Nedeljni pregled koncerata u Beogradu i Novom Sadu (14.07.-17.07.): Vasil Hadžimanov, Matija Dedić, The Wailers, Fish in Oil

Težište muzičke ponude je u džezu sa velikanima ove umetnosti

0
Reklama


Težište muzičke ponude je u džezu sa velikanima ove umetnosti

BEOGRAD, 14. jula (Tanjug) – Vasil Hadžimanov, Matija Dedić, Bojan Zulfikarpašić, sastav “Fish in Oil“ neki su od muzičara koji će obeležiti ostatak nedelje na koncertima u Beogradu i Novom Sadu.

Muzički festival pod nazivom „Zvuci iz bureta” u Barrel House restoranu, usmeren je na sve ljubitelje džeza, a počeo je 8. jula mkada je nastupila pop dama – Tanja Banjanin.

Večeras, 14.07. će nastupiti poznata jazz fusion grupa “Fish in Oil”, jedna od najtraženijih poslednjih godina, koja ima koncerte po mnogim festivalima i manifestacijama, ali i solo večeri u prestonici, kao što je u klubu Bluz I Pivo i na drugim mestima.

Na ovoj smotri džez muzike, 22. jula će pevati Nada Pavlović, a 30.07. Manivi bend. Početak svih nastupa je zakazan za 21h.

Ulaz na sam festival je slobodan, dok se uvodi muzički dinar – simboličnih 300 dinara po osobi.

MANIVIVečeras, 14.07. u 22.00h na sceni kluba BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu koncert će imati sastav Vasil Hadžimanov band, jedan od redovnijih u ovom atraktivnom prostoru.

U pitanju je bend čija su sva izdanja i muzika u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.
Etno džez pijanista često svira i u Zimskom BitefuNovi BitefArtCafe na Paliluli, a nastupao je i u Bitef teatru, odnosno klubu ovog pozorišta – Soul Society, takodje deo lanca tih klubova.

Rege bend “The Wailers” 15. jula u Botaničkoj bašti


Proslavljeni rege sastav “The Wailers” imaće koncert sutra, 15. jula od 19.00h u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu, povodom obeležavanja 60 godina nezavisnosti Jamajke.

Kao specijalni gost koncerta nastupiće Hornsman Coyote, lider grupe “Eyesburn”, koji će, zajedno sa Jovanom Matićem, frontmenom “Deal Arno benda”, izvesti njihov zajednički singl „Još uvek ima nade“.

Sastav “The Wailers” je ranije u drugačijoj postavi slavu stekao kao prateći bend kralja regea Boba Marlija, i sada stiže u Beograd u sklopu turneje „One World“.

Koncert u Botaničkoj bašti podržao je, kao pokrovitelj, konzulat Jamajke u Beogradu, nastavljajući tradiciju zbližavanja kultura dve prijateljske zemlje.
Dodatnu vrednost daju studenti sa Jamajke koji već više godina, u sklopu programa Vlade Srbije, „Svet u Srbiji“, studiraju u Beogradu. 

Konzulat Jamajke u Beogradu ističe da je ova zemlja postojbina reggae zvuka, kao i da „Rege muzika ima veliki broj ljubitelja u našoj zemlji, i ovo je jedinstvena prilika da zajedno uživamo u čarobnim zvucima koji dolaze sa Jamajke“.

Legendarni sastav Bob Marley And the Wailers osnovan je davne 1963. godine, a rad sa kraljem regea potrajao je sve do njegove smrti – 1981.

Jedan od članova pratećeg Marlijevog benda, Aston Baret, osnovao je novu The Wailers postavu 1989. koja se, tokom vremena, konstantno menjala.

Objavili su četiri studijska albuma, a aktuelni, „One World“ (2020) izašao je nakon diskografske pauze od punih 26 godina. Ovo izdanje je nominovano za Gremi nagradu 2021. u kategoriji „Najbolji rege album“.

THE WAILERSVasil Hadžimanov, Matija Dedić, Bojan Zulfikarpašić
subota, 16. jul, Novi Sad – Kreativni Distrikt

Srpska Atina – Novi Sad, odavno afrimisan kao grad muzike, a ove godine i kao Evropska prestonica kulture, tokom leta 2022. dočekuje velikane muzičke umetnosti.

Nakon ogromnog poduhvata – značajnog projekta u vidu Betoven maratona na Petrovaradinskoj tvrđavi, projekat se okreće Distriktu mira i trojici najboljih regionalnih pijanista – Vasil Hadžimanov, Bojan Zulfikarpašić i Matija Dedić.
Trio će nastupiti na koncertu “Klavirsko trojstvo” u subotu, 16. jula u 22.20, u Kreativnom distriktu na Bulevaru despota Stefana, kao pravi virtuozi na klaviru, sa neobičnim improvizacijama.

Koncert će biti održan u okviru aktuelnog programskog luka Evropske prestonice kulture “Tvrđava mira”, koji za cilj ima proklamovanje kulture dijaloga i tolerancije, u aktuelnom društveno-političkom momentu. Trojica vrhunskih umetnika udruženi sviraju na koncertu, u znak interkulturalnog dijaloga, zajedništva, razumevanja i pomirenja, za šta je muzika najbolji način i jezik koji svi razumemo.Vasil Hadžimanov

Etno džez pijanista Vasil Hadžimanov, sin čuvenog muzičara i glumca Zafira Hadžimanova, jeste umetnik koji važi za jednog od najboljih džez muzičara u regionu.
Krakterističan je po čestom eksperimentisanju sa etno zvukom.

Stipendista i diplomac čuvenog koledža na Berkliju, Hadžimanov je održao brojne nastupe u SAD-u, gde je u Njujorku sarađivao sa neprevaziđenim Dejvidom Gilmorom (Pink Floyd).

Po povratku u Srbiju, 1996. godine, osnovao je Vasil Hadžimanov Bend, kada počinju eksperimenti sa tradicionalnim balkanskim melodijama. Tada kreće i saradnja Hadžimanova sa mnogim poznatim muzičarima, bio je i član alternativne elektro grupe “Darkvud Dab”.

Kao vrsni kompozitor, Vasil je radio filmsku muziku za poznate filmove i serije kao što su “Kad porastem biću kengur”, “Košarkaši” i “Otvorena vrata”, a u poslednjem periodu – serija “Dug moru” (dve sezone, snima se i treća) i film “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića (gledanost preko 200 000 u bioskopima).

Kako potiče iz muzičke familije (otac Zafir, majka Senka i tetka Bisera Veletanlić), ne čudi što je na Berkliju studije završio za tri umesto za četiri godine, a onda 2019. je i zvanično proglašen najboljim džez pijanistom na svetu (na električnom klaviru).

Tako će nakon koncerta večeras u BitefArtCafe-u na Kalemegdanu, Vasil nastupiti i u Novom Sadu dve noći kasnije, a čeka ga, kao i uvek, veoma zgusnut raspored turneje celog leta.

Vasil-Hadžimanov_foto-Nebojša-BabićMatija Dedić

Čuveni hrvatski pijanista Matija Dedić je još jedno „dete muzike”, od slavnih Arsena Dedića i Gabi Novak, postao je jednako uspešan i popularan u svetu džeza.

Od pete godine posvećen muzici i klaviru, u Gracu (Austrija) je završio Džez akademiju.
Obišao je svet svojom muzikom, tako da ga je gledala publika u Nemačkoj, Turskoj, Španiji, Austriji, Danskoj, Švedskoj, Maroku, Americi…

U konkurenciji od 400 muzičara, izabran je kao jedan od finalista Džez festivala u Francuskoj.

Izdao je album 2021. godine pod nazivom “Ladies”, posvećen kantautorkama, pevačicama i svim ženama koje su obeležile njegov privatni i poslovni put – Gabi Novak, Sari Renar, Marijani Zlopaši, Vesni Pisarović i drugima.

Kao gost Evropske prestonice kulture, Matija je nastupao pred novosadskom publikom u okviru Dočeka (Srpska Nova godina 13. januara), a ovog puta će ga nastupiti sa slavnim kolegama u Distriktu mira.

Matija-Dedić_promoBojan Zulfikarpašić

Francusko-srpski džez pijanista Bojan Zulfikarpašić proslavio se na beogradskoj džez sceni, na kojoj je bio aktivan od tinejdžerskih dana, a 1989. godine je i nagrađen kao najbolji mladi džez muzičar Jugoslavije.

Bojan Z, kako ga šira publika poznaje, dobtinik je nekoliko veoma važnih domaćih i inostranih nagrada, među kojima su francuski orden “Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, viteza iz oblasti umetnosti i književnosti, koji se dodeljuje za značajne doprinose u umetnosti, kao i nagrada za najboljeg evropskog džez muzičara “European Jazz Prize” iz 2005. godine.

Poslednjih godina, muzičar se bavi producentskim poslom i sarađuje sa muzičarima poput Mišela Portala i Amire Medinjanin.

Koncept njihovog zajedničkog koncerta Klavirsko trojstvo, razlikuje se od svega što su oni ranije predstavljali, jer su sada u fokusu – mir, tolerancija, pomirenje i interkulturalni dijalog, za šta se i sami zalažu. U skladu sa tim, ovaj vrhunski muzički ugođaj za širu publiku imaće slobodan ulaz.

Bojan-Z2_TinaUvertira za mir – Filharmonijski orkestar „Za nove mostove”


Koncert filharmonijskog orkestra „Za nove mostove” održaće se 16. jula u 20.22 časova, unutar programskog luka Tvrđava mira.

Izvedbom „Uvertire za mir” – kompozicije komponovane specijalno za ovu priliku – zajedno sa filharmonijom „Za nove mostove” i muzičarima iz Austrije, Mađarske, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će tu kompoziciju izvesti, bićer obeležen Karlovački mir i izraziti nadu u mir novog milenijuma, buduće Evrope.

Poruka mira je utoliko sugestivnija što je međunarodni filharmonijski orkestar „Za nove mostove” sačinjen od studenata muzičkih akademija iz Trsta, Graca, Budimpešte, Sarajeva i Zagreba, u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Ova jedinstvena međunarodna filharmonija će nam potom predstaviti „novi svet”, izvođenjem Dvoržakove „Simfonije br. 9” u e-molu.

Prvi nastup orkestra predvodiće profesori sa novosadske Akademije, Andrej Bursać i Zoran Krajišnik.

Solistkinja: Jasminka Stančul, klavir

Dirigent: Andrej Bursać

Program:

Đ. Marković (1978): Monumenti – uvertira za mir

L. v. Betoven (1770-1827): Koncert za klavir i orkestar br. 1 u C-duru, op. 15

Allegro con brio
Largo
Rondo. Allegro scherzando

A. Dvoržak (1841-1904): Simfonija br. 9 u e-molu, op. 95, „Iz Novog sveta“

Adagio. Allegro molto
Largo
Scherzo. Molto vivace
Finale. Allegro con fuoco

Ulaz je slobodan.

Jasminka Stančul
Foto: Nebojša Babić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here