlivaju po prostoriji studija preko kompjutera.  Sedam novih numera, sedam veličanstvenih, sedam teških i lakih komada, sedam sudbina, sedam priča i atraktivnih poetskih pripovedanja, koje vam se uvlače pod kožu bez upozorenja i barem najave da ćete biti odvedeni u daleki univerzum emocija.
    Od ovih sedam naslova poznat je jedino “Zajedno”, aktuelan duet sa Neno Belanom, i privlačan spot koji se uveliko prikazuje svuda po elektronskim i internet medijima. Ta blues pop balada kao novi singl je zapravo pravi letnji hit, negde na tragu duetskih saradnji koje su Bebe imale sa raznim regionalnim muzičarima (Aki Rahimovski, Vanna, Danijel Kajmakoski), a naslanja se po maniru i na njihov čuveni nezaobilazni adut na svim koncertima “Da ima nas”. Pamtljivo, simpatično, ulazi u uši relativno brzo, zarazna pop rock romansa, a onda slede u ovom preslušavanju i znatno kompleksnije i zahtevnije kompozicije, iz pera, aranžmana, produkcije lidera benda lično.
      Ostalih šest dela koje su prezentovane nalaze se u sličnom autorskom ključu kao posebnom pečatu autentičnosti i originalnosti. Nećemo otkrivati imena pesama, najbolje je da sačekate izlazak albuma, koji bi trebalo da se pojavi na tržištu kada otopli, najranije na proleće, sa 11 pesama, uključujući i divnu “Suze sa zvezda padaju” (2018)posvećenu Neši Leptiru, koji je i pisao tekst za tu potresnuhimnu o prolaznosti života.

 
 Šest kompletno novih pesama izazivaju drhtaje i uživanje u lepoti uvek vrhunskih ženskih vokala koji se stapaju u jedinstvenu celinu, sa primetnom gradacijom emocija u naglom rastu ka čistoj eksploziji. Numere se dosta oslanjaju na mešavinu žanrova, intenzivni vokali uranjaju u seriju rasplinjavajućih instrumentala koji naglo preseku i istisnu pevačke deonice, a zatim prelaze u ambijentalni, moderni jazz rock, žestoko i snažno. Tematski ove intimne pripovesti pružaju ilustraciju uspomena na prošle ljubavi, ugašenih veza, ali i portretiše poziv na obnovu te ljubavi ili buđenja nove nade. Ženski vokali su kao vapaj za celinom i sjedinjavanjem, potrebi da se pripada nekome.
     Milan glasovno dominira u pojedinim naslovima, kako je to uspešno realizovano i u mračnoj rock drami “Doria” sa prethodnog albuma “Priča o nama” (2017). Upravo na tragu te pesme, tamniji tonovi krase atmosferu autorove poetike koja oslikava unutrašnja realna stanja i ne zaustavlja se (više) na prolaznosti života ili površnoj sentimentalnosti.
    Elektro rok elementi sve više vladaju novim materijalom, kao i veoma efektan ambijentalni prizvuk kroz uplivavanje i prijanjanje na progresiv rock i koketiranje sa više zagonetnih varijacija i koktelom pod-žanrova, kao zanimljiva mistifikacija.

     Svuda su izuzetno jaki ženski glasovi koji se sudaraju u drugim svetovima sa muškim odjecima, potraga za slobodom, kroz suptilno i tanko zavođenje, uvlačenje u sve pore ljudskog srca i povređene duše. Milan i ekipa su skroz u tim pesmama, dovoljno je samo da se baci pogled na njih dok melodije traju, svi iz sastava su u zanosu, igraju, pevaju, uživaju u svom umetničkom proizvodu, koji žele na svaki način da još više usavrše, upeglaju, nadgrade, da sve zablista kada CD ugleda svetlost vedrog muzičkog dana.

   Rock i pop balade bude asocijaciju na izvanredne teme koje bend na žalost ne svira toliko na koncertima, i kao da se autor (ne)svesno vraća na mala remek dela poput “Luda”, “Leptir”, “Rekvijem”, “Lica”, da ih spasi od zaborava, što uz moguće osveženi repertoar na svirkama, što uz dostojan pandan na novom zavodljivom materijalu.
  Laganije balade brzo ulaze u glavu, ima i usporenijih prelaza i poglavlja, da vas postepeno uvlači u svoj svet ljubavi kao veru u optimizam, a sa druge suprotne strane u opasnu fatalnost iz koje nekada ili nikada nema nazad.   
  Svaka čast na profesionalnosti celog benda koji je dopustio odabranima da zavire u njihov svet kreativnosti, muzički studio kao njihovu intimnu oazu, osamu, beg u inspiraciju, posebno nadahnuće, jedan hram umetnosti, komponovanja tih stihova u kojima publika uživa širom zemlje i šire. Onda je i jasno zašto ih toliko obožavaju već više od 25 godina dok oni osvajaju sve koncertne i umetničke prostore u prestonici (Arena, Sava centar, Beer fest, BitefArtCafe, Central Pub, Letnja scena SKC-a, Stadion Tašmajdan, DK Studentski grad, UK Vuk Karadžić, Kasina, Pozorište na Terazijama…).
    Novu godinu Neverne bebe slave radno sutra – 31.12. u Herceg Novom, a onda je i Srpska Nova godina njihova 13. januara nastupom u Kragujevcu.

      Hvala Vam, N’ BEBE! Vidimo se, slušamo se!
 Srećno sa novim albumom koji zaista obećava da će biti kao i uvek – pogodak!

   I čestitamo mladoj mami Jeleni na čaroliji koja joj je promenila život zauvek!

Izvor: Ivan Makragić – Redakcija

Fotografije: Promo

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here