Nedeljni pregled koncerata u Beogradu i Srbiji (10.02.-13.02.): “Kerber”, Vasil Hadžimanov, Beogradska filharmonija, džez veče “Miracles”, Marko Louis

Muzičko ubrzanje raznolikih žanrova, dominacija džeza

0
Reklama


Muzičko ubrzanje raznolikih žanrova, dominacija džeza


Svakako je mesec februar bogatiji u pogledu kulturnih i naročito muzičkih događaja od januara, što dokazuje svake sedmice, i tako na repertoaru Beograda i gradova u Srbiji ima zanimljive ponude na umetničkoj trpezi.

Premijerno vam predstavljamo dva koncerta o kojima nismo pisali prethodno, a onda ćemo se podsetiti šta nas sve čeka ove sedmice u našoj zemlji.


1
Istorijski muzej Srbije, 10. februara od 18 sati:
Dunja Kalamir i Stana Krstajić – Druga sezona ciklusa „Muzikom kroz muzej”

Istaknute muzičke umetnice – violinistkinja Dunja Kalamir i flautistkinja Stana Krstajić, održaće koncert u četvrtak, 10. februara u 18 časova na sceni Galerije Istorijskog muzeja Srbije, koji i organizuje nastup zajedno sa poznatim udruženjem „UNICA ART”, a sve u okviru druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Ovaj zanimljivi serijal je nastao tokom pandemije 2020. godine, i prvo se realizovao samo online, odnosno muzičari su nastupali uglavnom bez publike, zbog sve teže situacije tada sa korona virusom.


Dunja KalamirNa programu ovog osmog koncerta popularne muzike – klasike i modernih numera, biće dela kompozitora Johana Sebastijana Baha, Dejana Despića, Josipa Slavenskog, Vladimira Tošića, Dušana Bogdanovića, Dragane Jovanović i Ežena Isaije.

Koncept i specifičnost koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” jeste i izvođenje po jedne numere iznenađenja od srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.


Dunja Kalamir rođena je 2005. u Beogradu, i svira violinu od svoje treće godine.

Svoje prvo muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi „Vojislav Vučković“ kod profesorke Biljane Stevanović, kod koje je i završila srednju muzičku školu. Trenutno studira na Univerzitetu umetnosti u Gracu (Austrija), u klasi prof. Vesne Stanković Moffat.

Dunja je učestvovala na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima gde je osvajala brojne nagrade, ali kao najznačajnija se izdvaja Art link nagrada za „Najperspektivnijeg mladog umetnika u 2020. godini“.
Zahvaljujući ovoj nagradi, Dunja je imala priliku da nastupa kao solistkinja sa Casco phil orkestrom i dirigentom Benjaminom Haemhoutsom u Antverpenu (Francuska).

Još neki od njenih zapaženijih nastupa uključuju nastupe sa Praškom filharmonijom u Pragu, sa Ruskim predsedničkim orkestrom u Moskvi i sa orkestrom Radio Televizije Srbije, u Beogradu.

Dunja je sarađivala sa priznatim profesorima i umetnicima kao što su Nemanja Radulović, Stefan Milenković, Angelo Xiang-yu, Anna Tiffu, Arkadij Winokurow, Ingolf Turban.


Stana KrstajićStana Krstajić je diplomirala na FMU, a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Minhenu (Nemačka).
Kao solista i kamerni muzičar je nastupala u Srbiji, Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj.

Svirala je na festivalima BEMUS, NIMUS, NOMUS, „Oleg Kagan“, Međunarodnoj tribini kompozitora, Festivalu harfe, Festivalu flaute.

Umetnica Stana je i osnivač više sastava: dva tria – „Donne di Belgrado“ i „Singidunum“, kao i tri dua – „Diverso“, „Floral“ i „Flutympanon“.

Svirala je sa Oliverom Đurđević, Verom Ogrizović, Edinom Karamazovim, Birgit Štolcemburg, Margaret Prajs, A. Adorjan, M. Henkel-Adorjan, Dušanom Bogdanovićem, itd. Kao solista nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Gudačima Svetog Đorđa i Gudačkim orkestrom „Skovran“.
Program koncerta:

J. S. Bah – Partita za solo violinu br.3 u E duru
Prelude
Loure

Despić – „Lele dunje ranke“ za flautu i violinu

Savamala kolo (iz arhive Istorijskog muzeja Srbije)

Josip Slavenski – Tri mala komada (za flautu i violinu)

Vladimir Tošić – Medial 2

Dušan Bogdanović – „Male uši“ (za flautu i violinu)

Dragana Jovanović – „The Flowers of Quince“
„Dance of Quince“

Eugene Ysaye – Sonata za solo violinu op. 27 br. 2:

„Jacques Thibaud“
Obsession
Prelude
Malinconia
Danse des Ombres, Sarabande
Les furies
Zainteresovani ljubitelji muzike koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, jer je zbog epidemioloških mera ograničen broj posetilaca.

Rezervacije se primaju svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 19 časova.

Cena karte iznosi sasvim simboličnih 250 RSD i obuhvata ulaz na koncert i na aktuelnu izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu ili blagovremeno ne rezervišu mesto, biće u prilici da pogledaju koncert na ju-tjub kanalu Istorijskog muzeja Srbije već u petak 11. februara od 19 časova. Takođe, na ju-tjub kanalu Istorijskog muzeja Srbije se nalaze i snimci svih koncerata realizovanih tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.2
Kolarčeva zadužbina, 11. februara
u 20 sati:
Beogradska filharmonija i dirigent Gabrijel Felc

Volite li Bramsa“? Pitaju BG Filharmonija i Felc


Beogradska filharmonija i nemački šef-dirigent Gabrijel Felc pripremaju koncert u znaku Johanesa Bramsa, u petak 11. februara za Veliku salu Kolarčeve zadužbine, od 20 časova.

Pored dva simfonijska ostvarenja ovog kompozitora, “Varijacija na Hajdnovu temu” i popularne “Simfonije broj 3”, programu se pridružuje uvertira za operu “Oberon” Karla Marija von Vebera.

Čuveno pitanje “Volite li Bramsa?” odnosi se na veći deo repertoara ovog koncerta za sve iskrene ljubiterlje klasične muzike i putovanje kroz njenu istoriju.

Centralno delo na programu je “Treća simfonija” od Bramsa,o čijoj popularnosti govori i podatak da je sam autor čak smatrao isuviše popularnom i izvođenom simfonijom, iako svestan njene vrednosti.


03.02.2017. Ciklus „Za znalce„ Dirigent: Gabriel Feltz Solista: Serdjo Acolini, fagot Program: F. List: Prometej, simfonijska poema br.5 A. Vivaldi: Koncert za fagot i orkestar RV 481 J. Hajdn: Koncert za fagot i orkestar u C-duru L.v.Betoven: Prometejeva stvorenja, op.43 Gabrijel Felc Beograd, 03.02.2017. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Ljubitelji filma će posebno uživati u ovom filharmonijskom koncertu iz razloga što čuvena melodija njenog 3. stava obeležava stari klasik, antologijski film “Zbogom ponovo” (Goodbye Again, 1961) inspirisan romanom Fransoaz Sagan baš naziva “Aimez-vous Brahms?““Volite li Bramsa?”, sa Ingrid Bergman i Entonijem Perkinsonom u glavnim ulogama.

Izvođenju ovog remek-dela, prethode “Varijacije na Hajdnovu temu” koje je premijerno izvela Bečka filharmonija, dok je za dirigentskim pultom bio sam autor.

Nemački dirigent Felc i Filharmoničari otvaraju koncert čarobnom i mističnom uvertirom za poslednju operu spomenutog K. M. fon Vebera – “Oberon”, koja se posle više decenija ponovo nalazi na repertoaru orkestra BG Filharmonije.

“Oberon” je zasnovan na priči o kralјu patulјaka, koji je sa suprugom vodio raspravu o tome ko je manje veran u braku, muškarci ili žene.
Kako na muzičkom jeziku zvuči priča o ovim intrigantnim iskušenjima, pokazaće Filharmonija u petak od 20 časova na Kolarcu.

GABRIEL FELC

Možemo se podsetiti i koncerata koje smo već najavili, a održavaju se ove nedelje (10.02.-13.02.):


VASIL HADŽIMANOV & OLEG KIREJEV
10. februara u klubu Novi BitefArtCafe

Vodeći etno džez pijanista iz Srbije Vasil Hadžimanov i najveći etno džez saksofonista Rusije – Oleg Kirejev, imaće koncert 10. februara od 22 sata, prvi put na sceni kluba Novi BitefArtCafe u Beogradu.

Dva umetnika će izvesti džez kompozicije u neobičnim i jedinstvenim aranžmanima, prožete ruskim i srpskim tradicionalnim melosom, kao sasvim novo čitanje najboljih autorskih kompozicija predstavnika savremene balkanske i ruske džez scene.

Oleg Kirejev i Vasil Hadžimanov su započeli svoju saradnju pre dve godine, kada su imali zajedničke koncerte na Kolarcu, klubu Soul Society (Bitef teatar), kao i turneju po Rusiji u intimnim prostorima.
Zajedno su krenuli da istražuju spoj tradicionalne muzike i popularnih pesama, a rezultat je bio nastajanje novog projekta rusko-srpskog džeza.

Kirejev je u svetu džeza poznat od 1984. godine, smatraju ga pionirom etno džeza u Sovjetskom Savezu i Rusiji.
U Beogradu je nastupao na Kolarcu, Studentskom kulturnom centru, Akademiji 28 i drugim mestima.
Olegov album „The Meeting“ je dospeo na listu Top 100 džez albuma na radio-stanicama SAD-a.

Odavno nastupa na Balkanu, te je njegov bend „Orlan“ nastupio na Nišvilu 2016. pred nekoliko desetina hiljada ljudi, a imao je koncert na Kolarcu 2017, i kasnije sa Vasilom 2019.

Kao dete iz poznate jugoslovenske muzičke porodice, pijanista i klavijaturista Vasil Hadžimanov počeo je da se bavi muzikom još sa svega pet godina, a kao muzičar svetskih razmera, diplomirao je na čuvenom Berkliju (SAD) na klavirskom odseku.


Vasil je napisao autorsku muziku za nekoliko filmova i serija, od kojih su poslednji TV serija “Dug moru” – dve sezone, kao i film “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića.

Nedavno je proslavio 25 godina stvaralačke karijere, a tokom leta 2021. i pored pandemije, nastupao je u različitim postavama na više koncerata u BitefArtCafe-u na Kalemegdanu (Summer Stage), na festivalu “Jazz in the Garden” u Botaničkoj bašti i širom regiona – ex SFRJ, na mnogim festivalima, manifestacijama i solo večerima.

Osim u Beogradu, Vasil Hadžimanov band sa gostima će imati koncert 18. februara u – Novom Sadu, na sceni Gradske koncertne dvorane.

MARKO LOUIS – 11. & 12. februar, Kragujevac

Soul etno pop muzičar – pevač, producent, aranžer Marko Louis posle trijumfalnih koncerata širom Srbije i sa dva uspeha u Beogradu – BitefArtCafe Summer Stage i Plato kod Pobednika tokom 2021. – oba na Kalemegdanu, imaće i dva već rasprodata koncerta 11. i 12. februara u Kragujevcu.
Lokacija ovog puta je intimniji prostor – Triptih Caffe & Bar.

Marko je jedan od najvrednijih muzičara u doba pandemije, imao je zapažene koncerte po celoj Srbiji koliko su to mogućnosti dozvoljavale, trijumfovao je u Kombank Dvorani 2020. sa dva održana koncerta iste noći, još je objavio 4. studijski album “Sloboda” i redovno je izbacivao hit singlove – autorske pesme i razne obrade domaćih i stranih pesama.
Poslednja numera mu je nedavno objavljena – “Dude” inspirisana filmom i TV serijom “Nečista krv”.


KERBER – 11. februara – Kombank Dvorana

Čuvena rok grupa “Kerber” iz Niša imaće akustični koncert „Unplugged” 11. februara u Kombank Dvorani.

Prvi put će nastupiti u bivšem Domu sindikata u bogatoj koncertnoj karijeri kao Unplugged veče sa gostima – Gudačkim kvartetom.

Hard rok repertoar će oduševiti sve ljubitelje ovog benda nastalog u Nišu pre četiri decenije, tačnije 1981. godine.

Bend se predstavio publici u Beogradu u akustik aranžmanima prilagođenim specijalno za takav koncert poslednji put u decembru 2017. na velikoj sceni Sava Centra, kada je rasprodati nastup trajao barem dva i po sata, skoro tri.


Foto: Wood Bend će odsvirati neke od velikih hitova – “Ratne igre”, “Nebo je malo za sve”, “Bolje da sam druge ljubio”, “Mama tata”, i mnoge druge, i time dokazati da su jedan od najboljih koncertnih sastava u našoj zemlji.
Nakon duže pauze, rok sastav je prošle godine, tokom pandemije, objavio novu pesmu “Bestraga sve”, na tekst kolege Nikole Čuturila Čuture.

Prošlih godina bend je u Beogradu nastupao na raznim scenama kao što je Hala sportova, Sava centar, stadion Tašmajdan (isto veče na jednom festivalu uz pop rok grupu “Neverne bebe” i rokere “YU grupa”), ali i na festivalima “Beer fest” na Ušću ili “Bojčinsko leto” u Progaru, Surčinu.

Prošlog leta 2021. su svirali dva puta u Beogradu, na novom festivalu Fort Fest na Kalemegdanu, pod jakom kišom, i ponovo na Beer festu, gde su izveli najnoviju pesmu „Suze kroz noć“.


Džez koncert “Miracles”:
Lana Janjanin i Dina Rizvić uz Big Bend RTS-a

13. februara na Kolarcu

Dve džez umetnice mlađe generacije – Lana Janjanin i Dina Rizvić imaće 13. februara koncert naziva „Miracles”uz Big Bend RTS-a, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Publika će tom prilikom moći da se upozna sa numerama, po kojima su već u regionu, Evropi i svetu poznate ove dve dame džeza, kao spoj komponovanja, aranžiranja i džez pevanja sa vrhunskim izvođenjima orkestra Big Benda RTS.

Lana Janjanin i Dina Rizvić upisale su se u džez istoriju na prostoru regiona kao prve žene koje su komponovale, aranžirale, odsvirale, otpevale i snimile svoj opus za džez orkestar.
Osim autorskih pesama, muzičarke pevaju i obrade njima omiljenih kompozicija u džez maniru.

Lana Janjanin je studije kompozicije i master studije medijske kompozicije završila na Univerzitetu muzike u Beču.
Ona piše tekstove, komponuje, aranžira muziku za svoj džez sastav, sa kojim redovno nastupa na internacionalnim pozornicama, a takodje komponuje muziku i za klasične i džez orkestre, kojima ponekad i diriguje.

Dina Rizvić je diplomirala na prestižnoj muzičkoj akademiji na Berkliju („Berklee College of Music”) u Americi, na odseku za Savremenu kompoziciju i produkciju.
Sarađivala je sa poznatim umetnicima, dirigentima i ansamblima kao što su Boško Petrović, Josipa Lisac, Alan Bjelinski, Jazz orkestar HRT i mnogi drugi.
Trenutno se Rizvić nalazi u Londonu na magistarskim studijama Audio produkcije na Univerzitetu Vestminster.


Često je angažovana kao kompozitor muzike za medije (film, TV, radio), predaje klavir, radi kao korepetitor i sarađuje sa britanskim bendom “Hank“ i američkim sastavom „Skybridge” sa kojima je nedavno nastupila u Hrvatskoj i Japanu.

Big Bend RTS je jedini profesionalni džez ansambl u Srbiji koji je osnovan 1954. godine.
Sarađivao je sa zvezdama svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Beker, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (ABBA).

Dugi niz godina, orkestar su predvodili istaknuti dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike među kojima su K. Teri, B. Golson, Dž. Grifin, M. Ferguson, T. Skot, Dž. Ričardson, E. di Henderson, Dž. Hendriks, Roj Hargrouv, D. Šur, R. Breker, Dž. Fadis, I. Reijngoud, G. Hučinson, Dž. Dejvis, S. Rigter, S. Blazer.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here