Nela Mihailović prima nagradu “Ljubinka Bobić” 15. aprila za “Balkanskog špijuna”

Jubilej predstave 14. aprila – 50. izvođenje

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Jubilej predstave 14. aprila – 50. izvođenje


Dvostruka proslava čeka hit predstavu “Balkanski špijun” sa dva važna povoda – sutra, 14.04. će se obeležiti jubilarno, 50. izvođenje, dok će odmah sledeće veče u četvrtak glumica Nela Mihailović na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu primiti nagradu “Ljubinka Bobić” za izvanrednu i zaista vanserijsku ulogu u tom komadu.

 Kultna tragikomedija “Balkanski špijun” po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat u novom scenskom čitanju godinama je postigla apsolutni trijumf kod publike i kritike, uz osvojene mnoge nagrade, a karte su za predstavu uvek rasprodate nedeljama unapred.

Ljubomir Bandović tumači paranoični lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste, njegova supruga Danica Čvorović je Nela Mihailović, dok brata Đuru, a u ovoj verziji sestru bliznakinju igra Dušanka Stojanović Glid.

 Ćerku Sonju tumači Katarina Marković, uloga podstanara Petra Jakovljevića poverena je Milutinu Miloševiću, a radio-spikerku igra Vanja Milačić, dopisan lik koji ne postoji u drami u tom obliku.

U nemim filmskim scenama, koje je realizovao Dejan Stojanović na video bimu, uz montažu Jelena Tvrdišić, pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović.

Proces rada na predstavi zasnovan je bio na drami koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od legendarnog iz 1984. godine, u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića.

U četvrtak 15. aprila, posle izvođenja velikog komada, dramskoj umetnici Neli Mihailović, za ulogu Danice, biće uručena bijenalna glumačka Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije – “Ljubinka Bobić” za 2019. godinu.

Nagrada je ustanovljena je 2005. godine, u znak sećanja na čuvenu glumicu, poznatu po retkim sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte.
Na svečanosti će govoriti upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić, član predsedništva UDUS-a Nebojša Ilić i predsednica žirija Dragana Varagić.

U fokusu nove verzije Kovačevićeve drame, premijerno izvedene 1. oktobra 2018. godine na sceni “Raša Plaović”, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u nju dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija.

Autorsku ekipu čine još – kompozitor  Irena Popović  Dragović, scenograf  Branko Hojnik, kostimograf Ivana  Vasić, dok je za scenski  pokret zadužena Anđelija  Todorović.

U predstavi učestvuju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).“Balkanski špijun” je učestvovao na jednom revijalnom (Dubrovačke ljetne igre) i devet takmičarskih festivala u zemlji i regionu: “Dani Zorana Radmilovića” (Zaječar), “Teatar na raskršću” (Niš), “Dani komedije” (Jagodina), “Dani Milivoja Živanovića” (Požarevac), “Pozorišno proleće” (Šabac), “Nušićevi dani” (Smederevo), “Međunarodni festival malih scena” (Rijeka), “Dani satire Fadila Hadžića” (Zagreb) i “Teatar u jednom dejstvu” (Mladenovac), a osvojio je 13 pretežno glumačkih nagrada na tim smotrama.

Predstava je sa velikim uspehom gostovala i u Valjevu, Beču, Čačku, Ljubljani.

Osvojene nagrade su sledeće: Nela Mihailović – Statueta “Ćuran” za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu Dani komedije u Jagodini, Nagrada “Veljko Maričić” za najbolju žensku ulogu na 26. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, Priznanje za najbolju glumačku bravuru – “Zoranov brk” na 27. “Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru, Nagrada stručnog žirija četvrtog Festivala “Pozorišno proleće” u Šapcu za kreativna glumačka ostvarenja u tandemu sa Ljubomirom Bandovićem.

  Takođe je osvojena i Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2017/2018, Nagrada “Raša Plaović”, koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2017/2018.

  Ljubomir Bandović  – Statueta “Ćuran” za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu Dani komedije u Jagodini, Glumac četvrte večeri na 24. Glumačkim svečanostima “Milivoje Živanović” u Požarevcu, Nagrada “Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na 36. “Nušićevim danima” u Smederevu i – Milutin Milošević (Nagrada “Nikola Milić” za najbolju epizodnu ulogu na 48. Festivalu Dani komedije u Jagodini).
“Balkanski špijun” u celini osvojio je Nagrade publike za najbolju predstavu na četvrtom Festivalu “Pozorišno proleće” u Šapcu i na Festivalu “Teatar u jednom dejstvu”, Mladenovac.

Laureatkinja Nela Mihailović u poslednje vreme veoma je tražena glumica u TV serijama, te je publika mogla da je gleda u naslovima – “Grupa”, “Tate”, “Preživeti Beograd”, “Crveni mesec”, “Kalkanski krugovi”, “Kamiondžije”, “Aleksandar od Jugoslavije”, a upravo sa Ljubomirom Banovićem igra u triler seriji “Jedini izlaz” od 17. aprila na Superstar TV, prema istoimenom filmu Darka Nikolića, koji se i dalje prikazuje u bioskopima.

Takođe, produktivna glumica će se pojaviti i u seriji “Nečista krv” i filmu “Hadžijino zvono” Milutina Petrovića, prema toj seriji, melodramskoj seriji “Azbuka našeg života” Jelene Bajić Jočić, po romanu Mirjane Bobić Mojsilović, kao i u filmu “Nebesa” Srđana Dragojevića.- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket