Nemačka hard rok grupa “Scorpions” održala koncert sinoć (nedelja, 25. jun) u Štark Areni

"Dobro veče, Beograd, kako ste?", obratio se pevač Klaus Majne publici na srpskom jeziku i dobio ogroman aplauz.

0
ReklamaDobro veče, Beograd, kako ste?“, obratio se pevač Klaus Majne publici na srpskom jeziku i dobio ogroman aplauz.


BEOGRAD, 26. juna  – Čuvena nemačka hard rok grupa “Scorpions”  održala je sinoć (25.06.) koncert u Štark Areni u Beogradu pred zaista velikim brojem publike.

 
Slavni rokeri čija karijera traje od davne 1965. godine, vratili su se u Beograd pet godina od prethodnog nastupa, posle mnogih poziva fanova, pri čemu je grupa odlučila da proširi već ugovorenu turneju “Rock Believer”, prema istoimenom novom albumu. 

Tako su za publiku Balkana dodali ovaj jedan koncert upravo u Beogradu, kao prava ekskluziva.  

Pred početak koncerta na pozornici je stajala gigantska zavesa sa natpisom „Scorpions“, da bi se ubrzo spustila, a ispod nje je druga zavesa zasijala sa porukom – pitanjem „Are You Ready to Rock?“ (Da li ste spremni za rok?), da bi nakon skidanja i tog natpisa koncert zagrmeo sa gitarama i bubnjevima uz euforiju hiljade fanova.
foto: Aleksandra Ignjatović
Sadašnja postava benda – Klaus Majne – vokal, Matijas Jabs – gitara, Rudolf Šenker – gitara, Pavel Macivoda – bas-gitara, Miki Di – bubnjevi započela je koncert sa pesmom “Gas in the Tank”, da bi nastavili sa “Make It Real”, “The Zoo”, “Coast to Coast”, “Seventh Sun”.  

Dobro veče, Beograd, kako ste?“, obratio se pevač Klaus Majne publici na srpskom jeziku i dobio ogroman aplauz.

On je istakao dalje na engleskom jeziku sa nemačkim akcentom da su presrećni u bendu što su se vratili u Beograd nakon 2018. i veoma uspešnog koncerta na istom mestu, te poručio da se svi prepuste rokenrolu ove magične noći.foto: Aleksandra Ignjatović
Dva video bima sa leve i desne strane prikazivali su sam koncert uživo, dok je treći gigantski panel u dubini scene iza benda emitovao maštovite animacije, atraktivne video radove, gde spada i prizor velikog škorpiona, kako glasi i naziv njihovog sastava.


 Prodali su čak  više od 100 miliona albuma do danas, što ih čini najuspešnijim rok bendom kontinentalne Evrope, a njihove hit pesme (od balada do žestokih numera – “Still Loving You”, “Wind of Change”, “Send Me an Angel”, “Rock You Like An Hurricane”, “Blackout” , “Dynamite”), uglavnom su deo repertoara na svetskim turnejama.


 Pevač Klaus Majne je često trčao sa kolegama iz benda po isturenom prednjem delu bine koja seže duboko medju gledaoce u Areni, želeći da na celoj turneji bude što bliže sa auditorijumom.Klaus Majne, foto: Aleksandra Ignjatović


 


Tako je lider – vokal Majne u jednom trenutku podelio veći broj palica za bubnjeve publici odmah pored tog produženog dela pozornice, dugačke platforme.


 Nekada tinejdžeri Klaus Majne, Rudolf Šenker i Matijas Jabs pre skoro 60 godina su osnovali bend “Scorpions”, u to vreme su, kako istorija pripoveda, lutali ulicama industrijskog grada Hanovera (Nemačka) noseći svoje intrumente i pojačala.  

Od tada su objavili skoro 20 studijskih albuma, veoma produktivni.

Naslovi “Peacemaker”, “Bad Boys Running Wild”, gitarski instrumental “Delicate Dance”, zagrejali su sinoć publiku, koja se dobro spremila za veliki hit, rok baladu “Send Me an Angel” na veliko oduševljenje fanova duž cele Štark Arene.Matijas Jabs, foto: Aleksandra IgnjatovićMajne je zamolio da se ajfonovi i mobilni telefoni upale i balada je time bila ukrašena svetlećim efektima kao pravi spektakl.


Ali, nemački bend koji stvara muziku na engleskom jeziku, nije dozvoljavao auditorijumu da se mnogo opušta, tako da je odmah usledio možda njihov najveći hit, ponovo suptilna balada “Wind of Change” što je publiku ostavilo bez reči, i očekivano su fanovi ponovo upalili svetla na telefonima da zasija cela Arena. 

Pesmu odlikuje čuveni specifični zvižduk koji se ove noći prolamao celom Arenom, a uz Klausa zviždali su i ljubitelji grupe u prepunom parteru hale.


 Beograd je tokom ove sedmice bio veoma bogat sa koncertima inostranih umetnika svetske klase, kao što su operska diva Ana Netrebko sa suprugom Jusifom Ejvazovim, slavnim tenorom uspešne internacionalne karijere, i Jasmin Levi, najveća zvezda „world music“ scene, na drugom izdanju dvodnevnog festivala „Belgrade River Fest“.

Takodje, nedavno održan Beer fest na Ušću doveo je esid-džez fanki sastave iz Velike Britanije„Incognito“ i „The Brand New Heavies“, na Kolarcu u petak je nastupao japanski pijanista Tempei Nakamura, dok je u subotu veče gostovao prvi put u Srbiji i Beogradu nemački elektro pop bend „Alphaville“, čija karijera traje 40 godina.  

Tako je sinoć celu nedelju u prestonici začinila hard rok atrakcija „Scorpions“.Rudi Šenker, foto: Aleksandra Ignjatović

Set lista je dopunjena sa dinamičnom zaraznom hit pesmom “Tease Me Please Me” i numerom “Rock Believer” sa istoimenog poslednjg albuma, gde je pevač Majne naglasio da je i dalje u duši pravi vernik u rokenrol i nakon pet decenija karijere.

Veliki broj poznatih grupa kao “Smashing Pumpkins”, “Green Day”, “Korn”, “System Of A Down”, tokom karijere je obrađivalo hitove benda „Scorpions“.Imali su nepregledan broj srebrnih, zlatnih i platinastih priznanja, svirali su više hiljada koncerata na svim delovima planete.SCORPIONS_Press Photo_credit Marc TheisZanimljivo je da su bili prvi zapadni rok bend koji je 1988. godine rasprodao pet koncerata u tadašnjem Lenjingradu, a pionirska dostignuća imaju i njihovi rani nastupi u Kini i Južnoj Aziji, čime su otvorili vrata ostalim zapadnim bendovima. 


Finale zvaničnog dela rok koncerta sinoć je ostvareno sa impresivnim bubnjarskim  virtuoznostima – “New Vision”, i ubrzo sa hit naslovima – “Blackout”, “Big City Nights”.

Klaus Majne je dobio na poklon od nekih fanova iz publike srpsku zastavu ali sa natpisom „Scorpions“, dok se poklanjao da kolegama na bini.SCORPIONS_Press Photo_credit Marc TheisBogata turneja „Rock Believer“ bend je u poslednje vreme odvela širom Evrope i sveta (Poljska, Litvanija, Estonija, Švedska, Danska, rodna Nemačka, Švajcarska, Francuska, Argentina, Brazil, Kolumbija, El Salvador, Meksiko).

Naravno sinoć je usledio snažan bis sa još dva zaista velika antologijska hita – uzvišena balada “Still Loving You” (po treći put je Štark Arena zasijala sa mobilnim telefonima) i rok grmljavina, dinamična „eksplozija“ zvana „Rock You Like a Hurricane” .


Publika je očekivala i drugi bis, strpljivo je čekala da bend možda nastavi program, i zaista je tako i delovalo da će prirediti produžetak.


Međutim, pevač Majne se ogrnuo srpskom zastavom, podelio je još palica za bubnjeve ljubiteljima, izjavio kratko „Hvala vam puno, Beograde, volimo vas„, ostali su delili trzalice za gitaru, kao uspomenu, i time su definitivno spustili zavesu na svoj koncert nakon punih sat i po vremena.

IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket
Scorpions Moskau_2019 photographer – Frank C. Dunnhaupt
SCORPIONS_Press Photo_credit Marc Theis


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here