Nemačko-američki glumac Udo Kir na 51. FEST-u: Veoma bih voleo da sretnem Oliveru Katarinu

"Volim da igram đavola, jer đavo je samo anđeo kome je dosadilo da bude dobar", reče glumac.

0
Reklama


„Volim da igram đavola, jer đavo je samo anđeo kome je dosadilo da bude dobar“, reče glumac.


BEOGRAD, 1. marta – Čuveni nemački glumac Udo Kir bio je u utorak, 28.02. gost 51. FEST-a povodom svog novog filma “Moj komšija Adolf” u režiji Leona Prudovskog, u programu “FEST specijal” i istakao da bi veoma voleo da ponovo sretne našu glumicu Oliveru Katarinu, sa kojom se upoznao pre pola veka na snimanju filma.

Premijera filma je održana sinoć (28. februar) u velikoj sali Mts Dvorane kada je Udo Kir pre same projekcije takodje primio počasnu nagradu festivala “Beogradski pobednik” i time se pridružio prethodnim laureatima ovogodišnjeg izdanja Festa – Lordanu Zafranoviću, Den Tani i Barbari Sukov.

„Naravno, svaka nagrada u karijeri mi je veoma važna, bez obzira koji naziv ima. Inače mnoge nagrade držim u velikom kupatilu, u svom domu u Palm Springsu. I onda se tako napravim lud, pošaljem goste da se osveže, da bi videli sve te moje nagrade, i onda se naravno oduševe. Ja tu odglumim da nemam pojma o čemu se radi, a oni me hvale“, istakao je šarmantno Udo Kir u susretu sa medijima.
Glumac je napomenuo da bi voleo da publika pogleda i njegov film „Labudova pesma“, u pitanju je jedna manja produkcija, jer je osvojio nagradu za tu ulogu na festivalima u Monte Karlu i Dablinu. 

Film “Moj komšija Adolf” u koprodukciji Izraela, Poljske i Kolumbije je na programu bio i danas, 1. marta, takodje u Sali 1 Mts Dvorane, kao i u multipleks bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade – Sala 5.

Udo Kir je otkrio da je imao duži put, doputovao je iz San Franciska, preko Frankfurta, tako da se još uvek navikava na promenu vremenske zone, ima taj „jet leg“, ali mu veoma prija u beogradskom hotelu „Moskva“, sa visokim plafonima i velikim prozorima poput palate.

Kir je odjednom izrazio želju da se ponovo susretne sa našom glumicom i pevačicom Oliverom Katarinom.

„Snimali smo zajedno film „Margo, the Devil“ – „Znak đavola“, pre 50 godina. Ona je u filmu bila vesstica, a ja sam igrao lovca na veštice. A onda se mi kao likovi zaljubimo jedno u drugo. I mene onda vešaju zbog toga meštani. Veoma bih želeo da je vidim, i ne smem da propustim susret sa njom, i to jedino može da bude sutra, jer prekosutra već moram da se vratim“, otkrio je Kir juče.

Nemačko – američki glumac je govorio o saradnji sa rediteljem Rajnerom Vernerom Fasbinderom i otkrio da su se upoznali kada je režiser imao 15 godina, u jednom radničkom baru u Kelnu, i kasnije na studijama u Londonu se ponovo sretao, kada je pročitao tekst o Fasbinderu.

„Mislim da je u toj generaciji filmskih autora on najbolje pokazao kako je zaista izgledala posleratna Nemačka“, ocenio je Kir.

Posle su dosta snimali zajedno, i postao je deo Fasbinder porodice, te nije mogao da snima sa drugim nemačkim rediteljima kao što su legendarni Vim Venders ili Verner Hercog.

Fasbinder je očekivao da bude veran samo njemu, što je Kir i činio, tako da nisakim drugim nije radio u Nemačkoj, a njega smatra za najboljeg autora. 

Čitava karijera Uda Kira bila je niz srećnih slučajnosti – nije studirao glumu, ali nikada nije bio bez posla.„Imam iza sebe preko 250 filmova i TV serija. Uvek kažem da je preko 100 njih loše, 50 možete da svarite uz neko dobro vino, a 50 je dobrih. Mislim da je to solidan odnos“, veoma duhovit je bio Kir sve vreme konferencije.

Radnja nove komedije – drame „Moj komšija Adolf“ od 96 minuta smeštena je u Kolumbiju 60-tih godina 20. veka, i priča prati usamljenog i mrzovoljnog Poljaka koji je preživeo Holokaust.

Živi na selu i sumnja da mu je novi komšija – Adolf Hitler.

„Igrao sam do sada Hitlera već pet ili šest puta. Za Hitlera ne postoji nikakva posebna priprema. Dovoljni su ti brkovi i ispružena ruka. Nema psihološke studije lika. On je bio monstrum i najgori Nemac koji je ikada hodao zemljom“, opisao ga je Udo Kir.


I u najnovijoj TV seriji „Hunters“ na platformi “Amazon”, on tumači Hitlera.
Reč je o serijalu o lovcima na ratne zločince, gde igra Al Paćino, kao i Lena Olin.

“Da ne otkrivam i kvarim užitak, ali eto za sada sam tu prisutan u šest epizoda. Prvo nisam želeo da ga tumačim – ozbiljno. Ipak je on najveći monstrum na svetu, ali sam ipak kasnije pristao da ga igram u ovoj seriji, gde kao Hitler živim sa svojom ženom u Argentini, i onda me jure i love”, naveo je nemački umetnik.


U najnovijem filmu na Festu, drago mu je da igra lažnog Hitlera, te mu više prija da tog diktatora predstavi samo kroz žanr komedije.

Udo Kierspe, kako mu je prezime na rodjenju, ali ga svi znamo kao Udo Kiera, pre svega je značajan kao karakterni glumac, koji je igrao u više od 250 filmova u glavnim i sporednim ulogama širom cele Evrope, ali i Amerike.

U svojoj filmografiji ima zapisane saradnje sa mnogim rediteljima kao što su – Lars von Trir, Gas Van Sant, Verner Herzog, Rajner Verner Fasbinder, Dario Ardjento, Aleksandar Pejn, Pol Morisi. 

Dosta je u karijeri igrao u hororima sa tematikom vampira kao „Die Einsteiger“ (1985), „Blejd“ (1998), „Moderni vampiri“ (1998), „Senka vampira“ (2000), „Dracula 3000“, „BloodRayne“ (2005).

Igrao je uglavnom negativce, vampire, drakule, đavole, zlikovce.

„Volim da igram đavola, jer đavo je samo anđeo kome je dosadilo da bude dobar“, reče glumac.

Inače se preselio iz Nemačke u Palm Springs, Kalifornija (SAD) gde živi od 1991. godine.
Reditelja Pola Morisija je upoznao jednom prilikom u avionu, sedeli su zajedno, i ovaj je u to vreme radio sa Endijem Vorholom, tako da je Kir ubrzo kod njih dobio ulogu u filmu o Frankenštajnu, igrao je baš to – čudovište, ali nisu mu odmah otkrili koga će igrati, već samo da je to kao – mala uloga.

Svaka uloga mu je bila veoma vazzna kod danskog kontaverznog reditelja Larsa Von Trira, i bio je oduševljen njegovim prvim filmom „Elementi zločina“ (1984), tako da je želeo da ga upozna.

„Taj film je remek delo, bio sam zapanjen i na tom festivalu pre četiri decenije, rekao sam da će ovaj autor sigurno pobediti i bio sam u pravu. Porodično smo veoma bliski, ja sam kum njegovoj ćerki Agnus, u toj meri da obavezno brinem o njoj, kako me je zamolio Lars, ako se njima kao roditeljima desi nešto tragično“, otkrio je Kir i ove pojedinosti i govorio o tome da je igrao kod njega u filmu “Medeja”, ali da je Trir tražio da pusti kosu i bradu, i jedino tako može dobiti ulogu.

Nezavisni američki film „Moj privatni Ajdaho“ (My Own Private Idaho, 1991) Gasa Van Santa ga je i preselio u SAD gde je ostao da živi već tri decenije. Ponosan je što su mu partneri u tom filmu bili Kianu Rivs i na žalost pokojni River Feniks.

„Srećan sam čovek, a zapravo nikad nisam želeo zaista da budem glumac, niti sam to naučio. Nikad ne možete da naučite da budete talentovani, jer se opet i postavlja pitanje – šta je to talenat? To ne znamo, ne postoji jasna definicija. Inače zato sam profesor teorije glume u Nemačkoj“, objasnio je Kir i napomenuo da nikad u karijeri nije tražio od reditelja da mu daju ulogu.

Ipak, kao dramski umetnik sa jakim nemačkim akcentom, priznaje da je u Holivudu nekako odredjen da uglavnom igra negativce, zločince.

Slično tako je i Kristof Volc, iz Austrije, divan glumac zaista, radili smo zajedno film Downsizing“. Jednostavno tako nas vide američki reditelji i producenti“, smatra Kir, a njegov kolega Volc već ima dva Oskara za filmove Kventina Tarantina – “Prokletnici” (Inglourious Basterds) i “Đangova osveta” (Django Unchained), i za kraj je samo istakao još jednom da bi veoma želeo da sretne Oliveru Katarinu.

„Sigurno se mnogo promenila od tada, ali naravno, nema veze, i ja sam se tek onoliko promenio“, zaključio je Udo Kir i napravio jednu duhovitost.


Kada su prestala pitanja novinara, on je rešio da i dalje ostane da sedi uz opasku: “Šta, zar je ovo sve? Samo 25 pitanja za mene, a ja sam došao čak iz Amerike da bude ovako kratko? Ja bih hteo još”.

Uloge u novom filmu „Moj komšija Adolf“ tumače, osim Uda Kira – Dejvid Hejman, Olivia Silhavi, Kineret Peled, a bio je na festivalima u Lokarnu, Talinu, Hamburgu, Palm Springsu.

Leon Prudovski je izraelski filmski reditelj i scenarista, rođen u Rusiji, koji je napisao scenarija i režirao TV serije, kratke i dugometražne igrane filmove u Izraelu, Francuskoj, Rusiji i Ukrajini.

Njegovi filmovi su nagrađivani na još na akademiji, na Venecijanskom filmskom festivalu, Pekinškoj filmskoj akademiji, čak i u Seulu gde je dobio nagradu za dramu.

U svom opusu ima – “Welcome and Our Condolences” (2012), “Five Hours From Paris” (2009).

Kritike za novi film kažu “Udo Kir krade šou u ovoj gorko-slatkoj komediji o osobi koja je preživela holokaust i njegovom zagonetnom, novom komšiji” (Nil Jang, Skrindejli).


Restaurisana verzija filma „Znak đavola“ biće održana 2. marta u 18.30h u Sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke u okviru selekcije “FEST klasik”.Nemačkoj glumačkoj legendi, sa radom u Holivudu – Udu Kiru, sinoć je u Mts Dvorani uručen počasni “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, nakon čega je održana premijera njegovog filma „Moj komšija Adolf“.


„Hvala, hvala“, obratio se Udo publici na srpskom jeziku i dodao – „Sviđa mi se Pobednik. Lepši je od Oskara, jer je nag”.

Podsetio je publiku zašto mu je Beograd toliko važan –„Pre 50 godina sam snimio svoj prvi film, ‘Znak đavola’ sa Oliverom Katarinom. Oboje smo bili veoma mladi i lepi. Mnogo mi se dopala. Imala je divan glas”.


O filmu „Moj komšija Adolf“ nije hteo mnogo da otkriva, ali je barem rekao da je reč o crnoj komediji.

„Hvala vam što ste došli. U Beogradu sam se divno proveo, ostajem ovde još dva dana. Vidimo se, možda, opet uskoro“, poručio je na kraju.

Publici u mts Dvorani predstavljene su neke od najvažnijih, u filmovima – „Drakula“, „Suspirija“, „Berlin Aleksanderplac“, „Narcis i Psiha“, „Moj privatni Ajdaho“, „Evropa“, „Džoni Mnemonik“, „Kroz talase“, „Melanholija“, „Avanture Pinokija“, „Armagedon“, „Ples u tami“, „Modiljani“, „Nimfomanka“, „Obojena ptica“.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here