Nedeljni pregled koncerata po celoj Srbiji (09.06. – 12.06.): Mario Biondi, Nikola Vranjković, Psihomodo Pop, Pupy, Repetitor, Marko Louis

Nova erupcija muzičkih događaja u celoj zemlji

0
ReklamaNova erupcija muzičkih događaja u celoj zemlji


BEOGRAD & SRBIJA, 9. juna:
Italijanski muzičar Mario Biondi, Nikola Vranjković, Psihomodo Pop, Marko Louis, Stefan Milenković, Beogradski sindikat, Pupy, festivali Klasik fest, Bluzika fest, neki su od muzičara i događaja do kraja ove sedmice koji će imati koncerte u Beogradu i celoj Srbiji.


MARIO BIONDI
09.06. & 10.06.

Novi BitefArtCafe

Večeras (četvrtak, 9. jun) džez soul umetnik Mario Biondi nam stiže u Beograd nakon tri godine na dva koncerta, 9. i 10. juna u zimskom klubu Novi BitefArtCafe, u okviru festivala “Musicology Sessions”, nakon belgijskog sastava “Hooverphonic”, koji su takodje nastupali dve noći u nizu.
Zbog nevremena, koncert je prebačen obe večeri u zatvoreni prostor kluba Bitef na Paliluli.

Pevač Mario Biondi će predstaviti novi album “Romantic” (2021)koji je svetsku premijeru imao u martu, a napisao ga je u saradnji sa svojim članovima benda – Masimom Grekom i Davidom Floriom.

Ovaj projekat je potpuno posvećen ljubavi, izražen kroz omiljeni Mariov svet zvukova i gruva sedamdesetih godina.

Mario Biondi koga zovu novi Beri Vajt zbog dubokog i baršunastog glasa je ikona i umetnik Italije i Evrope koji će svakako ostaviti unikatan pečat na muziku 21. veka.

Koncerti se realizuju uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Centra beogradskih festivala – CEBEF, a Biondi je već nekoliko puta gostovao upravo u Bitefu na festivalu “Musicology”, a poslednji put je bio pre pandemije tokom 2019. godine.

Mario je osim CD-a “Romantic” za vreme pandemije snimio i studijski album “Dare” (2020) koji predstavlja sintezu njegovog dosadašnjeg stvaralaštva i novih muzičkih ideja.

Muzički poduhvati su mu doneli priliku da nastupa zajedno sa italijanskim velikanima poput Kalifana, Bongusta, i Fiorela, kao i sa američkom legendom Rej Čarlsom ili Čakom Kan.


Zahvaljujući njegovom snažnom i jedinstvenom glasu, prepoznat je na italijanskoj muzičkoj sceni i 2006. godine objavljuje svoj debi album.

Od tada do danas, džez i soul pevač ima nepregledan broj prodatih albuma i rasprodate koncerte širom sveta.
PSIHOMODO POP
9. jun
Dom kulture Novi Sad


Hrvatski pank rok bend “Psihomodo pop”, jedan od najpopularnijih sastava bivše Jugoslavije, večeras, 9. juna stiže premijerno u prostor – Dom kulture Novi Sad.
**********

Zagrebačka grupa Psihomodo Pop nastala je 1983. godine nakon raspada kultne punk rock grupe Psihomodo svoj muziki izraz grade na čvrstim post punk rock temeljima.

Upravo na koncertima ovog benda publika može na najbolji način videti i osetiti da rock’n’roll nije samo muzika nego i stil života, zbog toga je čak pet godina grupa imala status demo grupe zbog svog beskompromisnog pristupa u muzičkom i scenskom izrazu.

Psihomodo pop su nastupali na nekim festivalima u Srbiji, a poslednji solo koncert kod nas su imali na sceni Doma omladine Beograda u sali “Amerikana” decembra 2019. godine.


NOVI SAD: Kroz umetnost i aktivizam, Evropska prestonica kulture zaokružiće programe posvećene ženskom stvaralaštvu u okviru programskog luka „Heroine”, i to u slavu Novosađanke, srpske političarke, urednice i aktivistkinje – Milice Tomić.

Od 6. do 12. juna, heroine današnjice će kroz različite umetničke izraze prikazati ne samo uticaje feminizma na internacionalnom nivou i njegovo nasleđe, nego i današnju borbu za bolji položaj žena.
Među njima su evropske, regionalne i domaće muzičarke, glumice, književnice, novinarke, preduzetnice i filmske autorke.

Muzičarka i voditeljka Ida Prester, muzički sastavi Elemental i Pretty Loud, novinarke Jovana Gligorijević, Vanja Đurić i druga imena, uz Festival filmskih autora i Ženski bazar, pretvoriće Muzej savremene umetnosti Vojvodine i knjižaru Bulevar Books u prostore za dijalog o unapređenju položaja žena u okviru Autonomnog festivala žena – prvog feminističkog festivala u Novom Sadu.  

Ida Prester foto NSEPK M. Pudić_
Ida Prester foto NSEPK M. PudićKLASIK FEST
– Stefan Milenković –

od 9. do 12. juna
PančevoMeđunarodni festival klasične kamerne muzike “Klasik fest” u svom 11. izdanju biće održan od 9. do 12. juna na nekoliko lokacija u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.


Svečano otvaranje festivala je večeras, 9. juna u 20h u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog u Pančevu, kada će biti izveden program „Oh, la la“, u interpretaciji sastava koji čine Tanja Sonc – violina, Milena Lipovšek– flauta, Mihail Zuravlev – oboa, Ognjen Popović – klarinet, Boštjan Lipovšek – horna, i Uki Ovaskainen– klavir.
Na repertoaru će biti dela Sen-Sansa, Pulenka i Onslova.


Za 10. jun u 20h na istoj lokaciji, zakazan je program „Seksteti“ sa delima Betovena i Čajkovskog, koji će izvesti trio Tanja Sonc – violina, Boštjan Lipovšek – horna i Mahir Kalmik – horna.


Narednog dana, 11. juna u 20h u Evangeličkoj crkvi A.V. u Pančevu nastupiće sastav Mina Gligorić, Katarina Jovanović – soprani; Nebojša Babić – bas; Mikhail Zuravlev, Bojan Pešić – oboe, i Ognjen Popović, Žoao Valinho– klarineti.
Poslednjeg dana festivala, 12. juna, publika će u Dvorani Kulturnog centra Pančeva gledati koncertno izvođenje opere “Carmina Burana” Karla Orfa, u izvođenju Stefana Milenkovića i sastava Camerata Academica Novi Sad.


Klasik Fest je nastao iz potrebe za isticanjem važnosti kamernog izvođenja muzike i sa ciljem promovisanja kamerne muzike na ovim prostorima.

PROGRAM:

9. jun, u 20.00, Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog u Pančevu
Svečano otvaranje
Ulaz slobodan


Svečano otvaranje
Oh, la-la
C. Saint-Saens – Caprice, op. 79, za flautu, obou, klarinet i klavir
F. Poulenc – Sekstet, op. 100, za flautu, obou, klarinet, fagot, hornu i klavir
G. Onslow – Nonet u a-molu, op. 77, za violinu, violu, violončelo, kontrabas, flautu, obou, klarinet, hornu i fagot

Tanja Sonc (Slovenija) – violina
Milena Lipovšek (Slovenija) – flauta
Mihail Zuravlev (Nemačka) – oboa
Ognjen Popović – klarinet
Boštjan Lipovšek (Slovenija) – horna
Uki Ovaskainen (Finska) – klavir10. jun, u 20.00, Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog u Pančevu

Ulaz slobodan

Seksteti
Ludwig van Beethoven – Sekstet u Es-duru, op. 81b, za dve horne, dve violine, violu i violončelo
P. I. Čajkovski – Sekstet u d-molu, op. 70, Suvenir iz Firence

Tanja Sonc (Slovenija) – violina
Boštjan Lipovšek (Slovenija) – horna
Mahir Kalmik (Nemačka) – horna


11. jun, u 20.00, Evangelička crkva A. V. u Pančevu
Ulaz slobodan

Mina Gligorić, Katarina Jovanović – soprani
Nebojša Babić – bas
Mikhail Zuravlev (Nemačka), Bojan Pešić – oboe
Ognjen Popović, Žoao Valinho (Portugalija) – klarineti


12. jun, u 20.00, Dvorana

Carl Orff (1895–1982)
Carmina Burana
Stefan Milenković – violina i Camerata Academica Novi SadOgnjen Popović, muzičar i umetnički direktor Klasik Festa, sarađivao je sa Stefanom Milenkovićem u poslednje dve godine ove manifestacije.

Odavno sam planirao da on bude gost našeg festivala, ali to nije bilo baš najlakše izvodljivo dok je živeo u Americi. Bili smo uporni i istrajni u ideji da ga dovedemo. Prošle godine to su bila dva koncerta u manjim formacijama, a ove godine će nastupiti na završnom koncertu sa svojim ansamblom. Karmina Burana je hit klasične muzike, ali u kamernoj verziji za violinu i gudački orkestar će sigurno biti raritet za našu publiku”, rekao je Ognjen Popović.


Prošle godine Stefan Milenković je prvi put nastupio na ovoj manifestaciji, kada je izveo dva izuzetno posećena koncerta – u dvorani Kulturnog centra Pančeva i Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog.


Umetnički direktor Klasik festa je kao značajan segment festivala izdvojio upravo neka retka deladela i formacije, te je istakao da je važno da se izvode kompozicije koje publika dobro pooznaje, ali i da se pronađe neko delo koje će prvi put biti izvedeno, ili kompozitore koji su nepravedno zapostavljeni.

Prve večeri festivala tako ćemo, između ostalih, izvoditi dela Žorža Onslova, Betovenovog savremenika i sjajnog kompozitora. Imaćemo čak i jednu premijeru Mocartovog dela, jer iako je on napisao 600 kompozicija, neka se gotovo nikad ne izvode. Ovde će to biti “6 Noturna za dva soprana, bas, klarinet i dva basetna roga” zahvaljujući klarinetisti Andžeju Majevskom koji je iz Norveške doneo ta dva instrumenta”, zaključio je Popović.NIKOLA VRANJKOVIĆ
10. jun
Zastavina bašta, Kragujevac


KRAGUJEVAC: Rokenrol pesnik, kompozitor, gitarista, pevač, aranžer, producent Nikola Vranjković nastupiće 10. juna (20.30) u Kragujevcu, u prostoru Zastavine bašte.

Kultni beogradski autor će, sa svojim bendom, posle četiri godine ponovo u srcu Šumadije održati samostalni koncert. Uz dobro poznat repertoar koji čini presek od četiri albuma alternativnog rok benda “Block Out”, i sa tri samostalna albuma, publici će biti uživo predstavljeno i nekoliko numera sa njegovog EP izdanja “Teorija zabave”.

Prvi objavljen singl i video spot objavljen u martu – “Kad tuga pobedi bes” snimljen je zajedno sa priznatim gitaristom Dragutinom Gutom Jakovljevićem.
Na taj način, Vranjković je prekinuo pet godina diskografsku pauzu od remek dela “Veronautika” (2017).


“Naši koncerti obično traju oko tri sata. Poslednji takav, celovečernji nastup u Kragujevcu imali smo 2018. u Pozorištu za decu, na večernjoj sceni. Redovno smo nastupali na Arsenal festu, sa setom od sat vremena ili malo više. Koncert 10 juna je, konačno, prilika da sa Kragujevčanima uživamo tri sata u prostoru Zastavine bašte”, rekao je Vranjković povodom koncerta sutra veče u Kragujevcu, u organizaciji agencije i promoterske kuće “Long Play”.

Vranjković je nedavno održao dva izuzetno uspešna koncerta u zemunskom rok klubu “Fest”, a prethodno je je imao takodje višestruka druženja sa obožavaocima i u Novom Sadu (knjižara Boolevar Books) i Nišu – dvorište Univerziteta, Banovina.
Nastupao je ove godine i u Prokuplju, Gornjem Milanovcu, beogradskom “Elektropioniru” (festival i muzička konferencija “Kontakt”), i redovan je na festivalima Beer fest, Arsenal fest, Beer Garden, a nastupao je i na Exitu.

MARKO LOUIS
Petak, 10. jun
Niš – dvorište Univerziteta, Banovina


U periodu kad je koncertna sezona bila u zastoju, muzičar Marko Louis je bio vrlo vredan, produktivan, konstruktivan i kreativan te je objavio album “Sloboda” (Lampshade Media 2020), ali i album sa dečijim pesama “Ja se zovem slon” kao i dve pesme inspirisane filmom i TV serijom “Nečista krv” Miulutina Petrovića.

Došlo je vreme da se nove pesme uživo predstave publici širom regiona tako da Marko započinje regionalnu turneju „Freedom tour by Tuborg”.

Prvi koncert će održati u Nišu u petak, 10. juna od 21.00h u Dvorištu Univerziteta – Banovina.

Beogradska publika će slušati Marka 30. juna u Silosima na Dorćolu, gde će imati goste – Lena Kovačević, Aleksandra Denda, Stefan Shy Maljković a atmosferu će prvo zagrejati Markov prijatelj, muzičar Petar Z. Naravno tu je i Markova sestra, Maja Louis, sa kojom će izvesti nekoliko zajedničkih pesama, kao skoro objavljena obrada tatinog velikog hita njihovog oca Ljubiše Stojanovića Luisa – “Gde nestaše one pesme stare” .

“ U prethodnom periodu sam bio vrlo inspirisan i sada je vreme da sve te nove pesme, kao i stare naravno, uživo predstavim publici. Bend i ja jedva čekamo da sviramo i da slavimo muziku na pravi način. Moja publika zajedno sa nama uživa na koncertima, zato što zna da ih očekuje dobra atmosfera, luda energija, nezaboravno muzičko putovanje. Radujem se susretima”, otkrio jeMarko Louis koji ovih dana završava i novi album “Beskraj 2 “ koji planira da objavi do kraja godine.

Posle sedam godina pauze ponovo se održava festival “Sunčane skale” u Herceg Novom na kom će se hiper produktivni Marko predstaviti sa najnovijom pesmom “Bonita” – 28. juna.

Posle beogradskog koncerta Marko stiže u Kraljevo na Jazz festival 1. jula.
U međuvremenu ga očekuju mnogi koncerti širom regiona.BLUZIKA MUZIKA – Bluz festival
Subota, 11. jun
KalemegdanBluzika organizuje prvi festival pod otvorenim nebom na celodnevnu žurku u divnom ambijentu Kalemegdanske tvrđave. iza Prirodnjačkog muzeja.

Nastupaju predstavnici blues žanra u Srbiji: Lunina Seška, Mr. Swagger & Pera Joe, Dragan Ćalina Quartet, Di Luna Blues Band sa Horns Inc. i Natašom Guberinić, Gavrilo i Principi.

U subotu, 11. 06. 2022. muzički program počinje u 17.00h.

Bluzika Muzika – Open Air, sa 5 koncerata u nizu.

Ulaz će biti slobodan pre prve svirke, jer vrata su otvorena od 14:00.

Satnica programa:

17:00 Lunina Seška
18:30 Mr. Swagger & Pera Joe
20:00 Dragan Ćalina Quartet
21:30 Di Luna Blues Band sa Horns Inc. i Natašom Guberinić
23:00 Gavrilo i Principi
REPETITOR
11. jun, Drugstore

Veoma traženi alternativnirok bend Repetitor imaće povratnički koncert u Beogradu na sceni Bašte kluba Drugstore u subotu, 11. juna.

Nakon godinu i po dana od izlaska albuma „Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji“ koji je obeležio vreme pandemije, konačno će imati pravu koncertnu promociju.

Gosti su predgrupa –Balans (art punk/bunkerpop) iz Ljubljane.Takodje, osim Repetitora, u isto vreme u subotu, 11.06. veliki koncert će imati rep grupa “Beogradski sindikat” na Stadionu Tašmajdan.

To će biti njihov povratak u prestonicu nakon ogromnog koncerta koji su imali pre 10-ak godina u rasprodatoj Beogradskoj Areni.

Uvek oštri, kritični, beskompromisni u svojim tekstovima, momci iz ovog jedinstvenoig benda postali su brend sami za sebe i simbol otpora protiv svake garniture na vlasti.

Tokom ove godine imali su i veliki koncert u Spensu – Novi Sad.

Subota, 11. jun će biti obeležena i koncertom rok grupe “Kerber” na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, gde slave jubilej – 40 godina postojanja.
Veliki koncert su ostvarili 2021. na sceni Kombank Dvorane u Beogradu.BINTA SOUND I DOM OMLADINE BEOGRADA PREDSTAVLJAJU KONCERT:
✰ PUPY Y LOS QUE SON SON ✰
Dom omladine, 12. jun

Veoma svestrani umetnik – kompozitor, pisac i aranžer, pijanista i reditelj, Cesar de las Mercedes Pedroso Fernandez “Pupy” (1946) – jedna je od ključnih ličnosti ne samo kubanske timbe, već i kubanske pop muzike u poslednjih 40 godina.

Kao hiper produktivni autor “Pupy” ima više od čak 150 objavljenih dela. Osim što je jedan od najboljih i najplodnijih kubanskih kompozitora, “Pupy” je odigrao ključnu ulogu u revolucionisanju umetnosti sviranja salse na klaviru.

Potiče iz porodice muzičara, otac mu je bio poznati kubanski pijanista César “Nene” Pedroso. Počeo je sa Orchestra Reve, ali najveći uspeh je ostvario kad je sa Huanom Formelom osnovao slavni sastav Los Van Van Band, u kome je bio pijanista, aranžer i kompozitor tokom pune 32 godine.
Osvojili su Gremi nagradu godine 1999. za album “Permiso kuerri Van Van”.

Čuveni su po modernim salsa hitovima, kao što su: “Calla Calla”, “Tranquilo, Mota”, “Seis Semanas” i “El buenagente“.U leto 2001. odlazi da bi počeo rad u sopstvenoj grupi Pupy y Los Que Son Son, u kojoj je on umetnički direktor.
Tokom protekle decenije su objavili četiri albuma i osvojili dosta nagrada, zlatnih i platinastih ploča za dostignute velike tiraže.

“Pupy” je koncipirao svoj orkestar spajajući različite instrumentalne formate: kombinuje violin, trube, takođe koristi i trombone, unoseći u svoj zvuk modalitete proistekle iz džez benda.

Osim svežeg i savremenog zvuka, koji je samo prividno jednostavan, a zapravo se odlikuje složenom poliritmijom i slaganjem duvačkih deonica, kog njega ćemo naći i odličan smisao za humor u tekstovima.

Jedinstven zvuk na klaviru, izvanredna energija na sceni, svetska atrakcija u klupskom ambijentu, tako mediji hvale Pupija.Ivan Makragić

Mesto dobre radnice foto NSEPK M. Pudić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here