Nedeljni pregled koncerata u Beogradu i Srbiji (04.11. – 07.11.): Dominira klasična i džez muzika

Osetan pad produkcije koncerata u našoj zemlji usled pandemije

0
Reklama

Osetan pad produkcije koncerata u našoj zemlji usled pandemije


BEOGRAD, PANČEVO, NOVI SAD:

Festival Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS 2021, Pančevački džez festival, irski pijanista Beri Daglas, obeležiće ovu koncertnu nedelju i ceo vikend u Beogradu i Srbiji.

Nakon uspešnog otvaranja BEMUS-a sa koncertom Beogradske filharmonije pod upravom kanadskog dirigenta Marka Parizota sa gostom Nemanjom Radulovićem, sinoć (03.11.) je izvedeno drugo veče na Kolarcu gde su nastupili eminentni umetnici.

Koncert pod nazivom”All Stars” okupio je sledeće muzičare kao Gudački kvartet – violinisti Hačatur Almazjan (poznat i po muzici iz filma „Mlečni put“ Emira Kusturice) i Hračja Avanesjan – Adrijen Boaso – viola i Narek Hahnazarjan – violončelo, izvodeći remek-dela kamernog muzičkog repertoara.
Umesto opravdano sprečene gruzijske umetnice na klaviru Hatje Bunijatišvili, usled bolesti, nastupila je mlada talentovana pijanistkinja Eva Gevorgjan iz Rusije.

Zvezde klasične muzike stižu na ovogodišnje 53. izdanje BEMUS koje se održava od 1. do 13. novembra u nekoliko koncertnih prostora u Beogradu.


Naravno, osetan je pad produkcije koncerata u našoj zemlji usled pandemije, ali je barem i to veliki poduhvat da nam i pored svega, dolaze inostrani muzičari klasike, opere ili džeza.


 


Simfonijski orkestar i Hor Radio televizije Srbije pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića nastupiće u Kolarčevoj zadužbini večeras, 4.11. zajedno sa harizmatičnim američkim baritonom Tomasom Hempsonom, koji je nastupao sa Lučanom Pavarotijem, kao i indijskim dirigentom Zubinom Mehtom, velikog prijatelja Srbije.
Gošće na koncertu biće soprani Aleksandra Jovanović i Dragana Radaković.

Kolarac će 5.11.  biti i mesto održavanja koncerta kamernog ansambla „13 gudača“ na kome će nastupiti ruski violončelista Denis Šapovalov, koji je bio gost Beograda pre desetak godina u okviru Čelo Festa. Šapovalov se predstavlja u dvostrukoj ulozi kompozitora/aranžera i soliste na dva instrumenta – klasičnom i električnom violončelu, te će u prvom delu programa uz klasičan repertoar predstaviti publici i svoj ‘Bravurozni koncert’, dok ćemo u drugom delu slušati njegove originalne obrade numera grupe Pink Flojd.

Poklonike horske umetnosti očekuje koncert Crkvene pevačke družine “Branko“ iz Niša u kripti Hrama Svetog Save, 6.11, pod upravom dirigenta Sare Cincarević.

Nedelja, 7.11. na Kolarcu je rezervisana za BEMUS-ov “Podijum mladih” gde će nastupiti Petar Pejić na violončelu.


Thomas Hampson HI RES – Kristine Hoebermann

Koncert violinistkinje Edit Makedonske i pijanistkinje Nevene Živković biće održan večeras, 4. novembra u Istorijskom muzeju Srbije, u okviru druge sezone poznatog ciklusa „Muzikom kroz muzej”.
  Na programu koncerta su dela kompozitora Albinonija, Cibulke, Vajdenfelda, Grosa, Vinklera i Bramsa.
  Specifičnost serije koncerata u okviru ovog ciklusa jeste i izvođenje po jedne numere iznenađenja od srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

  Nastup 4. novembra predstavlja treći koncert druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”, gde će dve umetnice na violini i klaviru svirati repertoar klasične i popularne muzike.

  Simbolična cena ulaznice na koncert i posetu aktuelne izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.

 Koncert se održava u organizaciji udruženje „UNICA ART”, Istorijskog muzeja Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

 Rezervacije za koncert se primaju svakog dana, osim ponedeljka, od 12 do 19 časova.
 Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu, biće u prilici da pogledaju koncert na YouiTube kanalu i Facebook strani ovog muzeja već u petak, 5. novembra od 19 časova.
  Takođe, na ju-tjub kanalu Istorijskog muzeja Srbije se nalaze i snimci svih koncerata realizovanih tokom prve sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.


EDIT MAKEDONSKA
U petak, 05. novembra, u 19 časova, u Ustanovi Gvarnerius koncert će održati višestruko nagrađivana pijanistkinja, jedna od najboljih akademaca Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – Iva Vuković. Na programu koncerta su dela Johana Sebastijana Baha, Frederika Šopena, Sergeja Prokofjeva i Franca Lista, a ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije

Ovaj koncert je deo desete sezone ciklusa „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ najbolje studente FMU u Beogradu i realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Iva Vuković (Čačak, 2000) studentkinja je treće godine FMU u Beogradu, u klasi profesora Aleksandra Serdara.

Dobitnica je mnogih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima: 100 poena na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije, Specijalna nagrada za najperspektivnijeg pijanistu na Međunarodnom takmičenju u Radovljicama (Slovenija), Laureat na međunarodnim takmičenjima: u Stokholmu (Švedska), „Banjalučki bijenale“ (Banja Luka), Davorin Jenko (Beograd), takmičenje mladih pijanista u Šapcu, kao i više puta na takmičenjima u Smederevu, Kragujevcu, Aranđelovcu.

Proglašena je za najuspešnijeg učesnika 56. i 58. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije. Dva puta je dobitnik prve nagrade na takmičenju „Petar Konjović“, kao i nagrada na takmičenjima mladih pijanista u Sankt Peterburgu (Rusija), Festivalu slovenske muzike (Beograd) i mnogim drugim.

Aktivna je i na polju kamerne muzike i sa ansamblom Trio P Piccolo, u klasi profesora Nemanje Stankovića, osvaja prvu nagradu na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu.

U decembru 2019. godine dobila je specijalnu nagradu grada Čačka i proglašena je za najuspešnijeg studenta u prethodnoj školskoj godini. Takođe je dobitnica nagrade “Olga Mihajlović”, od strane Fakulteta muzičke umetnosti kao najtalentovaniji student klavira u 2020/2021. godini. Pohađala je seminare kod mnogih renomiranih profesora: Jurij Kot (Ukrajina), Boris Kraljević (Crna Gora), Valerij Sigaljevič (Rusija/Francuska), Arabel Moraguez (Španija)…

Održala je četiri solistička koncerta: jedan u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, dva koncerta u rodnom Čačku i jedan u Novom Sadu (Isidor Bajić Piano Memorial). Posebno izdvaja koncert u okviru devetog Šopen Festa u Beogradu, oktobra 2020. godine, u Skupštini grada Beograda.

Kao solista je nastupala u svim značajnijim salama Srbije: Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u Beogradu, Beogradska filharmonija, Studentski kulturni centar, Galerija Artget.

Bogat program u novembru na Novosadskom sajmu: “Letu štuke”, “Mortal Kombat”

Bendovi “Letu štuke”, “Mortal Kombat”, muzičar Đorđe Miljenović i Međunarodni festival studenata „Smart“, nastupiće tokom novembra u Hali 6 Novosadskog sajma kao novom centru za kulturu u Novom Sadu.


Kao primer javne institucije koja podržava kulturu, Novosadski sajam, svim ljubiteljima umetnosti, namenio je novi prostor gde će imati priliku da prisustvuju raznovrsnom programu kao što su koncerti, festivali, predstave i radionice.

U petak, 5. novembra, nastupiće poznata pop rok grupa iz Bosne i Hercegovine – “Letu štuke”, koju predvodi pevač i autor Dino Šaran, koji često gostuju po Srbiji.
Tokom perioda pandemije imali su koncerte u zemunskom rok klubu Fest (2020), kao i ovog leta na Kalemegdanu na prostoru BitefArtCafe Summer Stage.
Pre toga, Šaran i ekipa su rasprodali koncert u Domu omladine, a svirali su i na festivalima kao što je “Arsenal fest” u Kragujevcu ili Long Night u DOB-u.

Već sutradan, 6. novembra publika će slušati beogradski pank – metal sastav „Mortal Kombat“, koji je koncerte u prestonici imao upravo na Beogradskom sajmu, Hali sportova, a nedavno krajem avgusta dva nastupa u bašti KST-a.
Poznati irski pijanista Beri Daglas (Barry Douglas)održaće solo koncert 6. novembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u okviru serijala “Steinway & Sons” tekuće 2021/2022 sezone.

Nakon uspešno održanog koncerta ruskog pijaniste Andreja Korobeinikova, “Piano Land” i Kolarac predstavljaju nastavak koncertnog serijala prema konceptu u kojem gostuju značajna svetska imena i promovišu “Steinway & Sons” instrument.

Irski umetnik jedan je od ekskluzivnih umetnika Steinway Artist liste, a na programu 6. novembra publika će slušati kompozicije Franca Šuberta (“Emprompti D. 899, op. 90, br.1”), Ludviga van Betovena (Sonata br. 23, op. 57 “Appassionata”
) i Petra Iljiča Čajkovskog (“Godišnja doba, 1,2,3,5,6,10,12”).

Klaviri Steinway mi omogućavaju da otključam svu tu lepotu i kolorit u muzici.To je put uživanja u zajedničkom putovanju otkrivanja“, izjavio je nedavno Daglas.


Londonski list “Daily Telegraph” nazvao je irskog pijanistu „jednim od najuzbudljivijih, najzanimljivijih, najsenzacionalnijih pijanista svoje generacije“.

Beri Daglas je rođen 1960. godine u Belfastu, Severnoj Irskoj u porodici ljubitelja muzike. Interesovanje za muziku je pokazao veoma rano i to za razne instrumente: klavir, orgulje, udaraljke, klarinet, čelo pa i za samo dirigovanje.


Prvi resital je održao već sa 11 godina na orguljama, a tek sa 16 godina je krenuo u svet pijanizma u smislu profesionalnog angažmana.

Nakon 10 godina napornog rada, 1986. virtuoz iz Belfasta je osvojio zlatnu medalju na prestižnom pijanističkom takmičenju Čajkovski u Moskvi, kao prvi «neruski» takmičar posle Van Cliburna (1958).


Svetska kritika za Daglasa kaže da svira kao «ruski pijanista», a upravo spomenuta osvojena medalja bila je izuzetno važan trenutak u njegovom životu.

«Ruski kompozitori, ruski muzičari, i ova prelepa zemlja promenili su moj život. Zahvalan sam Moskvi, Sankt Peterburgu, čitavoj zemlji, mojim prijateljima u Rusiji. Kad sviram tamo, osećam se kao da sviram kod kuće”, govorio je Daglas.


Redovno svira resitale širom sveta po Ujedinjenom Kralјevstvu, u Meksiku, na Malti, u SAD-u, Rusiji, Japanu i Italiji, od Rojal Albert Hola, Barbikana i Vigmor hola, Čajkovski hola, Teatra Marinski, Verbier festivala do Koncertne dvorane „Forbidden City“ u Pekingu, Velikog teatra u Šangaju i drugim gradovima u Kini.

Poslednji album koji je objavio jeste – “Šubertova dela za solo klavir” iz 2017. godine.PANČEVO: Na 24. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 7. novembra 2021. u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda 11 koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, SAD, Italije, Grčke, Bugarske, Austrije, Hrvatske, Meksika, Japana, Australije, Nemačke i Švajcarske.


Festival će danas, 4. novembra otvoriti koncerti postave Blazin’ Quartet našeg bubnjara Srđana Ivanovića, i mladih nada američkog džeza – vibrafoniste Joela Rossa i saksofonistkinje Lakecie Benjamin.

Ovaj sastav je diskografski debitovao 2009. godine, a pažnju domaće javnosti prvi put je privukao nakon objave albuma “Jalkan Bazz” koji je producirao Rambo Amadeus.

Frontmen Srđan Ivanović u međuvremenu se preselio iz Holandije u Francusku, a Blazin’ Quartet je promenio nekoliko inkarnacija, pre nego što objaviti za sad poslednji album “Sleeping Beauty”. Lakecia Benjamin
Joel Ross foto Lauren Desberg
Srdjan Ivanović, foto Samuel Berthet

U nastavku večeri, u 20.30 će nastupiti američka postava Joel Ross Good Vibes.
 Sa svojih 26 godina, Joel Ross je već danas jedan od vodećih vibrafonista savremenog džeza. Kao dečak svirao je bubnjeve u crkvenom bendu, da bi koju godinu kasnije prešao na vibrafon, a uz ova dva instrumenta svira i klavir na kome često komponuje.

Do sada je snimio dva studijska albuma, i to oba za izdavačku kuću Blue Note, koja je prepoznala generacijski talenat. Rossova muzika na ovim izdanjima je pre svega lirična, topla i humana.

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvoriće u 22.10 američka saksofonistkinja Lakecia Benjamin, koja će predstaviti svoj projekat i istoimeni album „Pursuance – The Coltranes“.


Ulaz na sve koncerte Jazz festivala je besplatan. Gratis karte se preuzimaju na blagajni Kulturnog centra Pančeva, i to na dan održavanja programa. Nije moguće uzeti karte za više dana odjednom, niti rezervisati karte. Mogu se preuzeti najviše dve ulaznice. U vreme održavanja festivala blagajna će raditi od 9 do 20 časova.Jelena Jovović
Art Noir foto Lukas Diller

Kompletan program je sledeći:

Četvrtak, 4. novembar
Dvorana Kulturnog centra Pančeva

19.00 Srđan Ivanović Blazin’ Quartet (Srbija/Grčka/Italija/Bugarska)
20.30 Joel Ross Good Vibes (SAD)
22.10 Lakecia Benjamin: Pursuance – The Coltranes (SAD)

Petak, 5. novembar

Dvorana KC Pančeva
19.00 Wolfgang Puschnig FULSOME X (Austrija/SAD/Hrvatska)

20.30 Antonio Sanchez SHIFT (A Bad Hombre Project) with Thana Alexa, Lex Sadler, BIGYUKI
(Meksiko/Hrvatska/Japan/Australija)

Foaje KC Pančeva
21.50 LBT (Nemačka)

Subota, 6. novembar
Dvorana KC Pančeva
19.00 Jelena Jovović i Jazz Junction (Srbija)
20.30 Francesco Bearzatti Tinissima Quartet (Italija)

Foaje KC Pančeva
21.50 Ark Noir (Nemačka)

Nedelja, 7. novembar
Dvorana KC Pančeva

19.00 LIUN + The Science Fiction Band (Švajcarska/Nemačka/SAD)
20.45 Marc Ribot: Protest Songs (SAD)LBT foto Richard Stoehr
Francesco Bearzatti
Antonio Sanchez foto Justin Bettman
Marc Ribot foto Ebru Yildiz
LIUN foto Ferdinand Schwarz
W. Puschnig FULSOME XU narednim tekstovima ćemo se posvetiti i ostalim koncertima tokom novembra.


Za sada taj kalendar izgleda ovako:

10.11. (Ne)Normalni bend & Prijatelji
– Koncert u čast Vlade Divljana
/Kombank Dvorana/


10. 11. & 14. 11. Aleksandar Madžar / Kolarčeva zadužbina /


12, 13, 15.11. Amira Medunjanin
/ Kombank Dvorana /


18.11. Sergej Ćetković / Kombank Dvorana /


18.11. Električni orgazamDom kulture Novi Sad


19.11. Đorđe Miljenović – Novosadski sajam21.11. Rambo Amadeus
/ Kombank Dvorana /


26.11. Natali Dizdar / Bitef Art Cafe /27.11. E – Play
/Dom omladine Beograda, sala “Amerikana”/

Nastaviće se …


Ivan MakragićReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here