Nemanja Radulović ponovo opčinio na Kolarcu prve večeri serije koncerata (ponedeljak, 28.09.2020.)

Kolarac je moj drugi dom, ali ne samo moj nego i vaš, i raznih muzičara i umetnika!

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Šest filmova debitanata nominovani za Evropske filmske nagrade

Pobednik će biti poznat 12. decembra Evropska filmska akademija (EFA) iz Berlina napravila...

Veče serenada u Beogradskoj Filharmoniji od sutra 15.10. do subote, 17.10.

Čuveni umetnik Gabrijel Felc kao šef - dirigent ponovo će predvoditi Beogradsku filharmoniju na tri koncerta kao...

Oridano Gypsy Jazz Band objavio treći singl koji najavljuje nadolazeći album

Ova autorska kompozicija Orjena Riđanovića, lead gitarista i vođe sastava, dolazi u obliku klasičnog #gypsyjazz valcera, koji se...

Kolarac je moj drugi dom, ali ne samo moj nego i vaš, i raznih muzičara i umetnika!

Mnogima omiljeni virtuoz na violini Nemanja Radulović i pijanistkinja Lor Favr Kan održali su prvi od tri zakazana koncerta na Velikoj sceni Kolarca u Beogradu, bez prisustva medija, ali pred oduševljenom publikom koja je pružila umetnicima snažne, emotivne ovacije (ponedeljak, 28. septembar).

Neobično je bilo i za publiku i Radulovića što se koncert održava u nezgodno doba pandemije poput novog svetskog poretka, gde posetioci sede na propisanoj distanci između sedišta, sa sve maskama na licu, što niko nije navikao na ovom kulturnom prostoru.

Možda zato u startu to nije bio taj osećaj i atmosfera koja vlada kada su njegovi koncerti u pitanju, posebno što nije bilo dozvoljeno prisustvo medijskih kuća, novinara, snimatelja, fotoreportera, sve je ličilo na generalnu probu artističkog čina koji tek treba da zaživi na sceni i doživi blistavu premijeru.Muzički tandem je odabrao za večerašnji program “Prolećnu sonatu” Ludviga Van Betovena, odnosno “Sonatu za violinu i klavir br. 5, op. 24, F dur” kao prvo poglavlje, dok je u drugom činu, ali bez pauze, izvedena “Sonata za violinu i klavir, A-dur” Sezara Franka.

Dve celine, dva odvojena sveta i univerzuma odveli su publiku i umetnika u neki poseban svet, gde su ti odvojeni programi imali svoju tačku spajanja i rasksrnicu na više nivoa. Betovenova dramaturška celina sastoji se iz četiri stava – Allegro, Adagio molto espressivo, Scherzo: Allegro molto i Rondo: Allegro ma non troppo, koje zapravo predstavljaju četiri nastavka u jednoj značajnoj celini.

“Sonata za violinu i klavir br. 5” iz 1801. godine posvećena je tadašnjem meceni, ljubitelju umetnosti Moricu Kristijanu Johanu von Frajsu i očigledno je obradovala gledaoce, istinske ljubitelje umetnosti i klasične muzike.Radulović i Kan su se lagano prepuštali kompozicijama Betovena i kasnije Franka, odlutali su u svoj svet sanjarenja i lebdenja kroz prostor gde je vreme za njih stalo.
Četiri stava su takođe prisutna i kod kompozitora Franka sa njegovom “Sonatom za violonu i klavir u A duru” (1866) – Allegretto ben moderato, Allegro, Ben moderato: Recitativo-Fantasia, Allegretto poco mosso, inače jedna od najlepših sonata ikada napisanih.

Drugo poglavlje je bilo dinamičnije, turbulentnije u izvođenju kako je auditorijum navikao od Radulovića, koji je bio posvećen muziciranju, bez namere i potrebe da se duže od sat vremena obrati publici, iako je bio nasmejan sve vreme kada se okrene ka sali.

Tek kada je završen zvanični deo, ovaj diplomac sa FMU u Beogradu, Visoke škole za muziku i pozorište u Sarbrikenu i Pariskom konzervatorijumu, obratio se prisutnima:

Ja sad stvarno ne znam šta da kažem”, vidno uzbuđen je bio umetnik.
Drago mi je da smo baš ovde posle 25. februara, kada smo poslednji put imali koncert, divno je da i pored svih otkazivanja svuda u svetu, ipak se nešto dešava.
Hvala vam puno i što ste izdržali sa maskom na licu, i mi smo hteli na sceni sa maskama, ali smo odustali jer smo shvatili da ne možemo da dišemo”
, nasmejao je publiku violinista.

Kolarac je moj drugi dom, ali ne samo moj nego i vaš, i raznih muzičara i umetnika, zato se nadam da će se svi problemi rešiti i da će i pored cele ove situacije uspeti da i dalje živi uz muziku i razne događaje“, nadahnuto i emotivno je Radulović ukazao na aktuelne probleme sa kojima se Kolarac suočava tokom pandemije.Publika je neumorno zvala umetnike na bis, i oni su se vraćali čak tri puta, da izvedu znatno brže numere – dve “Mađarske igre” Johana Bramsa i “Meditaciju” Žila Masnea.

Nemanja Radulović u pratnji pijanistkinje Lor Favr Kan posle 80 minuta je završio koncert, a reprize očekuju publiku već u sredu, 30. septembra i u četvrtak, 1. oktobra takođe u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Nastupi Radulovića su i prilika da se premijerno u Beogradu pogleda francusko ostvarenje o ovom virtuozu na violini – „Unique/Nemanja Radulović“ (Jedinstven), čija je premijera bila ove noći (29.09.) u Art bioskopu Kolarac.
Taj dokumentarni film predstavlja projekat „Jedinstven | umetnik, mesto, koncert“, tokom nastupa sa orkestrom “Double Sens” od prošlog leta na neolitskom lokalitetu Karnak u Bretanji.Na ovaj način je Kolarac hrabro krenuo u novu sezonu i pored svih poteškoća koje ima sa daljom realizacijom programa, a opet dobija i podršku sa svih strana.

Pre Nemanje Radulovića, u Zadužbini Kolarca na večernjoj sceni proteklog vikenda tokom dve noći 23.09. i 24.09. bili su održani koncerti sa zaniomljivim kompozicijama – „Oktet za duvače u Es-duru, op 103”, Betovena, „Wiener Philharmoniker Fanfare” Riharda Štrausa,Fanfare” Arona Koplanda, „Three Brass Cats” i „Kraken” Krisa Hezela.
Drugo veče – „Kamerna simfonija u c-molu, op. 110 a” Dmitrija Šostakoviča i „Karmen svita za gudače i perkusije” Rodiona Ščedrina, a obe večeri je dirigovao maestro Bojan Suđić.

Osim toga, i matine koncert klasične muzike je bio otvoren, besplatan za sve posetioce dan ranije, nedelja od 11.00h, kao zvanično prvi koncert od marta meseca, nakon pandemije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Srpski radio u Čikagu svira već 25 godina koji se čuje čak u četiri države

Čikago mnogi nazivaju još i jednim od najvećih srpskih gradova, jer prema poslednjem popisu u njegovoj široj...

“Filmski Front” 18. put od 29. oktobra uživo i onlajn u Novom Sadu

Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski Front" održaće se od 29. oktobra do 1. novembra u velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, kao...

POSLUŠAJTE NOVI SINGL GRUPE GOSPODIN PINOKIO “Egocentrik”

Nakon obljavjenih singlova “Totalna bruka” I “Ljudi odlaze” pred vama je novi spot nazivom “Egocentrik”. Kao predhodne pesma...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!